Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El preu del lloguer a Barcelona és un 37% inferior del que volen els propietaris
  • CA

L’escalfament del mercat de lloguer a Barcelona durant els últims anys havia disparat les expectatives dels propietaris, que en veure com els preus del mercat no paraven de pujar sempre intentaven aconseguir més pel seu pis. Però ara la tendència ha canviat. El lloguer ha tocat sostre a Barcelona i ha obligat als propietaris a replantejar-se la seva estratègia. Segons un informe de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB), el preu mitjà de les ofertes publicades al portal Habitaclia en el segon trimestre de 2018 es va situar en 1.443 euros, un 3% menys que un any abans.

La caiguda és gairebé simbòlica, com reconeix la presidenta de l’O-HB, Carme Trilla, però és un reflex d’una tendència que fins ara no s’havia detectat. “Els propietaris comencen a ser conscients que el lloguer ha tocat sostre i que, si mantenen les seves expectatives, s’arrisquen a no donar-los sortida en un temps raonable”, ha dit durant la presentació de l’informe a la fira Construmat. Tot i això, l’oferta de preus encara segueix inflada. De fet, els pisos es lloguen un 37% per sota del que demanen els propietaris. La demanda –condicionada pel poder adquisitiu de les famílies– només pot arribar fins a un preu que ronda els 900 euros, una xifra molt més realista i que s’ajusta a les fiances que s’acaben dipositant a l’Incasòl, el veritable termòmetre de la situació del lloguer.

S’acaba el marge de creixement

El mercat immobiliari està molt influït per les percepcions, tant dels propietaris com dels potencials llogaters. Després de la crisi, amb molt marge de creixement dels preus, els propietaris podien demanar cada vegada més diners per llogar el seu pis perquè aquestes expectatives sempre tenien una correlació amb el preu final, que pujava sense parar. Ara, amb els preus molt tensionats –a Barcelona ja hi ha 15 barris amb un preu mitjà per sobre dels 1.000 euros–, s’està arribant al límit de la capacitat de les famílies per fer front a increments dels lloguers.

La discrepància entre l'oferta i la demanda / O-HB

Captura de pantalla 2019 05 16 a les 15.43.08

Segons l’estudi de l’O-HB, el 74% de la demanda de pisos –mesurada amb els correus electrònics que els inquilins envien a Habitaclia per fer una oferta– està per sota dels 1.000 euros, mentre que l’oferta per sota del llindar del mileurisme només arriba a 32%. “Encara hi ha una elevada discrepància entre l’oferta i la demana”, insisteix Trilla, “però ja comença a estar clar que el punt de trobada se situarà al voltant dels 1.000 euros“. Aquest seria el sostre teòric, ja que en els últims dos anys l’increment dels preus del lloguer –que actualment és de 954 euros a Barcelona– s’ha alentit a mesura que s’acostava a aquest límit.

Durant el període d’estudi –segon trimestre de 2018–, el preu mitjà que els inquilins estaven disposats a pagar era de 908 euros, un preu pràcticament igual als 916 de fiança mitjana que va registrar l’Incasòl entre l’abril i el juny de l’any passat. “Hi ha un procés d’ajustament dels preus durant la negociació i al final s’acaben adaptant a la capacitat de pagament de la demanda, encara que aquesta estigui tensionada”. Això no vol dir que els preus de mercat estiguin ajustats al que les famílies haurien de pagar en una situació ideal –que segons l’ONU és un 30% dels ingressos–, ja que l’habitatge és una necessitat bàsica i molta gent es veu obligada a renunciar a altres coses per poder pagar el lloguer.

[r:1]

La realitat s’imposa

Una altra de les conclusions de l’estudi és que els pisos que més s’ajusten als preus de mercat són els que tenen una sortida més ràpida. Les dades de l’O-HB així ho reflecteixen: el 79% dels anuncis estan actius durant menys d’un mes i els pisos s’acaben llogant per una mitjana de 861 euros. En concret, a Barcelona les ofertes que tenen un preu mitjà de 772 euros duren entre 2 i 7 dies abans de ser donats de baixa, mentre que a partir del 950 el termini ja s’amplia a un mes –cal fer més números a casa i la negociació s’allarga–. A partir de 1.110 euros es mantenen anunciats més de 5 mesos.

“L’oferta que està en preu de mercat té una ràpida sortida”, ha explicat la directora d’Estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, que també ha participat en l’elaboració de l’informe. La moderació dels preus no només afecta les expectatives dels propietaris que volen llogar el seu pis, sinó que també pot incidir en les dels que ja el tenen llogat. “Si tu has llogat el teu pis a un preu exorbitant quan el mercat està en procés d’estabilització, t’arrisques a perdre el teu inquilí perquè tindrà millors perspectives de trobar alguna cosa més barata”.

Més notícies
El lloguer s'ha disparat tant a Barcelona que ja hi ha 15 barris amb preus per sobre dels 15 euros / Wikimedia/Zarateman
El 20% dels barris de Barcelona ja tenen un lloguer per sobre dels 1.000 euros
Notícia: El 20% dels barris de Barcelona ja tenen un lloguer per sobre dels 1.000 euros
Comparteix
L’estancament dels preus no ha evitat que per primera vegada 15 barris de la ciutat, la majoria a la zona alta, hagin superat el llindar psicològic de les quatre xifres
Encreuament del carrer Garcilaso i l'avinguda Meridiana, al barri de la Sagrera / Wikimedia/Jordi Roca
El ‘boom’ dels lloguers castiga els barris pobres de Barcelona
Notícia: El ‘boom’ dels lloguers castiga els barris pobres de Barcelona
Comparteix
La majoria de barris on el preu ha crescut per sobre de la mitjana estan situats en zones de renda baixa o molt baixa, en especial a Nou Barris i Sant Andreu

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa