Guilarte i Valls planten el pregó de la Mercè ofesos per una reivindicació del català

Tortell Poltrona havia qualificat d'"inadaptats" aquells que "rebutgen la cultura i la llengua d'un lloc"

La presidenta del grup municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, ha plantat el pregó de la Mercè després d’ofendre’s per una reivindicació del català feta pel pallasso Tortell Poltrona. El pregoner d’aquest any simplement havia qualificat d'”inadaptats” la gent que “rebutja la llengua i la cultura d’un lloc” i havia fet una defensa del català.

“Hi ha gent obstinada a pensar que la nostra llengua és el castellà i nosaltres vinga a parlar català. Es veu que devem tenir problemes mentals. Potser pensen que la seva llengua és més important que la de la meva mare. Doncs no. Qui rebutja la llengua i cultura d’un lloc, com a mínim, es pot dir que és un inadaptat”, ha dit literalment Poltrona. En cap moment ha atacat als catalans castellanoparlants i, de fet, poc després com a part del mateix pregó el pallasso ha recitat un poema en castellà que solia repetir la seva àvia.

La reacció de la regidora del grup taronja ha estat abandonar el pregó perquè, segons ha sostingut més tard, ha estat un “discurs polític que donava suport a una ideologia”, referint-se a l’independentisme, tot i que Poltrona no ha defensat en cap moment la secessió de Catalunya. “No només s’han fet proclames polítiques a favor de l’independentisme, sinó que s’ha arribat a acusar i dir als castellanoparlants inadaptats“, ha assegurat Guilarte.

“No ens representa com a barcelonins, ni a la majoria de barcelonins”, ha conclòs la presidenta del grup de Ciutadans, que ha definit de “llàstima” i “decepció” a través de Twitter el pregó d’enguany.

Valls també en marxa

El president del grup municipal de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, també ha abandonat el pregó. L’ex primer ministre francès ha argumentat la seva decisió a través de Twitter: “Això no és un pregó!”

En un segon tuit Valls s’ha queixat que “el nacionalisme ho embruta tot”. “Prou de relats falsos, de mentides i d’atacs contra la democràcia espanyola”, ha censurat.

El fil de tuits ha seguit després del pregó, quan Tortell Poltrona ha celebrat en una entrevista al programa Bàsics de Betevé que les seves paraules hagin aixecat polseguera. L’ex primer ministre de França ha reaccionat assegurant que el fracàs havia estat “un fracàs” per “vulgaritat i racisme”.

Més informació

Comentaris

  L'OBSERVADOR ASTORAT 25/09/2020 7:41 am
  Monsieur Valls: Doncs el "Nacionalisme Ñ ó FR", també ho deu embrutar tot? C'est pas vrai !!
   Josep Maria Sans 25/09/2020 4:34 pm
   Hi ha gent que ja vingut a sodomitzar la cultura. Son uns inadaptats que no seran mai feliços ni tenen capacitat de fer feliç a ningú
  Vicenç Ramoneda 25/09/2020 7:58 am
  Manuel Valls ha posat nom al pitjor alcalde de Barcelona: Ada Colau. Sí, el mateix Manuel Valls que es va negar a retirar la medalla de la ciutat als responsables del GAL i als Borbons. Un vulgar racista, i gràcies a un racista, Colau és alcaldessa.
  capitao lampiao 25/09/2020 11:18 am
  Inadaptats son els turcs que viuen sense saber alemany pero els castellans son una raca superior. No anem a comparar, encara que no tinguin on caure morts.

Nou comentari