Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pedres al camí que trobarà Trias en l’intent de sumar el PDeCAT a Barcelona
  • CA

Junts i el PDeCAT ja han obert la porta públicament a un possible pacte per configurar la llista de les municipals del 2023 a Barcelona, que ja és segur que encapçalarà l’exalcalde Xavier Trias. El portaveu de Junts, Josep Rius, assenyalava aquest dilluns que l’exbatlle “té les mans lliures per configurar la seva llista electoral”. Mentrestant, el secretari d’organització del PDeCAT, Genís Boadella, reconeixia converses “de partit a partit i amb discreció” per explorar un possible acord. Boadella volia deixar clar que “la coalició electoral seria la fórmula més garantista” per als dos implicats.

Junts ha deixat a Trias llibertat per poder configurar la seva llista. Considera que “no tindria sentit” que Junts per Catalunya i el PDeCAT anessin per separat a les properes eleccions a la capital de Catalunya, ja que “representen el mateix espai”. L’acord, però, no és tan simple. El secretari general adjunt del PDeCAT, Marc Solsona, ja reconeixia en una entrevista a EL MÓN el passat novembre que el pacte “és difícil”. Tot i això, no tancava la porta a un eventual pacte amb Trias, malgrat que l’exalcalde encara no havia anunciat si es presentava. “Nosaltres mai hem dit que no vulguem pactar amb Junts. Ha estat Junts qui ha dit públicament que no volia pactar i ni saber res de nosaltres”, deia aleshores el secretari general adjunt del PDeCAT.

Pacte “difícil”

Tant Junts com el PDeCAT reconeixen que el pacte “és difícil”. Tot i això, el temps va passant i, aquest dimecres, Xavier Trias, superava els avals mínims i es convertia oficialment en l’alcaldable de Junts a Barcelona. Amb això, hi ha diversos factors que podrien alterar la voluntat de l’exalcalde de pactar amb el que havia estat el seu espai durant més de trenta anys.

Opa a alcaldes del PDeCAT

Un dels punts clau de la divergència és la relació entre els dos partits. Des de la ruptura de l’espai que havia estat Convergència i Unió, les relacions personals entre els dirigents de Junts i el PDeCAT no havien estat bones, tot i que fonts de Junts assenyalen que “el temps ho cura tot”. Al PDeCAT no va agradar l’estripada de carnet de Xavier Trias per fer el pas cap a Junts, mentre que el partit de Borràs i Turull fitxa i intenta fitxar alcaldables del PDeCAT arreu del territori. Un exemple és l’exalcalde de Figueres Jordi Masquef, que va passa del PDeCAT a Junts. Qui també va estripar el carnet i va passar a Junts va ser l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, tot i que en aquest cas no es presentarà a les properes eleccions i qui ho farà serà Teresa Pallarès, membre de la direcció nacional del partit de Puigdemont.

Una de les incògnites que fa mesos que dura en aquest sentit és la de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, que és una de les figures amb més pes dins del PDeCAT en els últims anys. No és cap secret que Junts vol que es presenti sota les seves sigles i que abandoni el partit de Solsona i Bonvehí, que, de cara a les properes municipals, ha configurat una coalició electoral amb Ara Catalunya arreu de Catalunya, sota el nom d’Ara Pacte Local. Un altre dels intents de fitxatge del PDeCAT a Junts ha estat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Aquest clima arreu del territori d’intent de xuclar alcaldables del PDeCAT per part de Junts és el que més cou a les files del PDeCAT. A més, Junts no vol una coalició electoral, sinó una plataforma que aglomeri tot aquest espai que vol representar Trias.

Drets electorals i conflictes judicials

I una altra peça clau: els drets electorals, que ara pertanyen al PDeCAT i, per tant, li donarien tota la visibilitat en campanya electoral, mentre que Junts no disposaria d’aquesta visibilitat tant pel que fa als espais electorals gratuïts per als partits com a la participació en debats, entrevistes i altres continguts informatius en determinats mitjans, que estan regulats pels anomenats blocs electorals. De fet, fonts del PDeCAT confirmen a aquest diari que sospiten que Junts apressa al pacte justaent per la qüestió dels drets electorals.

A més, durant els últims anys també hi ha hagut batalles legals entre els dos partits. El passat juliol, el Jutjat de Primera instància número 3 de Barcelona sentenciava que les sigles de Junts per Catalunya són de Junts per Catalunya i considerava que el PDeCAT no té legitimació activa “ad causam” per demandar la nul·litat dels actes acordats a l’Assemblea General Ordinària de JxCAT que establien un pacte electoral.

Un altre element important són els noms a la llista electoral. El PDeCAT voldrà tenir els seus noms si arriben a un acord, tot i que sonin candidats de Junts moderats i que són exmembres del PDeCAT per configurar-la, com són els regidors Neus Munté, Jordi Martí i els exconsellers Victòria Alsina, Ramon Tremosa i Damià Calvet.

Més notícies
Passatgers fent cua per accedir a la T1 de l'Aeroport de Barelona-El Prat / ACN
Barcelona tindrà connexió aèria amb una de les meques del surf a Europa
Notícia: Barcelona tindrà connexió aèria amb una de les meques del surf a Europa
Comparteix
La companyia Ryanair posarà en marxa l'abril del 2023 la seva nova ruta aèria amb la ciutat portuguesa de Faro
Xavier Trias, el dia de la seva presentació | Blanca Blay (ACN)
Trias supera els avals mínims i ja és oficialment el candidat de Junts
Notícia: Trias supera els avals mínims i ja és oficialment el candidat de Junts
Comparteix
El partit veu en el suport aclaparador a la candidatura de l'exalcalde una mostra de la "cohesió" interna del partit
Creuers al Port de Barcelona en una imatge d'arxiu / Jordi Play
Llum verda a l’obra dels nous accessos ferroviaris del Port de Barcelona
Notícia: Llum verda a l’obra dels nous accessos ferroviaris del Port de Barcelona
Comparteix
El projecte costarà uns 25 milions d'euros i no finalitzarà fins d'aquí a dos anys
El nou edifici es troba a les Glòries / Europa Press
L’edifici de 42 pisos fet amb contenidors marítims ja està enllestit
Notícia: L’edifici de 42 pisos fet amb contenidors marítims ja està enllestit
Comparteix
Es troba a la plaça de les Glòries i donarà una llar al voltant de 100 persones

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Aneualamerda a desembre 22, 2022 | 21:10
    Aneualamerda desembre 22, 2022 | 21:10
    El problema principal és que ERC ja es Convergència. Tots, erc, Junts i Cup, volent ocupar el lloc de fidel servidor del estado terrorista. Quina vergonya foteu tots plegats
    • Icona del comentari de: Resposta al demagog a desembre 23, 2022 | 12:51
      Resposta al demagog desembre 23, 2022 | 12:51
      Per ser Convergència has de tenir una corrupció estructural, cosa que ERC no té. Dècades de pillatge només es poden comparar amb el PP.
  2. Icona del comentari de: Observador. a desembre 23, 2022 | 11:16
    Observador. desembre 23, 2022 | 11:16
    Val més al camí que no pas al fetge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa