Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aragonès replica que Via Laietana “no és avui un símbol democràtic”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha pronunciat aquest dimecres sobre la controvèrsia que en les últimes hors ha provocat el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, que ahir va assegurar que la comissaria de la Policia Nacional de la Via Laietana, a Barcelona, ha estat un “símbol de servei públic” que ha contribuït a “enfortir la democràcia”, tot obviant les tortures que lluitadors antifranquistes van patir durant la dictadura i en els primers anys de Transició a l’Estat. En el seu discurs al Parament durant el debat de política general, Aragonès ha replicat que la caserna “avui no és un símbol democràtic”. Alhora, ha anunciat que l’objectiu del seu govern és convertir l’immoble -que continua exercint de comissaria del cos de Policia Nacional- en un centre de memòria sobre les tortures del franquisme.

“Si algú el considera un símbol democràtic demostra la idea de democràcia que té, extremadament llunyana de la nostra”, ha reblat el president, tot marcant distàncies amb l’elogi expressat pel número dos del Ministeri de l’Interior. Aragonès ha justificat que cal transformar l’edifici per recordar les tortures de la policia contra opositors del règim “perquè no tornin a passar enlloc i contra ningú”.

Després de la polèmica provocada, La Moncloa ha desautoritzat aquest dimecres al secretari d’Estat d’Interior i ha reconegut que Via Laietana “va ser un lloc de tortura i repressió” abans de reinstaurar-se la democràcia a Espanya, ha dit la ministra portaveu del Govern de Pedro Sánchez, Isabel Rodríguez. L’intent de rectificació s’ha produït després que l’exigís el grup parlamentari d’ERC al Congrés, clau perquè Sánchez aconsegueixi aprovar els pressupostos de l’Estat. JxCat, la CUP i els comuns -socis de govern del PSOE a l’Estat- també havien criticat les declaracions de Pérez.

En tot cas, Rodríguez ha intentat alhora justificar les controvertides afirmacions de Pérez, tot dient que només volia “reivindicar” el paper de la Policia Nacional a Catalunya. Rodríguez ha afegit que el govern espanyol ha intentat sempre “dignificar la memòria” dels represaliats durant el franquisme i ha assegurat que la Policia Nacional “fa una tasca fonamental en ordre públic”.

Cs defensa la Policia Nacional

Per la seva banda, el portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco ha acusat Aragonès “d’intentar vincular les tortures durant la dictadura franquista amb la Policia Nacional”. Ha advertit que és “inadmissible” i “aberrant”, informa l’ACN.

Martín Blanco ha defensat que fa 40 anys que hi ha una policia nacional democràtica i ha criticat que el cos hagi “d’aguantar menyspreu” per part de les institucions. “Seria com comparar els Mossos d’Esquadra amb els germans Badia”, ha afegit.

Més notícies
Un agent de la Policia Nacional enregistra manifestants davant la comissaria de la Via Laietana de Barcelona / ACN

La Moncloa admet que Via Laietana “va ser un lloc de repressió i tortura”

Notícia: La Moncloa admet que Via Laietana “va ser un lloc de repressió i tortura”
Comparteix
El govern espanyol desautoritza el número 2 d’Interior i alhora intenta justificar-lo
Un agent de la Policia Nacional enregistra manifestants davant la comissaria de la Via Laietana de Barcelona / ACN

ERC demana explicacions a Marlaska per la polèmica de Via Laietana

Notícia: ERC demana explicacions a Marlaska per la polèmica de Via Laietana
Comparteix
Els republicans critiquen Interior per qualificar de “símbol” la comissaria barcelonina

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Que punyent que és aquest Aragonès! a setembre 28, 2021 | 18:48
  Que punyent que és aquest Aragonès! setembre 28, 2021 | 18:48
  Que potser vol dir que ho ha estat algun cop?
 2. Icona del comentari de: Juan a setembre 28, 2021 | 20:54
  Juan setembre 28, 2021 | 20:54
  Esta Comisaría de nuestra querida Policía Armada, absolutamente necesaria, cobija un trocito de España en sus paredes. Unas paredes que el separatismo fanático pretende cerrar , usando como excusa las torturas allí practicadas por el régimen anterior . Eso es como hacer desaparecer Versalles por los desmanes allí cometidos por el Antiguo Régimen. Usando el argumento del bienestar animal también se prohibieron las corridas de toros en Barcelona, cuando lo único q querían era hacer desaparecer otro símbolo reconocible de España, a la cual tanto odian. Y eso que Barcelona, durante decenios, ha tenido miles de aficionados a la Fiesta, a los cuales se dejaron huérfanos de esas corridas sin preguntarles siquiera. Y lo mismo con el toro Osborne, los peajes, etc El talibanismo que gobierna Cataluña continúa con su Cruzada contra todo símbolo español. No permitiremos, de ningún modo, que se cierre esa emblemática Comisaría, que actúa como muralla de esa horda separatista , que pretende imponer su ley por encima de todo y de todos. Así Sea.
  • Icona del comentari de: Ehem ! a setembre 28, 2021 | 23:12
   Ehem ! setembre 28, 2021 | 23:12
   Cuanito, un pobre espanyol que ara ha de fer un rotet, per a intentar pal·liar el ridícul que va fer "celebrant" una altra "detenció" del president Puigdemont, aquesta volta a l'aeroport de l'Alguer, planificada per la policia i el deep state espanyol.
 3. Icona del comentari de: Via fora els adormits a setembre 28, 2021 | 21:46
  Via fora els adormits setembre 28, 2021 | 21:46
  Un indret tant funest on s'hi van torturar demòcrates des del 1941 al 1982, no és cap "simbolet" de res, tret de la merda de la dictadura de Franco. Que des d'Espanya vulguin "blanquejar" sempre Franco i el seu règim, retrata els espanyols. A sobre n'hi ha que fan veure que no "comprenen" el motiu pel qual hi ha tants d'independentistes al nostre país... Democràcia, llibertat, autodeterminació.
 4. Icona del comentari de: Què vol dir democràcia per a un ultraespanyol del segle XXI com el ridícul comentarista 'Juan' ? a setembre 28, 2021 | 21:57
  Què vol dir democràcia per a un ultraespanyol del segle XXI com el ridícul comentarista "Juan" ? setembre 28, 2021 | 21:57
  El 1941 el perniciós i nefast règim franquista va dedicar tot l'edifici del 43 de la Via Laietana de Barcelona a la Sisena Brigada espanyola d'Investigació Social, altrament dita Brigada Político-Social (BPS), els "despatxos" de les forces d'ocupació, esdevingueren el centre de la repressió violenta i tortura de tota l'oposició al règim de Franco. Estructurada en grups "especialitzats": Grup núm. 1 "Afers Laborals", Grup núm. 2 "Activitats Catalanoseparatistes", Grup núm. 3 "Activitats Comunistes", Grup núm. 4 "Activitats Anarquistes, Trotskistes i Socials" Grup núm. 5 "Servei d'Universitat". No cal afegir-hi res més. Des d'Espanya ens insulten, encara en fan mofa, ens enganyen, se'ns en foten... i nosaltres semblem mesells... No cal afegir-hi res més.
 5. Icona del comentari de: Independence Process a setembre 29, 2021 | 10:10
  Independence Process setembre 29, 2021 | 10:10
  Que l'estat espanyol hagi de mentir i enganyar tant descaradament per a intentar defensar, sense cap succés, les "bondats" de la suposada unitat d'Espanya, ho diu tot d'ells. Els catalans portem masses anys de submissió a Espanya i reaccionem sempre molt poc, ens ho empassem gairebé tot. Ens ho hem de fer mirar, per exemple, que ens costa, des del 2017, com a catalans de sobirania espanyola, l'espionatge, seguiment policial i els intens fallits espanyols de detenir Puigdemont ? Dir que l'edifici on des del 1941 el franquisme torturà un munt de demòcrates, és un "símbolet" de la democràcia, és un insult al sentit comú i a la democràcia. Què volen aquesta gent ?
 6. Icona del comentari de: Cal dir-ho a setembre 29, 2021 | 10:19
  Cal dir-ho setembre 29, 2021 | 10:19
  Que des del govern espanyol més no sabem què de la història, ens insultin tot considerant el sinistre i maleït edifici de les forces d'ocupació espanyoles a Barcelona, un "símbol" de la democràcia, demostra la ignomínia del "reino de España" i alhora que allò que en diuen "transició" era - i ho és, encara no ha finit !- una fal·làcia. No és una transició que no s'acaba mai, és una continuïtat, acomodament i blanqueig de formes de fer, d'institucions, tarannàs, d'organismes, oligarquies... franquistes que han seguit malgrat la sacraconstitució espanyola de 1978. Despertem-nos !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa