La insígnia de la Legió espanyola es cola al ple de Barcelona

Josep Bou (PP) i Paco Sierra (Cs) la llueixen per reivindicar una declaració institucional que no ha prosperat per manca de suport

El cap de files del PP a Barcelona, Josep Bou, i el regidor Paco Sierra de Cs participen al ple municipal aquest divendres lluint insígnies de la Legió espanyola. Porten a la solapa un pin amb l’emblema daurat del controvertit cos militar, format per una alabarda, un arcabús i una ballesta encreuats i una corona monàrquica al damunt. Bou va ser militar i ha defensat en diverses ocasions el seu fervor patriòtic per l’exèrcit espanyol.

És més, ha regalat un pin de la Legió a cadascun dels presidents de grup municipal. Cap d’ells –tampoc Cs, perquè l’ha lluït Sierra i no Luz Guilarte– ha seguit el seu exemple. El president del grup d’ERC, Ernest Maragall, ha aprofitat l’anècdota per marcar perfil i ha declinat el regal durant la discussió d’una moció del PP: “Li he de retornar l’obsequi que m’ha fet, senyor Bou, perquè la Legió no entrarà a casa meva, és incompatible amb la meva concepció de la societat”. Com que Maragall intervenia per videoconferència, el pin li ha retornat la regidora Gemma Sendra, que sí que era present a la sala.

Es tracta d’una pintoresca reivindicació per una declaració institucional del PP que no sortirà endavant per manca de suport. El text pretenia manifestar el “reconeixement, suport i afecte” de l’Ajuntament de Barcelona “amb el cos de la Legió i els valors que representa”, en l’any del seu centenari. La declaració recorda el naixement del cos, de la mà de la monarquia espanyola, i lloa els “100 anys de servei a Espanya” i de “trajectòria abnegada”.

Josep Bou (PP) ha regalat una insígnia de la Legió a tots els caps de grup / Cedida
Josep Bou (PP) ha regalat una insígnia de la Legió a tots els caps de grup / Cedida

En la línia habitual de Bou, el text pretén reivindicar la petjada catalana i barcelonina a la Legió espanyola i recorda que la cançó El novio de la muerte –que avui s’ha convertit en un càntic d’ultradreta– la va compondre el català Joan Costa i Canals. També sosté que la primera expedició del cos comptava amb “200 voluntaris que es van allistar a Barcelona en només 3 dies”, assegura que “molts procedien de l’anarquisme i el sindicalisme” dels anys 20 i que això va “substituir el reclutament forçós” a la ciutat. Segons la iniciativa de Bou els barcelonins i catalans son “un clar exemple d’entrega i sacrifici” per la Legió.

De pas, la declaració també volia fer extensives les lloances al conjunt de l’Exèrcit espanyol, per haver desinfectat alguns equipaments durant la pandèmia. “La Legió ha lliurat la seva última batalla lluitant contra la Covid-19”, sosté amb grandiloqüència.

Més informació

Nou comentari