El jutge va rebutjar l’informe de vulnerabilitat dels joves desnonats del Bloc Llavors

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha aclarit aquest migdia l’enrenou que ha fet anar de corcoll la classe política catalana i barcelonina durant tot un matí. En un comunicat, la institució judicial ha confirmat que sí que existia l’informe de vulnerabilitat en relació a un dels joves que ocupaven un pis d’un fons voltor —Vauras Investment— i que hauria pogut evitar que els expulsessin de casa, però el magistrat a càrrec del jutjat de primera instància número 54 el va rebutjar. “Els ocupants de l’immoble van presentar al jutjat un informe de vulnerabilitat el·laborat pels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, que no va ser admès pel magistrat al no donar-se els requisits per considerar-lo vulnerable”, diu el TSJC sobre el cas del Bloc Llavors. Una decisió que, a la pràctica, envia un missatge de desconfiança i desafiament cap als serveis municipals, ja que menysté els paràmetres que utilitzen l’Ajuntament per determinar qui és i qui no és vulnerable.

El cert és que l’informe té en compte només el registre d’un dels tres habitants. “El sol·licitant té 28 anys d’edat i no pateix problemàtiques de salut destacables. Té recolzament familiar (pares i una àvia) que li donen suport econòmic i, per tant, s’estima que poden oferir un habitatge per residir”, va sentenciar el jutge. El protagonista d’aquest informe, però, nega la major i expressa que les afirmacions del magistrat “no tenen cap base objectiva”. “Els meus pares viuen separats. Ma mare arriba justa a pagar el lloguer i el meu pare, el mateix amb la hipoteca. No té cap mena de sentit l’escrit judicial”, afegeix.

Sigui com sigui, l’aclariment sobre aquest informe explica per què l’Ajuntament tenia plena constància de la certificació de la vulnerabilitat mentre el departament d’Interior ho posava en dubte, ja que la petició judicial no incloïa aquesta informació. De fet, aquest matí, l’encara conseller en funcions, Miquel Sàmper, ha assegurat que no tenia constància que l’execució judicial afectés persones en situació vulnerable i ha lamentat que “sovint aquests informes arriben després de l’actuació policial”. En veure aquestes declaracions, el regidor del districte de Sants-Montjuïc a l’Ajuntament, Marc Serra, ha refermat que “Serveis Social de l’Ajuntament han fet la feina i fa mesos que l’informe de vulnerabilitat està al jutjat”. Poc després, per acabar d’adobar-ho, el flamant nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha sortit al pas del foc creuat assenyalant que, com hi havia “versions contradictòries”, demanaria informació sobre si l’informe existia o no. Finalment s’ha sabut que sí, tot i que el jutge el va enviar a la paperera.

Comentaris

    Obrim l'aixeta? Maig 25, 2021 | 16:47
    Faig una suposició, no era una família sense habitatge, no hi havia menors, eren tres nois dels volts dels vint-i-cinc anys, amb pares. Molts joves d'aquesta edat viuen tranquil·lament amb els pares i quan poden una mica i es volen independitzar lloguen un pis en grup. Voleu dir que és bo dir que tenen dret a un habitatge de franc? Si obrim aquesta aixeta tindrem molta "demanda"
    adolf Maig 25, 2021 | 18:10
    Clar, un matrimoni es divorcia i a on vivien tres o quatre persones en un pis ara necessiten tres o quatre pisos i com que no poden finançar-ho , tots son vulnerables i a okupar tres o quatre pisos i a viure a costa dels altres.

Nou comentari