Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El possible sorpasso de Colau al PSC: la carambola que ho pot capgirar tot
  • CA

Les eleccions han provocat un canvi de paradigma a Barcelona. Xavier Trias, vencedor de la nit, és el candidat millor posicionat per assolir l’alcaldia i, de fet, ja ha iniciat converses amb ERC. Malgrat tot, Ada Colau ha fet una crida per unir les tres forces progressistes de l’Ajuntament –que tenen majoria absoluta– i Jaume Collboni ha deixat clar que intentarà ser el pròxim alcalde. El PSC va quedar per davant dels Comuns per només 141 vots, un fet que els fa estar alerta a una possible carambola que pot capgirar les converses entre els candidats.

Malgrat que l’escrutini ja ha arribat al 100%, la Junta Electoral encara ha de recollir les incidències registrades durant la jornada electoral i dictaminar com queda el resultat final de les eleccions. Un tràmit en la majoria dels casos, però que aquest cop podria intercanviar les pocions de Colau i Collboni, tenint en compte l’estret marge de vots amb què va acabar el recompte de diumenge. Malgrat que les opcions són remotes, si els Comuns finalment són la segona força de l’Ajuntament, el terreny de les negociacions podria canviar. En aquest cas, caldria veure quina postura adopta ERC, actualment reticent a investir Collboni com a alcalde.

Els canvis de 2019

Si ens agafem al recompte definitiu de l’any 2019, després de publicar-se al BOE, els Comuns van sumar 336 vots després que la Junta analitzés les actes dels col·legis electorals. El PSC, en canvi, va sumar 137 regidors més. Aquesta diferència (de 192 regidors), li valdria aquest any a Ada Colau per superar Jaume Collboni i situar-se com la primera força d’esquerres al consistori, una situació que canviaria força el panorama de les negociacions. Cal especificar que els canvis de l’any 2019, amb els Comuns sent els que més vots va guanyar per darrere de Junts, no tenen per què ser els mateixos del 2023. Variarà en funció de les incidències.

Resultats provisionals de 2019 publicats per l'Ajuntament
Resultats provisionals de 2019 publicats per l’Ajuntament
Els resultats definitius de 2019 que apareixen al BOE
Resultats definitius de 2019 publicats al BOE

Final d’infart

L’escrutini va deixar un final d’infart a Barcelona. Després d’uns primers minuts amb el PSC disparat, Colau i Trias van anar retallant distància. Amb el 80% del recompte superat, el candidat de Junts va confirmar que guanyaria les eleccions i va cedir tot el protagonisme a la segona posició. De fet, a falta de només un 1,5%, i amb Ciutat Vella en joc, Colau va situar-se a 67 vots de Collboni. Finalment, una última remesa de Sant Martí va engreixar de nou la distància per consolidar Collboni, de moment, com la primera força progressista a l’Ajuntament.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Això encara beneficiaria Trias a maig 30, 2023 | 16:52
    Això encara beneficiaria Trias maig 30, 2023 | 16:52
    Ben mal vist. El que caldria veure no és que faria ERC, que tant hi faria, sinó si el PSC preferiria fer alcaldessa de nou a aquesta senyora si Collboni no fos l'alcaldable. Tenint en compte que l'estratègia de Sánchez passa per absorbir els votants dels Podemos-Comuns, posar Colau de nou per davant de Collboni no sembla una estratègia gaire bona cara al 23-J.
  2. Icona del comentari de: fat boy a maig 30, 2023 | 19:58
    fat boy maig 30, 2023 | 19:58
    La primera forca progressista es el partit de l'Espadaler?. Em sona a allo del sargento Arensibia del organo sesual del conyo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa