La Moncloa admet que Via Laietana “va ser un lloc de repressió i tortura”

El govern espanyol desautoritza el número 2 d’Interior i alhora intenta justificar-lo

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha reconegut que la comissaria de la Policia Nacional a Via Laietana de Barcelona “va ser un lloc de repressió i tortura“. Després de les polèmiques paraules del número 2 d’Interior, Rafael Pérez, que va assegurar que la prefectura “ha estat i és un símbol de servei públic”, Moncloa ha hagut de fer control de danys per evitar tensar encara més la corda amb ERC, de qui depèn en gran manera per aprovar els pressupostos d’enguany.

Els republicans havien demanat explicacions al ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska i havien registrat una sol·licitud de compareixença al Congrés. JxCat, la CUP i els comuns també han criticat les paraules del número d’Interior. Davant de la tensió creixent amb els partits catalans, el govern espanyol ha optat per una solució de compromís. La portaveu de Moncloa tècnicament ha desautoritzat Rafael Pérez, però alhora ha intentat justificar-lo perquè només volia “reivindicar” el paper de la Policia Nacional a Catalunya.

La façana de la Prefectura de Via Laietana protegida durant la passada Diada / Quico Sallés

Isabel Rodríguez ha insistit que el govern espanyol ha intentat sempre “dignificar la memòria” dels represaliats durant el franquisme i ha assegurat que la Policia Nacional “fa una tasca fonamental en ordre públic”. Conscient de la dependència que ara mateix té Moncloa d’ERC per aprovar els pressupostos, Rodríguez ha intentat reconduir la ficada de pota del número 2 d’Interior, però al mateix temps ha volgut pressionar els republicans amb una fórmula molt similar a la que va utilitzar el regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, per forçar-los a negociar: “Seria difícil per aquestes forces justificar el seu no suport als comptes“.

Allau de crítiques

A més d’ERC, diverses formacions catalanes han censurat les paraules de Rafael Pérez. El portaveu de JxCat al Senat, Josep Lluís Cleries, ha presentat aquest dimarts una bateria de preguntes a la cambra alta per reclamar una valoració oficial d’unes declaracions que demostren “un absolut desconeixement de la història de Catalunya i de la comissaria”. Cleries es preguntava si les paraules de Pérez denoten un “coneixement de les nombroses tortures practicades” en “els anys més foscos del franquisme”.

Per la seva banda, En Comú Podem també ha criticat les paraules del número 2 d’Interior i havia reclamat al seu soci al govern espanyol una rectificació per una frase com a mínim “desafortunada”. El diputat dels comuns i secretari primer de la Mesa, Gerardo Pisarello, ha denunciat que les declaracions de Pérez esborren “la història de violència” de la comissaria i ha tornat a reclamar transformar la comissaria en un memorial de les víctimes del franquisme.

Comentaris

  Ricard 28/09/2021 4:07 pm
  L"A por ellos" xenòfob dominant a Castella ja és capaç de blanquejar descaradament els crims franquistes castellans. A les escoles castellanes ja poden aprendre a pensar que l'ocupació militar de Catalunya és un dret de la SEVA "democràcia". I els seus policies ja poden agredir o vexar catalans simplement per parlar en públic el català. La involució xenòfoba anticatalana ja està institucionalitzada. Amén.
  Veterà antifranquista. 28/09/2021 4:32 pm
  Ara el govern espanyol vol arreglar-ho, eh!. Li cal aprovar els pressupostos. Quin poder tenen els calers.!
  ton c. 28/09/2021 4:35 pm
  senyors del PSOE, no deixeu fumar segons que a segons qui.
  Antifa 28/09/2021 4:49 pm
  Una volta més el deep state espanyol s'ha retratat tot sol. Considerar la comissària on durant el franquisme i fins el 1982 s'hi torturaven persones demòcrates, com a "simbolet" de la "democràcia" és un insult al sentit comú, una aixecada de camisa i un escarni a totes les persones, i descendents, que han patit tortures i vexacions. Si per a intentar defensar "Espanya" cal mentir i enganyar tant, els que encara no heu desconnectat de l'espanyolisme, feu-vos-ho mirar.
  L'OBSERVADOR ASTORAT 28/09/2021 4:57 pm
  https://www.totbarcelona.cat/politica/manual-de-tortures-aixi-era-la-repressio-a-la-via-laietana-147471/
  Què vol dir democràcia per a un espanyol del segle XXI ? 28/09/2021 5:01 pm
  El 1941 el règim franquista va dedicar tot l'edifici del número 43 de la Via Laietana de Barcelona a la Sisena Brigada espanyola d'Investigació Social, altrament dita Brigada Político-Social (BPS), els despatxos esdevingueren el centre de la repressió violenta i tortura de tota l'oposició al règim de Franco. Estructurada en grups especialitzats: Grup 1 "Afers Laborals", Grup 2 "Activitats Catalanoseparatistes", Grup 3 "Activitats Comunistes", Grup 4 "Activitats Anarquistes, Trotskistes i Socials" Grup 5 - "Servei d'Universitat". No cal afegir-hi res més. Des d'Espanya ens insulten, ens enganyen, se'ns en foten... i nosaltres semblem mesells... No cal afegir-hi res més.
  Ha ha ha 28/09/2021 6:58 pm
  Falta el comentari xenofò i racista del Coronel luisnomeacuerdo, no fallis, és molt necessària.
   . 29/09/2021 10:29 am
   Ni tu, ni el comentari ni el desmemoriat espanyol, feu cap gràcia.
  Cal dir-ho 29/09/2021 10:27 am
  Que des del govern espanyol més no sabem què de la història, ens insultin i ens menystinguin tot considerant el sinistre i maleït edifici de les forces d'ocupació espanyoles a Barcelona, un "símbol" de la democràcia, demostra la ignomínia del "reino de España" i alhora que allò que en diuen "transició" era - i ho és, encara no ha conclòs !- una fal·làcia com una casa. No és una transició que no s'acaba mai, és una continuïtat, un acomodament i un blanqueig de formes de fer, d'institucions, de tarannàs, d'organismes, d'oligarquies... franquistes, que han seguit i s'han "adaptat", malgrat la sacro-constitució espanyola de 1978. És un un escàndol i una gran ignomínia. Despertem-nos !
  Boletaire 29/09/2021 11:04 am
  I perquè no destitueixen el Sr. Rafael Pérez per les animalades que va dir?

Nou comentari