Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Greus incidents entre activistes i antiavalots en el primer desnonament de l’era Aragonès

Trampes i resistència. Així ha encarat el moviment per l’habitatge l’intent d’aturar un desnonament avui a un edifici del carrer Lleida del barri Poble-sec, conegut com a Bloc Llavors. Malgrat això, els antiavalots dels Mossos d’Esquadra han acabat entrant a l’edifici i s’han viscut incidents greus a l’interior de l’edifici. Mentre els concentrats s’han plantat amb un matalàs a l’escala del bloc en clara oposició al mandat judicial, els Mossos s’han preparat per iniciar un forcejament que acabaria amb empentes, cops i tensió. Es pot apreciar tota la seqüència en un vídeo del TOT Barcelona. Tot plegat ha succeït en el primer desnonament de l’era de Pere Aragonès com a president de la Generalitat i en ple debat sobre el paper que han de jugar els antiavalots en els desnonaments.

Aquest desnonament ha volgut ser un espai de resistència especialment dur, des del moviment per l’habitatge. En aquest sentit, els activistes havien plantejat tota mena de resistències, que han inclòs des d’un cadenat a la porta d’entrada del bloc fins al llançament de pintura i Fairy als antiavalots. L’actuació policial s’ha saldat amb 12 persones investigades –tres per atemptat a l’autoritat i nou per desordres públics– i 60 denunciades per desobediència, ja que se’ls ha reclamat que marxessin de l’interior del bloc i no han fet cas. Tres agents dels Mossos d’Esquadra han resultat ferits lleus durant el desnonament.

Mentre a l’interior policia i activistes han protagonitzat les escenes de més gravetat, a l’exterior la protesta es manté viva a base de clams contra els desnonaments. A més, en coherència amb el que s’ha vist a l’interior, els concentrats han acabat llançant pintura de coloraines, també, als agents que formen el cordó policial. En aquesta mateixa zona, al carrer Lleida amb Joaquim Blume, s’han pogut veure els diputats de la CUP Carles Riera, Eulàlia Reguant, Dolors Sabater i Xavier Pellicer, així com a la a diputada d’En Comú Podem Susana Segovia, manifestant-se contra el desnonament.

Ha estat precisament en aquell mateix punt on s’ha produït un moment de càrregues policials després que es produïssin llançaments. En un vídeo del periodista Guillem Ramos-Salvat, del diari El Caso, es pot apreciar com es produeixen cops de porra per sobre de la cintura i amb un moviment en el colpeig de dalt a baix.

I per si hi hagués pocs elements en joc, en plena matinada prèvia al desnonament, els activistes s’han trobat amb l’aparició per sorpresa de l’empresa Desokupa. Aquesta companyia, vinculada a coaccions i assetjament a famílies que ocupen habitatges, ha aparegut al lloc amb càmeres i focus de gravació. La seva presència, però, tenia poc recorregut. Més enllà d’una topada inicial en què el líder de Desokupa, Daniel Esteve, ha empès una dona i l’ha fet caure, els representants de l’empresa no han tingut gaire més protagonisme. S’han quedat a la zona, però no han tingut cap incidència.

Finalment, els Mossos han hagut de trencar el pany per accedir al pis i no s’ha trobat ningú a l’interior. Tot seguit, la comitiva ha lliurat l’immoble al representant de la propietat.

Retrets creuats

Mentre al carrer la tensió entre activistes i agents creixia per moments, l’Ajuntament i la Generalitat s’acusaven mútuament de no fer els deures per aturar el desnonament per la situació de vulnerabilitat dels ocupants. L’encara conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha assegurat a Catalunya Ràdio que quan hi ha informes de vulnerabilitat dels Serveis Socials la policia sempre és partidària de “no executar” el desnonament, però que sovint “aquests informes arriben després de l’actuació policial”.

El regidor de Drets de Ciutadania i del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha acusat Sàmper de “mentir” en la seva última actuació com a conseller d’Interior. Serra ha defensat la feina dels Serveis Socials i ha recordat a Sàmper que “fa mesos” que l’informe està fet i entregat al jutjat, per la qual cosa el desnonament d’aquest matí no s’hauria hagut de produir en cap cas seguint la lògica del mateix conseller.

Desnonament esperat

Fa setmanes que el moviment per l’habitatge avisa que faria del Bloc Llavors un fortí. “Per la victòria”, deien les crides a les xarxes socials, en referència al dia en què un jutjat intentés executar el desnonament de tres joves: l’Àxel, l’Arkaitz i el Manel. Viuen a un pis del número 38 del carrer Lleida, al Poble-sec, propietat del fons voltor Vauras Investment. Avui, conscients de la voluntat de la propietat i de l’ordre judicial, desenes de persones han fet nit a l’edifici i s’han preparat per bloquejar amb tot l’intent d’expulsió.

A l’edifici, hi havia representats del moviment per l’habitatge de tota la ciutat, i fins i tot de més enllà. A l’exterior, a les 6.00 ha arribat puntual a la cita un gran desplegament d’antiavalots, amb almenys 15 furgonetes de la Brigada Mòbil (BRIMO) i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d’Esquadra. Poc després d’arribar, la policia ha intervingut per desfer la resistència amb tanques d’obra que s’havia preparat a tocar de la façana. També ha retirat activistes situats a la primera línia, forcejant amb els concentrats i s’han viscut escenes de tensió.

Tot i la primera intervenció dels Mossos —cos en ple debat pel paper que ha d’ocupar en els des amb el nou Govern— a les 7.00 encara hi havia tres punts diferents de concentració d’activistes. Un dels sectors es mantenia a l’interior del bloc, al vestíbul. Un altre, al davant de l’edifici, a l’exterior. I un tercer grup de protesta es mantenia als marges del cordó policial.

Davant aquest panorama, els antiavalots s’han escarrassat a intentar desfer la resistència dels mobilitzats a l’entrada, arrencant els concentrats un a un. Mentrestant, els ecos de la protesta a banda i banda seguien recordant la situació excepcional al voltant del desnonament. “Pere Aragonès, ni un desnonament més”, cridaven, conscients del recent procés d’investidura del nou president de la Generalitat, d’ERC. Portaveus del moviment per l’habitatge desplaçats a lloc han assegurat que el desnonament de “tres joves precaris” amb “un enorme dispositiu policial” posa un mirall davant el nou Govern.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ramon a maig 25, 2021 | 10:16
  Ramon maig 25, 2021 | 10:16
  Em pixo
  5
  Icona de dislike al comentari de: Ramon a maig 25, 2021 | 10:16 103
  Respon
  • Icona del comentari de: Urgent a maig 25, 2021 | 12:09
   Urgent maig 25, 2021 | 12:09
   Prepareu urgentment un bací o una gibrelleta per al pobre Ramon.
  • Icona del comentari de: Alenyà a maig 25, 2021 | 15:27
   Alenyà maig 25, 2021 | 15:27
   Ben entès, sem pas aquí per a informar-nos de les necessitats fisiològiques quotidianes del senyor Ramon dels nassos.
 2. Icona del comentari de: Tomppa a maig 25, 2021 | 10:35
  Tomppa maig 25, 2021 | 10:35
  No es pot tancar aquella colla de feixistes a la preso ? I estic parlant dels joves que han estat brainwashed dins una secta feixista a on s'amaguen amb un moral capallana dient que son "d'esquerres o comunistes" ... no, no sou ni d'esquerres i encara menys sou comunistes ... sou feixistes violents sense cervell, res mes.
  32
  Icona de dislike al comentari de: Tomppa a maig 25, 2021 | 10:35 57
  Respon
  • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 25, 2021 | 12:02
   Doctor Strangelove maig 25, 2021 | 12:02
   No, no i no. Són d'esquerres i comunistes, car és precisament això el comunisme. Així que deixa el feixisme en pau, que no té res a veure amb tota aquesta patuleia. Doc.
  • Icona del comentari de: Laila a maig 25, 2021 | 12:04
   Laila maig 25, 2021 | 12:04
   Atribuir les pròpies misèries als "altres"... per a no canviar res, quina ridiculesa i quina vergonya que provoques, Tomppa.
   84
   Icona de dislike al comentari de: Laila a maig 25, 2021 | 12:04 30
   Respon
 3. Icona del comentari de: Joan de Sant Andreu a maig 25, 2021 | 10:46
  Joan de Sant Andreu maig 25, 2021 | 10:46
  Això és el que vol la Cup, un país empobrit on els caradures visquin de l esforç dels altres. Que demanin treball i ens tindran al costat. Però no, el moviment okupa el que vol es viure sense treballar. Són antisistema però vivint a costa del sistema al qual estem tots vinculats. No es diu sistema, es diu societat i aquests jetes volen viure de la suor dels altres. Quan hagin acabat amb tot, tots pobres. Són com les llagostes, viuen per arrasar els camps.
  166
  Icona de dislike al comentari de: Joan de Sant Andreu a maig 25, 2021 | 10:46 211
  Respon
 4. Icona del comentari de: Ton a maig 25, 2021 | 11:25
  Ton maig 25, 2021 | 11:25
  El primer dia de mandat del Sr. Aragonés, ja no compleix amb els acords. Torna enviar el Mossos en un desnonament. Aquest Govern, durarà menys que un Xupa-Xups a la porta d'un col·legi. Quin fàstic de polítics.
  39
  Icona de dislike al comentari de: Ton a maig 25, 2021 | 11:25 141
  Respon
  • Icona del comentari de: Santa innocència a maig 25, 2021 | 15:23
   Santa innocència maig 25, 2021 | 15:23
   El primer dia ? Però si encara no té ni el Govern format. N'hi ha que viviu en un núvol, que tot s'arregla prement un botonet (altrament dit populisme) i que només cal encarregar-ho a Amazon. Quin nivell, Ton !
 5. Icona del comentari de: Als annexionistes graciosets a maig 25, 2021 | 12:25
  Als annexionistes graciosets maig 25, 2021 | 12:25
  Abans d'escriure comentaris poca-soltes, els trolls unionistes, els de caire quintacolumnista, ramons i els comentaristes directament de falsa bandera, hauríeu de llegir-se, l'article 47 de la seva sacro-santa constitució espanyola: Article 47 : "Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir-ne l’especulació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics". Un article que els polítics espanyols sempre han incomplert i encara a sobre, "l'ecs" president de govern espanyol Aznar va propiciar l'empitjorament del desgavell immobiliari i la manca d'habitatge, accessible i digne, que encara patim. Això sí, cap polític espanyol ha estat "investigat" ni denunciat per cap fiscalia espanyola "afinadora" de confiança... per incomplir la constitució espanyola. Ep ! Però, si hom és independentista, és una altra cosa i la justícia espanyola i Tacito fan mans i mànigues per a endossar-li la lawfare de la justícia espanyola ! La patuleia de l'annexionisme espanyol son uns barruts de ca l'ample.
  131
  Icona de dislike al comentari de: Als annexionistes graciosets a maig 25, 2021 | 12:25 45
  Respon
  • Icona del comentari de: Clara a maig 25, 2021 | 14:17
   Clara maig 25, 2021 | 14:17
   No es pot fer pagar a uns privats (alguns d'ells també molt vulnerables) els plats trencats de la falta de legislació equilibrada i convenient. Si els que han de fer i d'interpretar les normes a Catalunya són els de les "Lleteres" i Cia, els que propaguen el manual de l'ocupa i propicien màfies vingudes d'arreu, és a dir, els que degraden els drets cap a situacions anàrquiques insostenibles, l'augment de vox està assegurat. No pas pels postulats feixistes sinó perquè poden omplir els seus discursos d'alliberació d'enemics del poble. O tot plegat és un joc d'interessos i Ñ subvenciona les hordes per tal que els catalans prefereixin la legislació espanyola?
   • Icona del comentari de: Aigua a maig 25, 2021 | 15:39
    Aigua maig 25, 2021 | 15:39
    Un fons voltor que s'aprofita de les mancances legislatives, de les crisi, de les conseqüències col·laterals del turisme de masses i mercadeja, especula i fa jocs financers amb un dret bàsic de les persones... son uns privats ? Privats de què ? Clara, demà m'afaitaràs que avui no duc el ral.
 6. Icona del comentari de: Al otro lado de la frontera a maig 25, 2021 | 12:28
  Al otro lado de la frontera maig 25, 2021 | 12:28
  ¿Alguien sabe las circunstancias del desahucio?
  • Icona del comentari de: Sic a maig 25, 2021 | 13:09
   Sic maig 25, 2021 | 13:09
   El Bloc Llavors, és un edifici del carrer Lleida de Barcelona. És propietat del fons d'inversió Vauras Investments. han estat afectades tres persones, les quals disposen d'un informe de vulnerabilitat dels serveis socials, però no ha servit perquè el jutge aturés el desnonament. A les vuit del matí han entrat a l'edifici i a les deu s'ha completat el desallotjament. L'empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa, curiosament, també s'ha presentat a l'esmentat bloc.
   • Icona del comentari de: Clara a maig 25, 2021 | 13:56
    Clara maig 25, 2021 | 13:56
    L'informe de vulnerabilitat, no sabem a causa de què, s'ha emès a misses dites.
    • Icona del comentari de: Aigua a maig 25, 2021 | 15:20
     Aigua maig 25, 2021 | 15:20
     A misses dites o a judici del lawfare espanyola dit ? Sembla que el jutjar corresponen tenia l'informe el qual fou lliurat per l'Ajuntament del municipi de Barcelona.
 7. Icona del comentari de: Ups! a maig 25, 2021 | 14:11
  Ups! maig 25, 2021 | 14:11
  No entenc en quin sentit tres joves se'ls considera vulnerables. Potser es per allò que diuen les sagrades escriptures. Que treballin els vells que tenen les pells dures.
  11
  Icona de dislike al comentari de: Ups! a maig 25, 2021 | 14:11 57
  Respon
  • Icona del comentari de: Vendetta a maig 25, 2021 | 14:19
   Vendetta maig 25, 2021 | 14:19
   Son amics de la yeyaramada de la religio de la pau no..?
  • Icona del comentari de: Spu a maig 25, 2021 | 15:35
   Spu maig 25, 2021 | 15:35
   Ets un tècnic en assistència social o un tros de quòniam mestretites tot intentat fotre merder sobre afers que interessen tota la societat i els principis més bàsics dels individus que la formen ?
 8. Icona del comentari de: Vendetta a maig 25, 2021 | 14:18
  Vendetta maig 25, 2021 | 14:18
  Ke treballin y es paguin un lloguer com tot el mon canya als hippys covards poc els y foten als amics dels palestins

Nou comentari

Comparteix