ERC està “molt lluny” d’aprovar els pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona. El líder dels republicans, Ernest Maragall, ha estat molt crític amb la proposta inicial del govern municipal i ha acusat Ada Colau i Jaume Collboni de “renunciar” a aprofitar els 400 milions extraordinaris que tindrà enguany l’Ajuntament per entomar la transformació que necessita la ciutat. Maragall ha fet evident el descontentament d’ERC amb els incompliments del govern municipal amb els acords que van tancar amb els republicans en els dos anteriors pressupostos.

“Cada vegada s’assemblen més al govern de Madrid amb els seus incompliments”, els ha etzibat. “Estem molt lluny de poder aprovar els pressupostos perquè estan molt lluny del que necessita la ciutat”, ha dit Maragall. Amb tot, els republicans, que aquest dijous tenen una reunió convocada pel govern municipal amb tots els grups per començar a parlar dels pressupostos, estan oberts a negociar, però avisen que no estan disposats a acceptar canvis menors. “No és qüestió de negociar partides concretes, sinó de canviar l’enfocament general”.

Canvi d’estratègia

ERC fa uns mesos que ha fet un gir de 180 graus a la seva estratègia de pactes amb el govern municipal, en part per una qüestió purament electoralista –la resta de l’oposició sempre els retreu que a la pràctica formen un tripartit amb comuns i socialistes–, però sobretot perquè se senten enganyats pel govern municipal. Els republicans han facilitat l’aprovació dels dos últims pressupostos a canvi d’unes millores que a l’hora de la veritat, segons denuncien, no s’han acabat concretant, com la creació de la taxa Amazon, el fons especial per comprar habitatge, la transformació de la Rambla.

“Totes les propostes tenien un element comú de transformació que s’ha perdut”, ha detallat el regidor Jordi Castellana. “El govern municipal ha renunciat a aquesta transformació”. ERC considera que la “divisió interna” al govern municipal cada dia és més evident i això ha restat ambició a la proposta dels pressupostos, que amb 3.400 milions tornaran a ser els més alts de la història de la ciutat gràcies a la injecció extraordinària de 400 milions procedents del deute, els fons Next Generation i les transferències de l’estat per impulsar la recuperació postpandèmia.

Més passadissos que mai

Amb ERC marcant distàncies i la poca predisposició de JxCat a negociar els comptes –ja van votar en contra els del 2020–, el govern municipal ha de moure fitxa si vol aprovar els pressupostos. De moment només tenen assegurats els vots de BComú (10) i el PSC (8), però necessitaran l’abstenció d’algun dels altres partits de l’oposició, ja que els pressupostos de l’Ajuntament s’han aprovar per majoria simple.

També en tindrien prou amb els vots de Barcelona pel Canvi –que va votar a favor el 2020– i de la regidora no adscrita, Marilén Barceló, per assegurar-se la majoria, però ara mateix és una incògnita què faran. Si no aconsegueixen els vots necessaris o es preveu que l’oposició tombi els comptes, el govern d’Ada Colau encara tindrà dues opcions: prorrogar els dels 2020, amb la qual cosa no es podria augmentar la despesa, o presentar-se a una moció de confiança, com ja van fer per aprovar els pressupostos del 2017.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Manel de manresa a octubre 21, 2021 | 11:01
  Manel de manresa octubre 21, 2021 | 11:01
  Pur teatre per part d'ERÑ. Tothom sap que ERÑ aprovarà els pressupostos i ens tractarà de convencer de la urgència social i altres temes. Però el cas és que els aprovarà i també és obvi que qualsevol millora envers Catalunya els espanyols la incompliran com és el seu costum. a ERÑ l'interessa que el PSOE l'ajudi i al PSOE l'interessa aprovar els pressupostos. Tot és pur teatre.
 2. Icona del comentari de: Robert del Poblet a octubre 21, 2021 | 13:11
  Robert del Poblet octubre 21, 2021 | 13:11
  "Està molt lluny..." "Exigeix canvis" és a dir, que ja ho han firmat.
 3. Icona del comentari de: Venuts a octubre 21, 2021 | 14:20
  Venuts octubre 21, 2021 | 14:20
  Traïdors
 4. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a octubre 21, 2021 | 17:47
  LLARENA dPENA octubre 21, 2021 | 17:47
  Ara, no? Després de tot l'exercici de fer la garagara a la Colau, ara, no? No serà que ja es veuen venir eleccions en pocs messos i hem de continuar aparentar que no tenim res a veure amb la Colau?. En tots els àmbits, aquesta gent d'ESGUERRO AUTONOMISTA de CAT, l'antiga ERC, va deixan petjada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa