Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC planteja encarir la taxa turística fins a 10 euros per persona i nit
  • CA

Ernest Maragall ha presentat aquest dimarts les propostes d’ERC sobre turisme, que se centrarien en l’augment de la taxa turística i la recuperació per al lloguer dels pisos que allotgen visitants de forma legal i il·legal. Els republicans volen que l’impost incorpori un recàrrec que recapti directament Barcelona i que s’apliqui a més actors que els actuals, que són sobretot hotels, apartaments i creuers.

Maragall ha obert la porta a arribar a un sostre de fins a 10 euros per persona i nit en els hotels més luxosos i cèntrics, mentre que actualment els turistes paguen entre 0,65 i 2,25 euros –de mitjana 2 euros–, dels quals la ciutat en rep només la meitat. També proposa que paguin la taxa altres actors, com els autocars turístics que porten visitants a la capital des d’altres indrets de Catalunya. L’objectiu d’ERC és “arribar als 100M€ d’ingressos, sis vegades més que ara”, a través de “diversitat d’instruments i intel·ligència en la distribució de la càrrega”.

Aquesta recaptació la voldrien destinar a “compensar els barris i zones que suporten la presència massiva de turistes” amb més inversió en seguretat, neteja i manteniment. Però també estan disposats a destinar una part a la promoció del destí, un punt que rebutgen els comuns d’Ada Colau i que reclama com a imprescindible el sector privat. Maragall ha situat aquesta promoció, però, en el terreny cultural per promocionar els esdeveniments i equipaments culturals de la ciutat. A més, Maragall ha promès “transparència” en l’ús dels ingressos obtinguts.

“Desviar” pisos turístics cap al lloguer

El segon punt clau per a ERC és la mobilització d’apartaments turístics cap al lloguer, amb diverses eines que no depenen exclusivament del consistori. La prioritat serien els habitatges d’ús compartit –que lloguen una habitació als turistes però tenen un resident permanent–, sobre els que el número tres de llista, Miquel Puig, ha reconegut que cal disposar com abans millor de la regulació que prepara la Generalitat per poder-los “controlar” millor. Sense, “no és impossible però és més difícil”, ha reconegut. En els pisos amb llicència, la pressió se centraria en sancionar-los en cas de molèsties als veïns, amb risc de perdre el permís si reincideixen.

Miquel Puig, Ernest Maragall, Eva Baró i Jordi Castellana, als jardins del Laberint d'Horta / MMP

Miquel Puig, Ernest Maragall, Eva Baró i Jordi Castellana, als jardins del Laberint d’Horta / MMP

Puig estima que hi ha actualment entre 5.000 i 10.000 pisos turístics sense llicència i vol pressionar-los per “desviar” almenys una part cap al lloguer convencional. “Només que tinguéssim èxit a mitges, podríem tornar a 2.000 fins a 5.000 pisos a mig termini”, ha detallat Maragall. Ha subratllat que aquests pisos “mereixen un tractament fiscal” més dur perquè fan “una activitat econòmica”. Un cop regulat el sector a Catalunya, “demana a crits una reforma de l’IBI” a l’ajuntament. Tampoc descarta “expropiar, exercir el dret a tempteig i retracte o arribar a acords amb els propietaris” per incorporar algunes unitats al parc públic d’habitatge.

A més, Maragall ha recuperat una reivindicació que ja havia batallat Xavier Trias quan era alcalde: que Barcelona rebi de l’Estat més part de l’IVA que generen els turistes. La despesa turística volta els 100.000 euros, ha estimat el candidat, dels quals l’Estat se’n queda uns 900 milions a través de l’IVA i Barcelona només 29. “És vergonyós i inacceptable”, ha exclamat. ERC vol que almenys la ciutat s’emporti 100 milions d’euros a través d’aquesta via.

Més notícies
Maragall, Collboni i Artadi arremeten contra els comuns per la dimissió de Vidal
Notícia: Maragall, Collboni i Artadi arremeten contra els comuns per la dimissió de Vidal
Comparteix
El republicà ironitza que "ja no en queden gaires per marxar", el cap de llista del PSC titlla la regidora d'irresponsable i JxCat retreu a Colau "falta de transparència"
Maragall reivindica “tornar a ser amic de la Barceloneta” després del “parèntesi” de Colau
Notícia: Maragall reivindica “tornar a ser amic de la Barceloneta” després del “parèntesi” de Colau
Comparteix
L'alcaldable d'ERC titlla el mandat de la líder dels Comuns "d'error" i diu que ell complirà les expectatives

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa