El candidat a les primàries sobiranistes Jordi Graupera ha defensat aquest divendres els seus plans per a la ‘frontera’ nord de la ciutat: el riu Besòs. Al llarg d’un recorregut en bus organitzat per la seva candidatura ha assenyalat tres espais actualment infrautilitzats on podria construir-se “la Barcelona del futur”: el polígon industrial de la Verneda, la passarel·la fluvial del Bon Pastor i el solar del Fòrum on l’Estat té pendent de construir la seu del projecte europeu ITER de recerca. “La façana fluvial de Barcelona té la mateixa longitud que la marítima!”, reivindica. Graupera critica que “Barcelona mira el Besòs amb mentalitat de muralla, en comptes de veure-hi un lligam” i reclama que la capital catalana “es faci responsable” del que passa a l’altra ribera a través de “la capacitat d’imaginar nous barris i del múscul financer”.

En aquest sentit, la primera parada de la ruta ha estat el polígon de la Verneda de Sant Adrià de Besòs, que dóna continuïtat a l’àrea industrial del Bon Pastor barceloní. Els passatgers del bus, una cinquantena de simpatitzants i votants de les primàries, han recorregut els malmesos carrers de magatzems majoristes, on abunden els proveïdors de botigues de queviures i basars xinesos. L’aspirant a alcaldable ha qualificat aquest indret poc conegut de “les restes de la Barcelona industrial del passat”: “Segurament siguin els terrenys de tota Europa amb més diferència entre el valor que tenen amb l’ús actual i el valor que podrien tenir per la seva bona ubicació”. Ha defensat que la revolució de la logística arreu del món permetrà dissoldre aquest tipus de polígons i ha apel·lat a integrar les naus d’emmagatzemament i la indústria tova enmig de barris residencials i àrees verdes. “Barcelona i Sant Adrià podrien construir conjuntament un barri de futur aquí”, ha remarcat, tot i que ha advertit que no pot ser “un quid pro quo” entre dos alcaldes.

Graupera al bus que ha recorregut els barris del Besòs / Meritxell M. Pauné

Graupera al bus que ha recorregut els barris del Besòs / Meritxell M. Pauné

“Fan falta 115.000 habitatges socials a Barcelona i també molt d’habitatge privat, perquè el preu dels pisos estan empobrint a la ciutadania actual i la dels propers 10-15 anys”, ha argumentat. Per construir un parc residencial tan extens, ha reconegut, “cal una visió a llarg termini amb grans consensos que pugui tirar endavant governi qui governi els propers 20-30 anys”. Per això ha apel·lat al Pla Director Urbanístic que està confeccionant l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que establirà quins usos tindran els espais de creixement de la metròpoli. “Abans que es tanqui el meló el proper mandat, hem de posar-hi moltes coses”, ha ironitzat. “La perspectiva de futur no poden ser els municipis, ja no es pot pensar Barcelona dins les seves fronteres”, ha reiterat. Segons Graupera, a Sant Adrià de Besòs s’han acabat de construir menys d’una desena de pisos els darrers tres anys, un ritme que veu fruit de “la falta de poder econòmic i polític” de l’ajuntament veí i un “tret al peu” per la capital catalana. “A través de la millora de la mobilitat i la qualitat de vida hem d’apropar el que avui considerem perifèria, perquè en realitat no ho és”, ha sostingut.

Graupera s'enfila per parlar als assistents del potencial de la Verneda / Meritxell M. Pauné

Graupera s’enfila per parlar als assistents del potencial de la Verneda / Meritxell M. Pauné

La segona parada del ‘tour’ era la passera del Besòs per a vianants, que connecta les cases barates del Bon Pastor pendents d’enderrocar amb el parc del Molinet de Santa Coloma de Gramenet. El parc fluvial, que tants ciutadans atreu per passejar i anar en bicicleta, queda a una cota molt més baixa que els barris del Besòs i des de la riba barcelonina el riu esdevé invisible. A més, la Ronda Litoral recorre aquest ‘calaix’ longitudinalment i augmenta la sensació de frontera. Tot i que el projecte de transformació del Besòs ja preveu resoldre la diferència d’alçada amb un pla inclinat, l’actual situació deixa un paisatge desolador de casetes tapiades i brunzit i fums constants pel trànsit rodat. “És un lloc per conquerir!”, assenyalava Graupera als participants de la ruta mentre gesticulava sobre el pont.

A banda del Besòs, reivindica també altres espais de potencial creixement per Barcelona, com “la gran cicatriu de la Sagrera”, els entorns de la ronda de Dalt si es soterrés sencera i l’enorme extensió de la Zona Franca, que veu “un assentament il·legal de l’Estat espanyol al cor de la ciutat” per la manca del port franc que va donar origen als terrenys en temps del dictador Primo de Rivera.

Magatzems i tallers omplen l'envellit polígon industrial de la Verneda / Meritxell M. Pauné

Magatzems i tallers omplen l’envellit polígon industrial de la Verneda / Meritxell M. Pauné

L’última parada de l’itinerari també ho tenia tot a veure amb el conflicte polític entre Catalunya i Espanya: el solar buit del Fòrum on l’Estat ha de construir des de fa anys un destacat centre internacional de recerca en energia neta. Es tracta de la seu d’ITER, un ambiciós projecte amb participació majoritària de la Unió Europea que investiga com la fusió nuclear com a font d’energia renovable i sense residus radioactius, a diferència de la fisió atòmica de les centrals nuclears actuals. “L’ajuntament i la Generalitat van oferir d’avançar el finançament i que s’amortitzés amb quotes idèntiques al lloguer que ja paga ara l’Estat per tenir la seu en lloguer a poca distància, però tot i que el cost hagués estat zero la resposta va ser negativa”, ha denunciat. “És un cas claríssim de boicot”, ha exclamat. El cas li ha servit també per atacar al govern municipal d’Ada Colau per “blanquejar el conflicte català” i no prioritzar la ciutat en “la tria dels conflictes polítics que prioritza” en negociacions com els pressupostos de l’Estat.

El candidat a les primàries de Barcelona, davant del solar on l'Estat ha de construir la seu d'ITER / Meritxell M. Pauné

El candidat a les primàries de Barcelona, davant del solar on l’Estat ha de construir la seu d’ITER / Meritxell M. Pauné

Les primàries celebraran la primera volta de votacions els propers 15 i 16 de desembre i la llista guanyadora –que es coneixerà la nit del 23 de desembre– s’enfrontarà a un probable escenari de cinc candidatures independentistes competint a les eleccions de maig, després de l’anunci de Ferran Mascarell. Malgrat això, Graupera ha defensat que si guanya es presentarà sí o sí als comicis, amb independència del que facin els partits tradicionals. “Anem a fer política sense intermediaris, a construir un espai polític no cínic per a Barcelona”, ha declarat a l’escassa premsa assistent. “Els grans partits i mitjans de comunicació ens boicotegen però és normal i és senyal que no estem pactant res de sotamà”, ha dit als assistents. En l’escenari d’un plenari molt fragmentat després de les eleccions, ha augurat que “caldrà pactar”. “Serà el mandat de les negociacions i volem ser en aquesta taula”, ha conclòs.

Més notícies

Ferran Mascarell anuncia la seva candidatura a alcalde

Notícia: Ferran Mascarell anuncia la seva candidatura a alcalde
Comparteix
L'actual delegat del govern a Madrid manté la incògnita de sota quines sigles ho farà
Notícia: Ferran Mascarell anuncia la seva candidatura a alcalde - Mobile

Alejandro Fernández diu que el PP no farà “una genuflexió” davant Valls

Notícia: Alejandro Fernández diu que el PP no farà “una genuflexió” davant Valls
Comparteix
El màxim dirigent català del PP ha aprofitat per titllar Vox de "populistes" i ha apuntat que "rebentar-ho tot no soluciona el problema"
Notícia: Alejandro Fernández diu que el PP no farà “una genuflexió” davant Valls - Mobile

Maragall acusa Valls de ser “pro dependència total”

Notícia: Maragall acusa Valls de ser “pro dependència total”
Comparteix
L’exconseller d’Exteriors participa en el seu primer acte com a candidat d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona a la Farinera del Clot
Notícia: Maragall acusa Valls de ser “pro dependència total” - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pol a desembre 01, 2018 | 10:46
    Pol desembre 01, 2018 | 10:46
    Barcelona, per la mida del país que representa ja és prou gran i fins i tot massa, cal fer créixer altres territoris, per això volem la independència. No pas per a especular encara més a Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa