Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Policia Nacional identifica la comitiva municipal en instal·lar un faristol antifranquista
  • CA

Agents de la Policia Nacional han identificat la comitiva de l’Ajuntament de Barcelona que ha instal·lat un faristol de memòria antifranquista davant de la comissaria de Via Laietana. Els agents que hi havia a la porta, en veure arribar els operaris contractats pel consistori, han aturat l’actuació i han demanat el DNI als presents al·legant que l’obra estava dins del “perímetre de seguretat” de l’equipament policial. Entre els presents hi havia també càrrecs del districte de Ciutat Vella, que havien acompanyat als obrers per fer seguiment de l’obra. El recel dels agents ha augmentat en llegir el text del faristol, que assenyala la comissaria com a espai de tortures i repressió durant la dictadura

Estaven molt ofesos i els ha molestat molt, és curiós que s’hagin sentit interpel·lats malgrat que el text fa referència al cos policial abans del canvi de règim”, descriu el conseller tècnic de Ciutat Vella, Jordi Rabassa. Després de fer fotos als presents i anotar els seus DNI, han avisat als seus superiors. En paral·lel, Rabassa ha fet trucar a l’interlocutor del districte dins del cos policial, que també ha intentat localitzar al cap de la comissaria. Dos hores més tard ha baixat de l’edifici el comandament i en pocs minuts ha dirimit la qüestió: “De seguida ha avalat que l’ajuntament té plena competència sobre l’espai públic i simplement ha esmentat que si el faristol entorpís la sortida dels vehicles policials ja avisarien a l’ajuntament per moure’l de lloc”.

El districte, afegeix el conseller tècnic, “va avisar a la Policia Nacional quan es va arreglar aquest tram de Via Laietana”. “Se’ls va explicar el projecte d’obres, com a deferència, i als plànols ja apareixia dibuixat un element de mobiliari urbà en aquesta vorera”, indica. El faristol s’ha instal·lat finalment al lloc previst, però en comptes d’estar clavat a la vorera a quarts de nou s’ha ajornat l’operatiu fins quarts d’onze. El consistori no podia convocar un acte inaugural, com ha fet amb altres faristols, però ha fet coincidir la col·locació amb un acte convocat per l’Ateneu de Memòria Popular, que s’ha concentrat a les 11h del migdia a la vorera del davant per llegir un manifest sobre la impunitat dels crims del franquisme i reclamar a l’Estat la cessió de l’edifici per a usos ciutadans. En acabar la lectura del text, els assistents han creuat el carrer i han anat a veure el faristol, on s’han fet una fotografia en presència del tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello.

Picabaralla entre Pisarello i Mejías

Aquest vespre Gerardo Pisarello i la cap de files de Cs al consistori, Carina Mejías, se les han tingut a Twitter arran de la instal·lació de la placa. “Avui Pisarello ha col·locat una placa ofensiva davant de la comissaria denominant seu de la repressió davant la mirada atònita dels policies que es juguen la seva vida cada dia per protegir la nostra seguretat i defensar la nostra llibertat”, ha criticat Mejías. “La proposta de convertir la comissaria de Via Laietana en un espai de memòria antirepressiva la va votar al Congrés teu partit, al costat d’altres com ERC o el PSC. Entenc que et costi criticar el franquisme, però almenys informa’t sobre el que fan els teus”, li ha etzibat Pisarello.

 

Més notícies
El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha assistit a l'acte. | ACN
Una placa davant de la Policia Nacional recordarà les tortures durant el franquisme
Notícia: Una placa davant de la Policia Nacional recordarà les tortures durant el franquisme
Comparteix
En l'acte de presentació s'ha exigit que l'edifici de la policia a Via Laietana esdevingui un centre de memòria
L'espai del barri de Porta que s'ha proposat que passi a dir-se 'la plaça del Maquis' / Google Maps
La burocràcia bloqueja una plaça antifranquista a Nou Barris
Notícia: La burocràcia bloqueja una plaça antifranquista a Nou Barris
Comparteix
Els veïns de Porta van aprovar fa prop d'un any introduir el nom de 'la plaça del Maquis'

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa