Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Valls torna a desmarcar-se i demana ara un “pacte d’Estat” a PP, PSOE i Cs
  • CA

L’alcaldable de Cs per Barcelona, Manuel Valls, ha tornat a fer valdre la seva condició de candidat ‘independent’ i s’ha tornat a desmarcar de l’estratègia política del partit d’Albert Rivera. Juntament amb el professor universitari i advocat César Giner, l’ex primer ministre francès ha publicat un article aquest dissabte a El País on demana unitat d’acció a PP, PSOE i Cs, a fi de preservar el “paradigma socialdemòcrata” que segons ells ha caracteritzat els darrers 40 anys a Espanya i està ara “en crisi”.

Així, Valls remarca la seva discrepància pública amb què Cs i PP pactin amb l’ultradreta de VOX a Andalusia i adverteix que “no s’ha de treballar amb els separatistes que volen trencar Europa, Espanya i Catalunya” ni es pot “buscar el diàleg” amb l’extrema dreta. Segons Valls i Giner, “les forces del paradigma poden plantejar un Pacte d’Estat, a imatge dels Pactes de la Moncloa” que va liderar Adolfo Suárez durant la Transició. “Socialistes, conservadors i liberals (Cs) no poden deixar espais als populistes, de dretes i d’esquerres, ni als nacionalistes irredempts”, sostenen els dos autors del text, que també reclama “generositat, responsabilitat i sentit d’Estat” als tres partits esmentats.

[r:1]

Tot i que pressionen també a Ciutadans, sobretot critiquen a PP i PSOE per no haver sabut mantenir el clima del bipartidisme i haver badat durant els anys previs a la irrupció del moviment 15-M i Podemos. Acusen als socialistes d'”irresponsabilitat” i d’estar “desorientats per la seva inclinació cap a l’esquerra, que prioritza la identitat” per sobre d’un suposat consens que denominen “nosaltres, els espanyols”. També veuen al PSOE “complaent amb el separatisme” i “desmemoriat amb el dany provocat pels assassins d’ETA”, a més d’afirmar que els “preocupa” la fotografia conciliadora que va publicar el Diario Vasco en la que compartien fogons abans de la Nadal la portaveu socialista a Euskadi, Idoia Mendia, i el dirigent abertzale Arnaldo Otegi. Del PP diuen que la seva “irresponsabilitat no és menor, cada vegada més ventrílocs de l’extrema dreta”.

Si els tres partits no pacten una estratègica comuna arreu d’Espanya, sostenen, “la interpretació del sistema de vida que es van donar els espanyols amb la Constitució de 1978 està en perill”. Sobre Catalunya i la seva capital, apel·len a “dialogar per impulsar la riquesa de la seva diversitat, protagonisme polític i competitivitat econòmica, social i cultural”, això sí, sempre “en el marc del projecte d’Espanya i d’Europa”.

Picabaralla amb Iceta i Collboni a Twitter, que li demanen prescindir de Cs

El PSC no ha trigat a reaccionar davant les acusacions de Valls. Tant el primer secretari del partit, Miquel Iceta, com el líder a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, han convidat l’alcaldable de Cs a renunciar a presentar-se amb el suport d’aquest partit si finalment pacta amb PP i Vox a Andalusia. “Si l’acord PP-Vox-Cs es manté, Valls hauria d’anunciar que renunciarà al suport de Cs”, ha piulat aquest dissabte Iceta en un missatge recollit per Europa Press.

També li ha advertit que oferir una candidatura catalanista i transversal no és compatible amb Cs, però que “el pacte amb Vox és la gota que fa vessar el got”. Per la seva banda, Collboni l’ha instat a desfer-se del suport taronja –sense el que no tindria drets televisius ni altres facilitats per la campanya electoral– per coherència, “si no vol representar al partit que pacta amb els socis de Le Pen”. “La ciutadania ens exigeix passar de les paraules als fets per ser creïbles”, ha reblat.

Valls els ha replicat poc després que “s’havia equivocat” en creure que Iceta “no cauria en aquests comentaris”. “A Andalusia els socialistes han d’abstenir-se per deixar gobernar PP i C’s, això sí que seria ser responsable i no jugar amb Vox”, els ha respost. També li ha retret que, segons ell, el PSOE deixa els pressupostos de l’Estat “a les mans dels separatistes i dels populistes” i a Barcelona no són prou clars desmarcant-se d’Ada Colau i l’independentisme. “Responsabilitat, sentit del Estat, diàleg i pactes entre els constitucionalistes, ho tinc molt clar”, ha sentenciat. Per compensar, unes hores després ha repiulat i donat suport al ministre Josep Borrell (PSOE), que es queixava d’una piulada bel·ligerant del Partit Popular.

Mascarell li rebat que la majoria dels catalans estan descontents amb la Constitució

També ha sortit a debatre amb Valls l’alcaldable ‘independent’ Ferran Mascarell (PDECat), que li ha recordat que la majoria de la ciutadania a Catalunya no avala ni la Constitució vigent ni el sistema democràtic espanyol. “El 82% dels catalans rebutgem la Constitució i el 78% estem descontents amb la democràcia: Sr Valls qui imposa al poble una Constitució i li nega un referèndum té un nom: és un populista o és un autoritari”, li ha dit. “Vull una BCN referent de bona democracia”, ha conclòs.

Més notícies
Valls es desmarca de Cs sobre el pacte anti-Vox de Maragall i Graupera el veu antiquat
Notícia: Valls es desmarca de Cs sobre el pacte anti-Vox de Maragall i Graupera el veu antiquat
Comparteix
L'ex primer ministre francès recalca que ha estat molt clar sobre "la necessitat d'aïllar l'extrema dreta" i reclama al candidat d'ERC que condemni també els boicots que ha patit
Valls s’està empassant els ultres o els ultres s’estan empassant Valls?
Notícia: Valls s’està empassant els ultres o els ultres s’estan empassant Valls?
Comparteix
Enèsima connexió amb l'extrema dreta del candidat de Ciutadans a l'alcaldia amb un video de precampanya protagonitzat per una jove falangista
Valls relaciona l’augment de la inseguretat amb la “permissivitat” de Colau
Notícia: Valls relaciona l’augment de la inseguretat amb la “permissivitat” de Colau
Comparteix
El candidat a alcalde ha declarat que l'alcaldessa ja no pot amagar la "realitat" de Barcelona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa