Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’obsessió d’Anna Grau (Cs) que marca la seva campanya electoral

Ciutadans torna a presentar-se en solitari a les eleccions de Barcelona. Amb aquesta, serà la cinquena vegada que el partit concorre a les eleccions de la capital, on van aconseguir representació per primer cop fa vuit anys amb Carolina Mejias. Van millorar resultats amb Manuel Valls al capdavant. Malgrat que l’exprimer ministre francès mai va formar part del partit taronja, va ser la cara visible d’una coalició formada per Cs i altres membres pròxims a Valls. I ara, després de quatre anys convulsos a l’Ajuntament, amb traïcions i expulsions pel mig, Ciutadans intentarà salvar el cap amb Anna Grau de candidata.

Grau va anar per primer cop en una llista de Ciutadans a les últimes eleccions al Parlament, quan el partit ja patia una crisi de resultats important a tot l’Estat. I ara, a tocar d’un nou fracàs, l’experiodista acut al rescat del partit a Barcelona, però fixant les seves condicions. És més, des d’un primer moment ha marcat perfil propi, exigint al partit unes primeries que la coronessin com a candidata, amb poder per conformar la llista i llibertat per establir pactes.

L’estratègia de Meridiana, a la Bonanova

“L’experiència em diu que vam poder aturar el conflicte de la Meridiana”, ha dit de forma reiterada Anna Grau. La candidata fa referència als talls que es van produir durant mesos a l’altura de Fabra i Puig després de la sentència del Procés. Manifestacions que encara avui duren, tot i que, certament, no tallen cap carrer. Grau vol replicar l’estratègia que va seguir en aquella època per fer-se veure, però ara amb els espais ocupats del Kubo i la Ruïna, a la Bonanova.

En el seu dia, el Departament d’Interior va decidir “proposar espais alternatius” als manifestants de Meridiana després que es generés moments de tensió entre diferents concentracions. Sense anar més lluny, a inicis de febrer de l’any passat, l’actual candidata de Cs es va presentar amb membres de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOC) i de l’Alianza Iberoamericana Europea contra el Comunismo (AIECC), generant moments de tensió entre les manifestacions antagòniques que van acabar amb enfrontaments verbals, desplegaments policials i diferents persones identificades pels Mossos.

Imatge d'arxiu de La Ruïna i El Kubo, a la plaça Bonanova / Jordi Play
Gran part del veïnat diu que mai han tingut problemes de convivència amb el Kubo | Jordi Play

Des del partit insisteixen que les manifestacions que Ciutadans fa cada dimarts davant del Kubo i la Ruïnaforça criticades pels veïns, tal com ha pogut comprovar el TOT Barcelona in situ– són una idea de la candidata i no del partit, si bé la cúpula li dona suport màxim en aquest tema. Grau manté que l’ocupació és un dels principals problemes de Barcelona, encara que només un 0,8% dels barcelonins creuen que n’és el principal, segons el darrer Baròmetre Municipal. Pel que fa a les dades, fetes públiques el passat mes de febrer per l’Ajuntament, els Mossos van comptabilitzar 1.312 denúncies en tot el 2022 (un 18,5% menys respecte al 2019).

Ciutadans ignora les veus crítiques –la darrera, molt contundent, la del conseller d’Interior Joan Ignasi Elena– que l’acusen de generar tensió i odi en un espai ocupat des de fa 7 anys i que mai abans havia cridat l’atenció dels polítics, ni de dretes ni d’esquerres. Tampoc es fa responsable d’haver sembrat el terreny per a l’aparició de Desokupa. És més, seguiran aplicant el calendari previst en la gran aposta d’Anna Grau per a la campanya electoral. La candidata manté que té dret a manifestar-se pacíficament i repetir aquella estratègia de la Meridiana amb què va intentar guanyar notorietat entre el seu espai polític.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa