Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Revocaries l’ús reial del Palauet Albéniz?
  • CA

El Palauet Albéniz de Montjuïc serveix des de fa mig segle de residència i despatx de la Família Reial espanyola quan els seus integrants són a Barcelona, però aquest ús no està reglamentat. El TOT Barcelona ha revelat en exclusiva aquest dijous el conveni de 1992 en què es basen l’Ajuntament de Barcelona –propietari de la finca– i Patrimoni Nacional –en nom de l’Estat i la Corona– per justificar l’allotjament gratuït. Es tracta d’un acord per finançar unes obres, no pas d’un reglament o d’una cessió d’espais que fixi amb claredat les condicions, drets i deures de cada part.

Aquesta base legal fràgil permet qüestionar políticament la continuïtat de la residència reial. Revocar aquest ús ha estat motiu de votació al plenari: l’abstenció dels comuns va tombar una proposta de JxCat el 2019. La posició del bipartit de govern no és unànime i de fet el Palauet Albéniz també genera molta divisió entre l’oposició. La ciutadania per ara no s’ha expressat sobre aquest ús, a través de cap votació o iniciativa participativa.

L’accés públic al Palau Albéniz és avui limitat. Cada cap de setmana obre al públic només els seus jardins, amb l’entrada situada just darrere del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). La finca conté també la capella de Santa Madrona, primera patrona de la ciutat. L’interior de l’edifici i algunes de les estances que fa servir la Família Reial es poden visitar una única vegada a l’any: per les festes de la Mercè. Les portes obertes durant la festa major són una activitat molt exitosa cada any, que va acompanyada d’espectacles familiars a l’entorn del palau.

Cost de manteniment

La gestió de la residència reial no és del tot transparent. El conveni de 1992 no podia trobar-se a cap web de transparència i encara no s’han fet públiques les xifres del cost de manteniment de l’allotjament. Ni tan sols és clar qui paga cada despesa: la neteja, l’electricitat…

L’Ajuntament de Barcelona assumeix, sense quantificar, alguns costos i responsabilitats de manteniment, com la vigilància de l’espai o la restauració de mobiliari o instal·lacions. Tasques estàndard que també fa per altres equipaments, però que són més elevades en el cas de l’Albéniz perquè la presència de la Casa Reial exigeix per exemple que els sistemes de seguretat siguin més sofisticats dels que tindria una altra finca de Montjuïc.

Per tot plegat, l’enquesta d’aquest divendres pregunta als lectors per la continuïtat de la residència reial a Barcelona.

QuizMaker

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa