Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La sortida del Govern “no seria un entrebanc” en l’aposta de JxCAT per Trias
  • CA

“Xavier Trias no prendrà una decisió en calent. I si bé ha verbalitzat que preferiria mantenir la coalició, les possibilitats que es presenti com a alcaldable de Junts a Barcelona continuen intactes malgrat aquesta crisi. La seva aposta, i la del partit, no és a curt termini”. Així ho expliquen al TOT Barcelona fonts properes a l’exalcalde, després que la política catalana resti a l’espera del desenllaç de la crisi de Govern entre ERC i Junts. L’executiva de Junts per Catalunya ha acabat decidint aquest vespre sotmetre a votació de la militància la seva sortida de l’executiu de Pere Aragonès, després que dimecres a la nit cessés el seu número dos, el vicepresident Jordi Puigneró en considerar-lo deslleial. Però l’agonia serà llarga. La votació, si Aragonès no dona garanties en els propers dies, es farà la setmana que ve, entre el 6 i el 7 d’octubre.

Sense que ningú no pugui concretar la dimensió de la probable trencadissa al Palau de la Generalitat i quins efectes tindrà en la campanya electoral més propera, la del 28M, a Junts resten a l’espera que Xavier Trias prengui una decisió de forma oficial. L’exalcalde es va marcar com a termini màxim la primera quinzena d’octubre per anunciar si aspira a ser cap de cartell. Ara bé, posava com a condició disposar d’un partit “endreçat” per poder assumir la campanya a la capital. I el secretari general de Junts, Jordi Turull, recollia l’encàrrec prometent-li posar ordre i entronant-lo, de facto, com l’aposta dels junters per recuperar la capital del país.

Xavier Trias amb els companys de Junts / Pilar Calvo – Twitter

Un Trias candidat “normalitzaria” el partit

Justament, la crisi amb ERC obre un temps d’incertesa que els junters no amaguen. “Hem de veure en quines condicions se surt de l’executiu, com ens reconstruïm i com encarem els propers mesos. Però en tot cas, la sortida del Govern no seria un entrebanc per al 28M en cas de materialitzar-se. Trias s’ha posat a disposició del partit amb total generositat i això no preveiem que canviï. De fet, per anar bé hem de tenir candidat com a molt tard la segona quinzena d’octubre, moment en què ja tindrem una idea de com es resitua el partit fora de Sant Jaume”, afegeixen fonts del partit en conversa amb el TOT, que donen per fet el trencament però mantenen la prudència a l’espera de la consulta a la militància.

La direcció de Junts arriba a l'executiva aquest dijous al matí JONA ANTONI GUERRERO
La direcció de Junts arriba a l’executiva aquest dijous al matí JONA ANTONI GUERRERO

És més, fonts properes a l’exalcalde remarquen que tenir Xavier Trias com a candidat a l’alcaldia de Barcelona “normalitzaria el partit com a opció d’oposició real”, tot remarcant que no preveuen un impacte negatiu sobre aquesta aposta municipal en cas que JxCAT abandoni del Govern: “A les ciutats i als pobles es vota molt la persona i no només les sigles, i Trias està per sobre de totes aquestes picabaralles. Tampoc no necessita un campanya extensa, el seu missatge i els seus actius són prou coneguts”.

Argimon, més a prop de creuar la plaça de Sant Jaume

En aquest sentit, si bé caldrà passar per primàries, el partit “donarà llibertat total” a Trias per organitzar la seva llista electoral, en la qual “hi haurà, segur”, Neus Munté i Jordi Martí Galbis, dos noms que el mateix Xavier Trias ja va apadrinar a l’estiu com a hipotètics candidats abans que ell es repensés l’oferta que li havia fet el partit. Pel que fa a la presència o no del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, opinen que “ara és més viable que ahir que se sumi al projecte a la ciutat”. Però des de Junts, a diferència de Gemma Geis com a possible candidata a l’alcaldia de Girona, no creuen que el conseller acabés essent el cap de llista si Trias decidís fer un pas enrere.

Un partit endreçat malgrat la crisi?

Si finalment es trenca la coalició, Junts haurà d’afrontar la tasca de reorganitzar-se com a partit de l’oposició, fora de la institucionalitat del Palau de la Generalitat i sense poder a la capital del país, on té 5 regidors a l’oposició. Però no hi ha uns nervis excessius: “Encara queden molts mesos per al 28M, tenim marge per prendre posicions”, assenyalen fonts del partit a Barcelona. El cert és que en les darreres setmanes Turull ha aconseguit imposar les seves tesis a la majoria del partit, com ho mostren els resultats de les eleccions internes al territori -només pendents dels consellers nacionals- on els candidats Turullistes s’han imposat de forma clara al sector de Laura Borràs. De fet, durant la Diada, la presidenta del partit va sumar-se a l’aposta de Turull per Xavier Trias com a cap de cartell a Barcelona. Un gest que s’interpreta com una renúncia definitiva d’aquest sector a intentar imposar un candidat alternatiu a la capital del país.

Més notícies
Imatge d'arxiu de Xavier Trias / ACN (Bernat Vilaró)
Turull aplana el camí perquè Xavier Trias sigui l’alcaldable de JxCAT
Notícia: Turull aplana el camí perquè Xavier Trias sigui l’alcaldable de JxCAT
Comparteix
La victòria aclaparadora dels candidats turullistes a les eleccions territorials de JxCAT augura una tardor més tranquil·la al partit, la condició que va posar Trias per presentar-se a Barcelona
El líder de JxCat, Jordi Turull, en una imatge d'arxiu / ACN
Jordi Turull aposta per Xavier Trias per recuperar l’alcaldia de Barcelona
Notícia: Jordi Turull aposta per Xavier Trias per recuperar l’alcaldia de Barcelona
Comparteix
El secretari general de Junts garanteix a l'exbatlle barceloní que les "dinàmiques" al partit són "compactades"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: almogaver.cat a setembre 29, 2022 | 21:51
    almogaver.cat setembre 29, 2022 | 21:51
    Bravo Sr. Trias. El necessitem i amb vostè, formar un equip de primera. No serà fàcil redreçar Barcelona. "Hi ha molt a fer... I tot està per..."REFER" L'atracció d'aquesta màgica ciutat, mereix unesforçmés. Per experiència ja sap vostè, Sr. Trias, que una Barcelona culta, justa i neta, serà: L'Orgull del Planeta.
  2. Icona del comentari de: DUI o plegueu a setembre 29, 2022 | 23:49
    DUI o plegueu setembre 29, 2022 | 23:49
    Un candidat covard i venut igual que els d'ERC i la Cup. Misèria autonomista. DUI o plegueu.
  3. Icona del comentari de: Barceloní emprenyat. a setembre 30, 2022 | 03:44
    Barceloní emprenyat. setembre 30, 2022 | 03:44
    Tries per Colau. Canviar pets per merda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa