Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Queixes entre les bases dels comuns per les dificultats per votar en la consulta
  • CA

Enrenou entre les bases dels comuns per les dificultats que estan trobant per participar en la votació que ha convocat la direcció del partit per saber si s’avala el pacte que volen fer amb el PSC, que permetria Ada Colau tornar a ser alcaldessa però implicaria acceptar els vots de Manuel Valls, o si prefereixen un acord amb ERC, que comportaria cedir l’alcaldia de Ernest Maragall.

Segons han assegurat diversos inscrits al TOT Barcelona, aquesta vegada no han rebut el correu electrònic que havien rebut amb una crida al vot en les anteriors consultes. En lloc d’això, s’han assabentat de la votació per grups de Telegram. “Un dels que he rebut jo és del grup del mateix Barcelona en Comú a l’Eixample. El problema és que quan he volgut votar, he vist que no recordava la meva contrasenya i quan he demanat renovar-la m’han enviat un mail amb un enllaç que no funciona. O sigui que ara els he escrit demanant ajuda i estic esperant”, es lamenta aquest inscrit, que vol mantenir el seu anonimat.

Es tracta d’un inscrit que si pogués votar ho faria a favor del pacte amb el PSC. Tot i així, és crític amb el sistema de votació. “Ho han fet amb presses i a més a més, aquesta votació és teatralització pura. Amb aquesta pregunta, què ha de sortir? Vols o no vols que Ada Colau sigui l’alcaldessa? No és una votació, és un mecanisme per referendar una decisió ja presa. Ara, jo vull votar igualment, que no passi com amb el Brexit”, afegeix.

A més a més, subratlla com a “contradicció” que ahir van rebre un missatge de Telegram cridant a participar en la concentració de dissabte per “acompanyar la investidura” i avui els convoquen a votar. “Quina manera de fer les coses! Deuen tenir clar el que sortirà, perquè si no, com és que convoquen a la plaça Sant Jaume? Per celebrar la investidura de Maragall?”, pregunta irònicament.

Un altre inscrit que assegura que votaria a favor del pacte amb ERC tampoc aconsegueix completar el procés, i insisteix que en el seu cas recorda perfectament la contrasenya. Tot i així, li surt un avís que li diu que “el registre està inhabilitat” i que faci servir “un compte existent per accedir-hi”, que és el missatge pensat per evitar registres d’última hora: per poder votar cal haver-se inscrit abans del tres de juny.

Un tercer afectat es queixa principalment de no haver rebut el correu electrònic que havien rebut en ocasions anteriors. Tots tres mantenen que altres inscrits també els han dit que tampoc han rebut aquest mail, i els grups de Telegram bullen de comentaris en el mateix sentit.

Però d’altres inscrits sí que han rebut el correu electrònic clàssic per convidar-los al vot i han votat amb normalitat. “Hi ha gent queixant-se als grups de Whatsapp i de Telegram, però crec que són problemes aleatoris, perquè dos membres d’una mateixa família es troben que un pot votar i l’altre no”, diu un altre inscrit.

Incidències puntuals que es resolen

Els portaveus oficials de Barcelona en Comú asseguren que el correu electrònic per cridar al vot s’ha enviat “a tothom”, i atribueix a incidències puntuals el fet que hi hagi inscrits que no l’hagin rebut. També subratllen que hi ha un telèfon per atendre inscrits que tenen problemes amb la contrasenya i altres entrebancs.

De fet, davant de les queixes per les dificultats que alguns votants trobaven, s’han difós aquestes instruccions pels canals de Telegram dels comuns.

Indicacions per facilitar el vot de les bases dels comuns

Guia per entendre com funciona la votació

Per aclarir tota aquesta confusió, us expliquem com, en teoria, funciona la votació. Les ‘bases’ dels comuns és un registre d’inscrits que arriba gairebé a les 10.000 persones segons l’última actualització. Durant la campanya electoral, va explicar fa uns dies l’organització, ha crescut el cens. BComú no demana una quota d’afiliació ni avals, i tampoc entrega carnets, així que forma part de l’organització qualsevol ciutadà que s’apunta al registre a través de la web del partit. 

Sí que hi ha distinció entre militants i simpatitzants, a través de la figura de “l’activista”, que és qui participa usualment als espais de treball i debat del partit i té dret a assistir a plenaris com el de divendres passat. En canvi no hi ha cap mecanisme per detectar i donar de baixa un inscrit inactiu des de fa anys o que avui estigui afiliat a una altra formació.

En la tria de pacte de govern poden participar tots els inscrits, a través d’una consulta en línia. Per evitar que s’alteri de mala fe el resultat, el registre es va tancar dilluns 3 de juny, una setmana després de les eleccions. Una altra prevenció és la verificació en persona: tots els inscrits han de verificar la seva identitat presentant el seu DNI, NIE o passaport. Han pogut fer-ho en diversos actes dels comuns i encara ho poden fer a la seu del partit, al carrer Marina 131 de 10h a 20h, tot i que els portaveus de la formació asseguren que el gruix del cens està verificat fa temps. En aquesta comprovació també han de mostrar que estan empadronats o resideixen a la ciutat de Barcelona.

Més notícies
Colau pregunta a les bases si volen pacte amb ERC o un acord amb el PSC i conservar l’alcaldia
Notícia: Colau pregunta a les bases si volen pacte amb ERC o un acord amb el PSC i conservar l’alcaldia
Comparteix
La direcció del partit aposta per fer tractes amb els socialistes, que implica acceptar els vots de Valls | L'acord de govern es firmaria després de la investidura
El regidor electe d'ERC Jordi Coronas. | MMP
ERC sobre la consulta de Colau: “La pregunta correcta era Valls sí o no”
Notícia: ERC sobre la consulta de Colau: “La pregunta correcta era Valls sí o no”
Comparteix
Jordi Coronas creu que els comuns "passen la pilota" a les bases" i subratlla la seva "decepció" com a negociador

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa