Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona maniobra per protegir-se dels lloguers abusius

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres declarar la ciutat com a àrea de mercat d’habitatge tens per poder regular els preus de lloguer durant almenys cinc anys, el termini màxim que preveu la llei catalana. Una norma que, això sí, mira de reüll la tisora del Tribunal Constitucional. Mentrestant, el govern municipal, amb el suport d’ERC i JxCat, ha tirat endavant la declaració, que ja es va aprovar inicialment al plenari del juliol i que s’ha hagut de ratificar a corre-cuita en un ple extraordinari perquè la data límit era el 21 de setembre i el pròxim ple ordinari no se celebra fins al dia 28.

Amb la declaració aprovada aquest matí –que ha tingut el vot contrari de Cs, PP, BCN Canvi i la regidora no adscrita Marilén Barceló–, el preu de referència a l’hora de signar nous contractes de lloguer “serà el més baix entre el preu del contracte anterior o el 95% del que marqui l’índex de preus de referència” de la Generalitat. L’objectiu és contenir les rendes i evitar que els preus del lloguer es tornin a disparar, tot i que de moment els efectes de la normativa catalana són limitats i no està clar com es podrà garantir que es compleix. Segons ha avançat la SER, en el primer any de vigència de la llei només s’han posat 11 multes i hi ha 337 expedients oberts.

El Sindicat de Llogateres entrega una carta al sector immobiliari perquè compleixi la nova llei del lloguer / D.C.
El Sindicat de Llogateres entrega una carta al sector immobiliari perquè compleixi la nova llei del lloguer / D.C.

Retrets creuats

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha explicat que les úniques al·legacions contràries a la declaració que han rebut el consistori han estat de la Cambra de la Propietat Urbana, l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE) i de l’associació de propietaris Asval, entitats que estan “ben lluny de defensar els petits propietaris”. Martín ha assegurat que el “lobby immobiliari vol presentar batalla” per perpetuar el seu model de negoci de beneficis il·limitats.

Per la seva banda, els partits independentistes, els únics que han donat suport a la mesura, han estat molt crítics amb el govern municipal. “Per estar tan preocupats per l’habitatge, no han fet res per regular els lloguers ara que governen a Madrid”, ha etzibat la regidora d’ERC, Eva Baró, que ha criticat les presses per aprovar el tràmit. En la mateixa línia s’ha pronunciat la regidora de JxCat, Neus Munté. “On és la llei d’habitatge de la qual tant parlen? L’únic que ha fet el govern espanyol és recórrer la llei catalana“.

La dreta, impotent

La resta de l’oposició ha assistit amb impotència a l’aprovació de la declaració per regular els lloguers a la ciutat i ha dipositat totes les seves esperances en el Tribunal Constitucional, que si sentencia a favor del PP i del govern de PSOE i Podemos tombarà la llei catalana que empara la contenció de rendes. La regidora de Cs, Luz Guilarte, ha acusat el govern municipal de fer una “declaració populista” mentre els governs eludeixen les seves responsabilitats per no haver construït prou habitatge públic.

Óscar Ramírez (PP) ha advertit que la declaració genera inseguretat jurídica, reduirà el mercat de lloguer i desviarà inversions cap a altres ciutats, mentre que Eva Parera (BCN Canvi) ha criticat que el període d’al·legacions s’hagi obert en ple mes d’agost quan han “tingut un any” per tramitar la iniciativa. “Es fonamenta en una llei recorreguda i veurem què sentencia el tribunal”, ha advertit. La regidora no adscrita Marilén Barceló s’ha sumat a les crítiques i ha alertat que regular els preus podria encarir l’habitatge a zones que encara no estan tan tensionades.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Artadi una stalin de pacotilla venezolana a setembre 15, 2021 | 18:52
  Artadi una stalin de pacotilla venezolana setembre 15, 2021 | 18:52
  Colau.erc.junts no en tenen ni idea. Davant el ciomunisme del tricorni stalinista la gent honrada ha retirat els pisos del lloguer i els ha posat en venda, en un mes, el 40% del total. Acabar amb el lloguer es una necessitat de la gent honrada, contra el COMUNISME DE LES RATES D'ESQUERRES VENEZOLANES
 2. Icona del comentari de: Ajuntament de lladres a setembre 15, 2021 | 18:53
  Ajuntament de lladres setembre 15, 2021 | 18:53
  Els inútils carreguen la seva ineptitud a les espatlles dels particulars. I si es limiten els sous?
 3. Icona del comentari de: Andreu Solà a setembre 15, 2021 | 19:57
  Andreu Solà setembre 15, 2021 | 19:57
  Amb un 40% menys de pisos en lloguer i el Calvet, comunista colauista, forrant.se atracant al PORT- Aquest pajaro, tota una vida robant nomines publiques i no esta a la presó? Com es possible?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa