ERC forçarà Colau i Collboni a pronunciar-se sobre una llei de lloguers després del decret tombat

Els republicans impulsen un ple extraordinari a l'Ajuntament, amb el suport de JxCat, per instar a la Generalitat a iniciar la via lenta legislativa sense esperar a l'Estat

ERC ha demanat al govern d’Ada Colau un ple extraordinari sobre la limitació per llei dels preus dels lloguers, amb el que vol forçar a comuns i socialistes a recolzar la via més lenta d’un projecte de llei després del decret tombat al juny. Amb el suport de regidors de JxCat, els republicans inicien el mandat posant l’habitatge al centre de la seva estratègia d’oposició i donant oxigen al Govern de la Generalitat.

“Si un camí no és possible, en busquem un altre per encarrilar els problemes que té Barcelona”, ha argumentat la regidora i diputada Eva Baró. Ha recordat que la taxa de sobreesforç dels llogaters és molt alta, amb un 40% de ciutadania que destina més del 40% dels seus ingressos mensuals a l’habitatge, “molt per sobre del 28% de mitjana a Europa”. “Estem tocant els mil euros al mes de mitjana de lloguer a Barcelona”, ha insistit.

Després que l’oposició al Parlament tombés el decret del Govern de Quim Torra per una primera regulació ràpida dels lloguers, ara els republicans volen visibilitzar que la capital segueix tenint una necessitat urgent i que aposta per una regulació a Catalunya sense esperar a l’Estat. El ple instaria a la Generalitat, doncs a “no tirar la tovallola i no deixar de lluitar” per una regulació encara que s’hagi de fer ara per la via lenta. “Revisant l’acord de govern, BComú i PSC estan per la regulació de preus i usen una terminologia molt semblant a la del decret, així que no concebo cap altre opció que hi donin suport”, ha defensat.

Durant el ple extraordinari es debatran en concret dues peticions d’ERC: instar al Govern català a tramitar un projecte de llei i engegar a l’Ajuntament una comissió no permanent d’estudi per fer diagnosi la repercussió que tindria limitar preus a Barcelona i l’àrea metropolitana. “És una forma d’ajudar al Parlament o Govern perquè la norma respongui a les necessitats de la ciutat”, ha raonat. Com que la tramitació d’una llei dura normalment més de mig any, hi hauria prou temps per elevar als grups de treball i parlamentaris les conclusions de la comissió.

Suport al ple de seguretat que demana Cs

El ple el van sol·licitar divendres i s’haurà de celebrar abans del 28 de juliol, un dia més de marge que el ple de seguretat demanat per Cs dijous. Els republicans també han donat suport a la celebració d’aquest altre debat extraordinari, en vista del degoteig de successos violents dels darrers dies. La inseguretat, ha dit, “va l’alça”: “Hem de constatar si és una sensació i prou o hi ha alguna cosa subjacent que es pot corregir”.

Gala Pin replica a ERC

L’exregidora Gala Pin ha replicat als republicans sobre una eventual llei catalana de lloguers. “En realitat nosaltres ja ens hem pronunciat”, considera, en referència a les crítiques dels comuns a les limitacions del decret. Pin ha retret a ERC també que el Govern no consultés a fons a les entitats pro-habitatge abans de portar a votació el decret.

 

Més informació

Nou comentari