Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Retiren la Medalla d’Or de la ciutat a Heribert Barrera per les seves “afirmacions racistes”
  • CA

El ple de l’Ajuntament ha decidit retirar la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona a Heribert Barrera, primer president del Parlament de Catalunya i fundador d’Esquerra Republicana. Ho ha fet a proposta del partit de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi, i amb els vots a favor de tots els regidors de Barcelona en Comú, PSC, Ciutadans i PP. Han sumat 26 vots a favor de la proposta, que s’han imposats als 15 vots en contra d’ERC i Junts per Catalunya (15). En la presentació de la iniciativa Eva Parera s’ha titllat Heribert Barrera de “xenòfob”.

També el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha destacat que són ben sabudes “les afirmacions racistes i xenòfobes” que “formaven part del seu pensament”. Ha citat algunes frases atribuïdes al polític republicà: “A Amèrica els negres tenen un coeficient intel·lectual inferior als blancs”, “La immigració és la principal amenaça de Catalunya” o “ningú em convencerà que és millor una Rambla amb gent mestissa que una on només hi hagi gent blanca”. Davant aquestes sentències, Serra ha lamentat que el més greu és que mai va arribar a disculpar-se’n. Com un últim apunt, però, el regidor de Barcelona en Comú ha pregat a Manuel Valls “que no utilitzi l’antiracisme com a vendetta personal”.

Des d’Esquerra Republicana, Montserrat Benedí s’ha destacat que Barrera va ser “un decidit lluitador antifranquista” i ha recordat la seva trajectòria d’oposició a la dictadura. Malgrat això, ha apuntat que “en els darrers anys de la seva vida, va fer unes desafortunades declaracions de les quals Esquerra Republicana es va desmarcar i que mai hem justificat ni compartit”. A més, ha recordat que el 2012 se li va atorgar la medalla amb el vot a favor amb el vot a favor de tots els grups municipals a excepció del PP. Tot seguit, ha atribuït la proposta de Barcelona pel Canvi a una venjança pel fet que els republicans aconseguissin reprovar Valls pel seu historial contra el poble gitano a França mesos enrere.

Més notícies
Manuel Valls en un moment de l'entrevista / Jordi Play
Valls s’ha equivocat de cognom a la petició per retirar la medalla a Heribert Barrera
Notícia: Valls s’ha equivocat de cognom a la petició per retirar la medalla a Heribert Barrera
Comparteix
Un historiador avisa que el tràmit està a nom d’Heribert Barrera i López, quan el seu segon cognom era Costa
L'expresident del govern espanyol Felipe González a l'acte de celebració dels 40 anys de la Constitució a Barcelona el 2018 / ACN
Colau esquiva deshonorar González pels GAL: prefereix revisar “totes” les medalles d’honor
Notícia: Colau esquiva deshonorar González pels GAL: prefereix revisar “totes” les medalles d’honor
Comparteix
L'alcaldessa replica a JxCat que Josep Lluís Núñez o Luís Roldán també haurien de perdre els honors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa