Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les primàries sobiranistes de Barcelona encaren la primera volta de votacions
  • CA

Les primàries sobiranistes de Barcelona, coordinades per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), entren en la fase decisiva. Aquest dijous es tanca el cens d’electors i és també el darrer dia de campanya per a les 54 candidatures que competeixen a la capital catalana. I aquest cap de setmana, des de les 20h de divendres fins les 20h de diumenge, tindrà lloc la primera volta de votacions amb què s’escolliran els dos aspirants que passen a la segona i última volta el cap de setmana següent. Els resultats finals es coneixeran el 23 de desembre. 

La butlleta es podrà emetre en persona o per Internet. “Hi haurà 15 locals de votació presencial, que inclouen seus de l’ANC, ateneus de barri i seus d’associacions i estaran repartits per tots els districtes de Barcelona”, avancen fonts de l’organització, que asseguren que els punts cobreixen els 10 districtes de Barcelona. 

La seu barcelonina de l’ANC, al carrer Marina 315, serà l’epicentre de les votacions i els electors que no hagin rebut per correu electrònic la notificació de quina seu electoral els pertoca podran consultar-la aquí. També és el punt escollit per centralitzar les validacions del vot per Internet: aquells que vulguin votar de forma telemàtica hauran de validar aquesta opció abans de dijous presentant el seu DNI en persona a la seu de l’ANC. Si l’adreça no es correspon amb el domicili actual, caldrà mostrar també el volant d’empadronament barceloní. 

Favorits i llindar electoral

Tot i que hi ha registrats mig centenar de candidats i es declaren apartidistes, les primàries tenen clars favorits i una sigla política que destaca. Per un costat, el filòsof Jordi Graupera, l’exdirigent de l’ANC Adrià Alsina i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy han estat fins ara els aspirants més actius i coneguts. I per altra banda, al voltant d’una dotzena de candidats tenen vinculació directa amb Demòcrates de Catalunya –l’escissió independentista de l’antiga Unió Democràtica de Catalunya–, com el propi Ardanuy o l’expresidenta del Parlament Núria de Gispert. 

​A poques hores de tancar el cens, les primàries barcelonines han aconseguit reunir prop de 27.000 electors, que ja han formalitzat el registre per poder votar aquest cap de setmana. L’organització de Primàries Catalunya aspira a sumar més de 50.000 votants arreu del país. A Barcelona capital és especialment important el nombre d’inscrits perquè dóna una idea de les possibilitats reals de la candidatura d’entrar a l’Ajuntament de Barcelona. Per obtenir-hi representació cal superar un llindar mínim del 5% del vot emès a les eleccions municipals, el que segons la participació pot oscil·lar entre 30.000 i 50.000 paperetes. Tot i que els inscrits de moment no garanteixen aquest ‘terra’ electoral, l’organització confia que la llista definitiva podrà guanyar visibilitat durant la primavera i mobilitzar més electorat independentista. “En qualsevol cas ja són les primàries més multitudinàries que s’han fet mai a Catalunya i potser a tota Espanya”, sostenen les mateixes fonts.

La complexa elaboració de la llista guanyadora

La segona volta donarà com a resultat directe la llista electoral definitiva de les primàries barcelonines. El primer lloc l’ocuparà el vencedor absolut, que tindrà dret a escollir tres persones de la seva confiança per a ocupar els llocs 3, 5 i 7 de la llista. Seran col·laboradors que s’han inscrit com a candidats a la primera volta però en tot moment han manifestat la seva voluntat d’aspirar a places de ‘regidorable’ i no d’alcaldable. El segon lloc de la llista serà pel finalista que hagi perdut la segona volta. Els 36 llocs restants de la llista –4t i 6è i del número 8 al 41– s’assignaran entre la resta d’aspirants eliminats en proporció directa als vots rebuts, a partir d’un llindar mínim del 2% del vot emès.

La segona volta se celebrarà des del divendres 21 –l’aniversari de les eleccions catalanes del 21-D– fins al diumenge 23 de desembre al vespre, també amb vot presencial i temàtic. Cada elector disposarà de dues butlleta per dipositar a dues urnes separades: a la urna A s’escollirà entre els dos alcaldables finalistes i a l’urna B es podran prioritzar fins a 12 noms per ordenar la part baixa de la llista. 

Tot i que les 54 persones candidates es presenten formalment a títol particular i individual, almenys una desena col·laboren o estan alineades amb els tres aspirants més ben posicionats. El cas més clar és l’equip de Jordi Graupera, en el que s’inclouen per exemple Maria Vila, Guillem López, Astrid Bierge i Diana Colomines. Es presenten obertament com a col·laboradors i integrants de la candidatura del professor i tertulià.

En canvi, Adrià Alsina aclareix al Tot Barcelona que no ha optat per aquesta estratègia per “respecte al resultat que decideixin els votants”. Arribat a la segona volta, quan hauria de triar a tres persones per als llocs 3, 5 i 7 de la llista, confia en entendre’ns “molt bé” tant amb els candidats que van per lliure com amb els que donen ara suport a Graupera o Ardanuy.

El regidor de Demòcrates suma esforços amb persones properes al partit, com Carles Domingo, Christian Arbós, Núria de Gispert i Eulàlia Pascual: “Estem coneixent gent interessant i hi ha gent que ens és propera; no és un equip tancat sinó persones que han fet un pas endavant”, resumeix un col·laborador.

Un cop tancada la llista i després de la pausa nadalenca, les primàries sobiranistes de Barcelona iniciaran la confecció del programa electoral. Els veïns inscrits també hi podran participar a través de debats i activitats que encara no s’han concretat. A la resta de municipis de Catalunya adherits a la iniciativa les votacions començaran a partir de l’1 de febrer. 

Més notícies
Adrià Alsina proposa que Barcelona tingui un ‘alcalde de nit’ per mediar entre diversió i descans
Notícia: Adrià Alsina proposa que Barcelona tingui un ‘alcalde de nit’ per mediar entre diversió i descans
Comparteix
L'exdirigent de l'ANC i ara candidat a les primàries independentistes llança aquesta proposta acompanyat dels propietaris de dues discoteques de la plaça Reial
Graupera aposta pel Besòs i Sant Adrià per fer créixer Barcelona
Notícia: Graupera aposta pel Besòs i Sant Adrià per fer créixer Barcelona
Comparteix
El candidat a les Primàries sobiranistes organitza un recorregut en bus per espais infrautilitzats i reivindica l’ambició metropolitana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa