Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Ho tornarem a fer”: foc i tensió al centre de Barcelona per la inhabilitació de Torra
  • CA

La protesta contra la inhabilitació de Quim Torra per ordre de la Junta Electoral Central i amb el suport del Tribunal Suprem, que avui es debatia al Parlament, ha començat amb pocs participants poc després de les dues del migdia i ha anat pujant de to a partir de mitja tarda. La mobilització s’ha desplaçat de la Ciutadella cap a l’àrea de la plaça Urquinaona i ha acabat derivant en talls de trànsit i contenidors tombats i encesos en flames en aquesta zona i la rodalia, la ronda Sant Pere, la Gran Via amb Pau Claris i el carrer Diputació entre el passeig de Gràcia i Pau Claris, on els Mossos han atrapat alguns dels manifestants i els han tirat a terra per escorcollar-los.

Alguns dels manifestants que quedaven a la zona han denunciat que entre els retinguts hi havia una menor. Els que protestaven per aquesta acció policial s’han situat al voltant del cordó policial establert per poder fer les identificacions i els escorcolls. Des d’allà mantenien la reivindicació perquè, almenys, alliberessin la menor d’edat de manera “immediata”. Finalment, la policia ha deixat els cinc joves que ha arribat a escorcollar. Dos d’ells han explicat a aquest diari que no se’ls ha notificat cap denúncia. “Ens han fet fotos a les vambes, a la roba, a la cara, a tot. I llavors ens han deixat anar”, ha expressat un d’ells. Aquesta pràctica s’emmarca en l’acumulació d’informació per part dels Mossos sobre els manifestants que participen en protestes al carrer. 

Fonts policials, mentrestant, a les nou de la nit, apunten que no els consta cap detenció ni denúncia.

Els manifestants tallen Gran Via amb Pau Claris en la protesta per la inhabilitació de Torra / D.C.

Els manifestants tallen Gran Via amb Pau Claris en la protesta per la inhabilitació de Torra / D.C.

Una estona abans, en una acció ràpida, amb una corredissa per sorpresa, els Mossos havien arribat a la barricada de l’àrea de la plaça Urquinaona preparats amb escopetes per llançar projectils de foam i els manifestants han sortit corrents cames ajudeu-me. S’han desplaçat cap a l’enllaç de la Gran Via amb el passeig de Gràcia.

Agents dels antiavalots dels Mossos contenint la protesta per la inhabilitació de Torra al centre de Barcelona / D.C.

Agents dels antiavalots dels Mossos contenint la protesta per la inhabilitació de Torra al centre de Barcelona / D.C.

Després d’aquesta primera acció dels Mossos per dispersar els manifestants, hi ha hagut corredisses i agents de la policia han atrapat alguns dels manifestants, que han fet estirar a terra per retenir-los.

Manifestants contra la inhabilitació de Torra, a terra retinguts pels Mossos / D.C.

Manifestants contra la inhabilitació de Torra, a terra retinguts pels Mossos / D.C.

Des de la Ciutadella, un cop acabat el ple

Els manifestants que han arribat fins al final de la protesta havien sortit del recinte de la Ciutadella després del ple, que s’ha ajornat pel desacord entre els grups de Junts per Catalunya i ERC. Inicialment, havien insinuat que volien bloquejar la sortida dels diputats. Però finalment han acabat pujant cap a la plaça Urquinaona al crit d'”Urquinaona, ho tornarem a fer”, en referència a la batalla campal del 18 d’octubre, el dia de la vaga general contra la sentència del Suprem.

Els joves que han encapçalat aquest desplaçament des de la Ciutadella fins a la plaça Urquinaona duien ampolles de vidre a les mans que han agafat dels contenidors que han tombat pel camí.  

 

Només d’arribar a la plaça, han tallat el trànsit, han tombat contenidors i hi han calat foc. Quan ha arribat la BRIMO, als pocs minuts. Han començat els llançaments d’ampolles. 

Manifestants encenent contenidors tombats a la plaça Urquinaona, en la protesta per la inhabilitació de Torra / D.C.

D’entrada, els antiavalots es mantenien a l’interior dels vehicles policials, situats a la part central de la plaça. La policia ha llançat avisos d’una actuació policial imminent si persistien en la seva acció. Després, els manifestants que encara participaven en la protesta, un centenar, han decidit anar cap a la Gran Via. Com a cada punt per on ha passat la protesta, han anat tallant el trànsit sense gaires problemes. 

Primers moments de tensió, a la Ciutadella

Abans de sortir del recinte de la Ciutadella, els manifestants havien protagonitzat les primeres corredisses pel parc tirant tanques a terra, algunes de les quals s’han endut al carrer per tallar el trànsit el passeig Picasso. Alhora, han anat a buscar els contenidors de l’avinguda Marquès d’Argentera i els han arrossegat fins la porta del Parc de la Ciutadella per on normalment entren i surten els diputats. Finalment, però, han deixat córrer l’intent de bloqueig, tot i que ja s’hi han vist els primers moviments de contenidors.

La protesta havia començat aquest dilluns al migdia, mentre a l’hemicicle es debatia el cas: hi ha hagut polèmica entre Junts per Catalunya i ERC, al ple, mentre que la mesa, presidida pel republicà Roger Torrent, ja havia avalat retirar-li l’acta de diputat.

A l’exterior hi havia la protesta. Si habitualment els Mossos col·loquen les tanques just a la vorera del davant del Parlament, avui era tota la plaça de Joan Fiveller que separava els manifestants de la cambra catalana. Un parell d’hores després de l’inici de la protesta s’ha començat a generar tensió entre els manifestants i els Mossos d’Esquadra que protegeixen l’entrada del Parlament. Els concentrats criden que volen entrar-hi i “estan robant els nostres vots!”.

Just quan ha arribava Elisenda Paluzié, presidenta de l’ANC, els manifestants més propers a les tanques han començat fer-les rebotar contra el terra i els Mossos d’Esquadra s’han acostat on hi havia els manifestants que intentaven penetrar el perímetre. Aquest ha estat un moment de tensió que s’ha acabat resolent amb els Mossos aguantant les tanques i els manifestants amb els braços enlaire al crit de “volem entrar al nostre Parlament!”.

Un altre moment de tensió ha sigut quan han tocat les 17.14 hores. La crida, en referència a l’any de la derrota catalana en la Guerra de Successió espanyola, ha fet que els concentrats empentessin la primera línia.

Inicialment, l’ambient era distès i només s’ha tensionat  una mica quan alguns diputats de Ciutadans han volgut entrar passant on eren els manifestants. Han estat rebuts amb crits a favor dels presos, però no s’ha produït cap incident. 

Al migdia, l’ANC ha fet una convocatòria a través de les xarxes que se sumava a les ja realitzades per altres organitzacions i entitats independentistes davant del Parlament. Algunes com la d’un grup anomenat “Urquinaona, ho tornarem a fer” que ha estat donant directrius per la convocatòria d’avui a través d’un canal de Telegram. El nom ja és una declaració d’intencions: criden a repetir la batalla campal que va tenir lloc a la Plaça Urquinaona de Barcelona en les protestes post-sentència: “Deu dies seguits a Urquinaona i aconseguirem el que ens proposem”, deia el missatge que ha circulat a través de les xarxes. 

La segona convocatòria del grup, també a les 14 hores, serà demà dimarts dia 28 coincidint amb la comissió d’investigació de l’article 155 i que comptarà amb la presència d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn

Més notícies
Govern d'Ada Colau i Jaume Collboni, en una foto d'arxiu / Europa Press
Comuns i PSC voten separats sobre la inhabilitació de Torra i la immunitat de Junqueras
Notícia: Comuns i PSC voten separats sobre la inhabilitació de Torra i la immunitat de Junqueras
Comparteix
ERC porta a votació una proposició sobre les recents sentències judicials i encén el constitucionalisme
Centenars de manifestants protesten a la plaça Sant Jaume contra la inhabilitació de Torra
Notícia: Centenars de manifestants protesten a la plaça Sant Jaume contra la inhabilitació de Torra
Comparteix
Crits de suport al president i d'altres contra el pacte d'ERC amb el PSOE per investir Pedro Sánchez
Colau creu que la inhabilitació de Torra va contra la investidura de Pedro Sánchez
Notícia: Colau creu que la inhabilitació de Torra va contra la investidura de Pedro Sánchez
Comparteix
L'alcaldessa de Barcelona reacciona a la decisió de la Junta Electoral defensant "un govern progressista que desjudicialitzi la política"
Joaquim Forn i Ernest Maragall
Justícia “rància” i “abusiva”: Maragall i Forn clamen contra la inhabilitació de Torra
Notícia: Justícia “rància” i “abusiva”: Maragall i Forn clamen contra la inhabilitació de Torra
Comparteix
El cap de l'oposició a l'Ajuntament i el fins fa poc regidor, inhabilitat pel Suprem, critiquen amb duresa la decisió de la Junta Electoral Central

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a gener 27, 2020 | 23:52
    Ramon gener 27, 2020 | 23:52
    Les defenses consisteixen a dir-li al jutge EN CASTELLÀ i amb el màxim respecte que tot era simbòlic, que no van saltar-se cap llei espanyola, que res no havia set oficial, que no s'hi havia esmerçat ni un euro públic, que els Mossos van fer el que van poder contra l'1-O i haurien detingut Puigdemont només que Espanya els ho hagués manat. Que tot era mentida, vaja. Però quan ara els ho pregunta un periodista, si tot va ser mentida, responen que "Y una puta mierda!".
  2. Icona del comentari de: FRAN BCN a gener 28, 2020 | 00:46
    FRAN BCN gener 28, 2020 | 00:46
    Els.radicals fanàtics indepes semblen.uns preadolescents immadurs. En Torra va provocar, ho sabia i ara va de màrtir. Res de nou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa