Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Govern proposa que la comissaria de Via Laietana sigui la seu del Memorial Democràtic

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha proposat aquest dilluns que el Memorial Democràtic s’ubiqui on actualment hi ha la Prefectura Superior de la Policia Nacional a Catalunya, a la Via Laietana de Barcelona. D’aquesta manera, el Memorial deixaria la seva actual seu al barri del Raval, prop del Macba, i s’implantaria en un lloc emblemàtic de la capital catalana, sempre que el govern espanyol alliberi l’edifici.

En una compareixença al Parlament, Ciuró també ha anunciat que una futura llei de memòria històrica sancionarà els homenatges al franquisme.

“Com a societat, les polítiques de memòria són la millor inversió que es pot fer en qualitat democràtica perquè són un veritable mur de contenció d’aquelles accions i opinions que encara avui banalitzen i blanquegen el feixisme”, ha afirmat la consellera, tot expressant així el seu compromís ferm de continuar amb la feina que s’ha fet des de la Direcció General de Memòria Democràtica, des del Memorial Democràtic, el Museu Memorial de l’Exili (MUME), el Consorci dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i totes les entitats memorialistes del nostre país.

En aquesta línia, ha anunciat els tres eixos d’actuació que durà a terme els propers quatre anys: la recerca, localització, recuperació i identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura; el reconeixement i reparació de les víctimes; i el foment de la memòria democràtica.

I per donar cobertura normativa a aquests tres eixos, ha anunciat la presentació en breu de la Llei catalana de memòria democràtica que en aquests moments s’està redactant, un instrument legislatiu integral ajustat als principis internacionals de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició. Aquesta llei integral incorporarà noves mesures, seguint el que s’està fent a nivell internacional, com el d’evitar actes públics d’exaltació o d’homenatge al franquisme, i evitar que siguin contraris a la dignitat de les víctimes o dels seus familiars. La regulació d’aquesta llei contemplarà un règim de sancions per als supòsits en què s’infringeixi la norma.

En l’àmbit de foment de la memòria democràtica, la consellera de Justícia ha informat de la necessitat de buscar una nova seu per al Memorial Democràtic, un lloc que sigui “central i emblemàtic de la capital de Catalunya”. En aquest sentit, ha apuntat l’aposta per ubicar aquesta nova seu a la comissaria de Via Laietana, una ubicació que, per a Ciuró, pot constituir un “referent a fer pedagogia de valors democràtics ja que només la transmissió intergeneracional assegurarà que preservem la memòria d’aquests valors democràtics a la nostra societat”.

En la seva compareixença també ha fet referència al monument a la Batalla de l’Ebre a Tortosa i a la darrera resolució judicial que exigeix aturar el desmantellament mentre no es dictin les mesures cautelars. “Ho tenim tot a punt per procedir en la data fixada al desmantellament”, ha assegurat la consellera.

El diputat de Vox Sergio Macián ja ha dit que s’oposaran a la llei de memòria històrica i ha recordat a Ciuró que fa uns anys el 68% dels tortosins es va oposar a la retirada total del monument al mig de l’Ebre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa