Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tortell Poltrona, pregoner d’una Mercè sense actes oberts al públic

L’enginyer i pallasso Jaume Mateu, conegut pel seu nom artístic de Tortell Poltrona, serà el pregoner de les festes de la Mercè 2020, una festa major més que atípica i sense actes oberts al públic a causa de la pandèmia. “No hi haurà festes com a tal, però no podem viure sense la Mercè”, ha dit l’alcaldessa Ada Colau en la presentació oficial del pregó i el cartell. Usualment es presentaven al juliol però per la incertesa del rebrot l’ajuntament ha preferit endarrerir-ho. La festa se celebrarà del 23 al 27 de setembre.

“No sé encara quin pregó faré, però estic estudiant!”, ha dit Poltrona, ironitzant que ja s’havia repassat els de Josep Maria Puyal i Manuela Carmena. Li queden 19 dies pel pregó i reconeix que li serà difícil no acabar-lo convidant a la gent a divertir-se al carrer. “Sembla que amb la pandèmia sens hagi oblidat que tenim gent a la presó de forma injusta, no ens entenem amb els veïns…”, ha recordat l’artista, que s’ha definit com un “indígena d’aquesta terra”. El també fundador i president de Pallassos sense fronteres ha fet una crida a l’optimisme i, parafrasejant una vinyeta d’Snoopy, ha advertit que no té sentit “deixar de viure per la por a morir”.

Maria López i Javier de la Riba, del col·lectiu artístic Reskate són els autors del cartell d’aquesta edició de mínims. S’inspira en la plaga de llagostes que protagonitza la llegenda de la Mercè com a patrona de la ciutat. Els barcelonins es van encomanar a la santa i la plaga va marxar. Per això el cartell mostra una nena amb una llagosta a la mà, un al·legat a la superació d’adversitats i que convida a no tenir por de la natura i conciliar-s’hi.

Cartell de la Mercè 2020 / MMP
Cartell de la Mercè 2020 / MMP

“El festival GREC va demostrar que la cultura és segura i ens ha confirmat que hem de seguir amb aquesta aposta i mantenir la programació cultural de la Mercè”, ha afegit. Poltrona, de fet, va inaugurar el GREC i segons Colau l’emoció que va transmetre va ser clau en la decisió de proposar-li ser pregoner. Els actes tindran aforament limitat, registre previ, perímetre controlat i mesures d’higiene ampliades. Pel que fa a la cultura popular, no hi haurà ni castellers ni correfoc, només “alguna activitat de foc de caràcter simbòlic”.

No hi haurà activitats nocturnes: tota la programació serà de les 11 del matí a les 22h de la nit. Apadrinarà actes d’entitats i festivals que han hagut de suspendre programació, com l’Ateneu Popular de Nou Barris o la Fira de Tàrrega. Una mica més de 100.000 seients permetran gaudir en directe d’una part dels actes. En total hi haurà al voltant de 300 activitats. L’aforament serà com a màxim de 800 persones, el que establia la fase 2 de desescalada i es va usar al GREC. El pressupost de les festes es mantindrà en 3,8 milions d’euros, perquè si bé s’estalvia en alguns grans actes, les mesures de seguretat també suposen despeses extra.

L'alcaldessa Ada Colau durant la presentació de la Mercè 2020 / MMP
L’alcaldessa Ada Colau durant la presentació de la Mercè 2020 / MMP

El tinent d’alcaldia de cultura, Joan Subirats, ha avançat que el Piromusical serà descentralitzat: a la mateixa hora hi haurà 4 castells de focs que es podran veure des de casa a tota la ciutat, tant des dels terrats com retransmès per TV3. Estarà dedicat a la música dels anys 60 i 70, com a referència a la gent gran de la ciutat, que són la població més afectada pel coronavirus.

Nou comentari

Comparteix