Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les entitats despullen les mancances del nou decret del lloguer
  • CA

Les entitats de defensa de l’habitatge li han declarat la guerra a un decret que hauria arribat per regular el lloguer a cinc dies de les eleccions, impulsat per ERC al Parlament, però que sembla molt menys ambiciós del que se les prometia. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona critica que aquesta proposta no tingui “una eficàcia real” i que parteixi d’un preus ja “abusius”. Una línia que el Sindicat de Llogaters eleva arribant a dir que la norma deixa fora la immensa majoria de contractes, “per no dir la totalitat”. També la Federació de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) ha assenyalat el decret per la seva “precipitació i electoralisme”. A més, totes tres entitats s’han sentit apartades d’una negociació en què haurien d’estar implicades, asseguren.

En un fil a Twitter, el Sindicat de Llogaters explica que “cap dels contractes vigents estarà regulat. Si segueixes vivint al mateix habitatge i signes un contracte nou, la propietat podrà optar per no acollir-se a la regulació si així ho desitja”, apunta el sindicat, que afegeix, a més, que el decret “inclou un munt d’excepcions de diferents tipus pels nous contractes, com ara si és d’obra nova o si hi ha una rehabilitació integral. Al seu parer, aquesta regulació és una “farsa” que la Generalitat ha aprovat sense dialogar amb el moviment per l’habitatge.

També ha criticat, juntament amb la PAH, que el decret no contempli cap sanció en cas d’incompliment de la llei i que l’única sortida que deixi als llogaters és portar el propietari a judici. Així mateix, el sindicat lamenta que la regulació es faci en base a l’Índex de Referència de la Generalitat, un índex , diu, basat en els preus de mercat actuals i, per tant, “irreals, de bombolla”. 

La PAH, pel seu costat,, ha titllat el decret del Govern com “un altre error històric” que “no servirà per punxar la bombolla” del mercat immobiliari de lloguer. En un comunicat, l’organització assegura que la norma “funciona més com un titular de campanya que com una mesura efectiva” i lamenta que s’ha impulsat “no només sense consensuar-la amb la resta de partits polítics, sinó també d’esquena als moviments socials i els col·lectius” que treballen pel dret a l’habitatge. Segons la PAH, els preus del lloguer a la ciutat de Barcelona han patit un increment de gairebé el 40% en els últims cinc anys, amb un preu mitjà l’any passat de 929,57 euros. Així, afirma que amb el text aprovat, la Generalitat “assumeix aquests increments abusius sense tenir en consideració les rendes de les famílies ni buscar-ne una imprescindible reversió”. 

Per la plataforma d’afectats per la hipoteca, tampoc estan justificades les excepcions que inclou el decret, en el cas de pisos o cases amb vistes, piscines o jardins o de nova construcció o reforma. La PAH també considera “escandalós” que totes les renovacions de lloguer o nous contractes al mateix habitatge quan finalitza l’anterior poden estar exemptes del topall de preu. “És totalment intolerable, ja que la Generalitat legitima de facto les abusives pujades que s’han produït aquests últims anys”, afirma l’organització. 

La FAVB, a més, sospita que “amb tota probabilitat” la proposta quedarà suspesa “per vulneració de competències”. També, a l’interior d’un text emès ahir, la coordinadora d’entitats veïnals desconfia del fet que se “supediti” a un “desenvolupament normatiu” que encara no s’ha fet que determinarà a quines zones “hi ha alta demanda sostinguda”. ​A banda, l’associació veïnal critica que el decret “cau en l’oxímoron de proposar que els Apis –en referència als portals immobiliaris– actuïn com a mediadors en la resolució alternativa de conflictes”. Per tot plegat, la FAVB exigeix al futur govern municipal de Barcelona “la formulació d’un pacte per l’habitatge.

Més notícies
El Govern aprova el decret que ha de permetre limitar el preu del lloguer
Notícia: El Govern aprova el decret que ha de permetre limitar el preu del lloguer
Comparteix
La norma obliga a declarar una ciutat o barri com a zona amb mercat d'habitatge tens com a pas previ per imposar la contenció de preus
Decret del lloguer: moderar els preus o legalitzar la bombolla?
Notícia: Decret del lloguer: moderar els preus o legalitzar la bombolla?
Comparteix
La Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona adverteix que la nova llei "va en contra de la teoria econòmica" perquè limitar les tarifes pot reduir l'oferta
El preu del lloguer a Barcelona és un 37% inferior del que volen els propietaris
Notícia: El preu del lloguer a Barcelona és un 37% inferior del que volen els propietaris
Comparteix
El preu mitjà de les ofertes al portal Habitaclia cau un 3% i se situa en 1.443 euros de mitjana | Els pisos es lloguen al voltant del 900 euros
Rècord d’ocupacions a Barcelona per la crisi de l’habitatge
Notícia: Rècord d’ocupacions a Barcelona per la crisi de l’habitatge
Comparteix
Els districtes amb més immobles ocupats són Ciutat Vella, Nou Barris i Sants-Montjuïc

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa