Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Chihuahua” i olor de benzina: les claus de la ‘detenció fail’ de l’anarquista italiana
  • CA

El jutjat ha deixat en llibertat Sara Caterina Casiccia, la jove anarquista italiana que els Mossos van acusar d’haver intentat calar foc a la furgoneta de la Guàrdia Urbana que guardava la comissaria de la Rambla. Una imatge icònica de la pràcticament darrera protesta multitudinària, el passat 27 de febrer, per l’engarjolament de Pablo Hasél a Barcelona. 

La detenció de la jove es va ordenar arran d’un extens i dens atestat policial, el 178435/2021 de la poderosa Unitat Central d’Informació d’Ordre Públic, al qual ha tingut accés el TOT Barcelona. El document desgrana fil per randa com es va seguir la pista del grup de suposats anarquistes italians que presumptament haurien fet de les seves a les protestes. Un atestat força fluix que arriba a acusar una detinguda per “l’olor” que desprenia. Li atribueix “homicidi” a més d’aldarulls, danys, organització criminal, atemptat a l’autoritat o lesions

El sergent i el caporal que instrueixen l’atestat resumeixen l’autoria de Caterina en base a “l’anàlisi de les imatges i les minutes dels agents participants durant el dispositiu” que la descrivien per les botes i la roba que portava. De fet, l’atestat ressalta (sic) que “en el moment de ser detinguda li va ser intervinguda part de la roba de duia, ja que desprenia una forta olor a benzina”. A més, els investigadors destaquen que portava un encenedor com els dels seus companys de files, que curiosament, convivien al mateix domicili. 

Part de l’atestat on es relaciona la causa de la detenció/QS

L’altra prova de càrrec que subratlla l’atestat és que la sospitosa, a més de fer olor, va fer cas del crit “Chihuahua”. Una consigna, segons els Mossos, amb què el suposat líder del grup italià, Alberto Frissetti, cridava a la manifestació per tal de perpetrar una acció o bé replegar-se per camuflar-se i amagar-se les forces policials. De fet, les minutes policials asseguren que Frissetti és qui portava l’ampolla de líquid inflamable. Fins al punt que un sotsinspector i un agent diuen als agents d’informació que “una noia del grup d’italians”, després que ell llancés un “còctel molotov” que va impactar contra un arbre, es “va apropar a la furgoneta de la Guàrdia Urbana amb l’ampolla que havia portat Frissetti tota la manifestació” i va “ruixar amb el líquid les restes d’una bengala ubicada als baixos del vehicle policial, fet que ha provocat que la furgoneta cremés”

Els mateixos policies quan descriuen la noia ja donen per fet que és italiana. “S’ha pogut observar que duia unes botes militars de color negre de talla alta, amb pantalons ajustats i amb el rostre tapat”, afegeixen. “També s’ha pogut veure”, continua l’atestat, “que duia una motxilla de tela de color negre amb algun tipus d’inscripció i dibuix de color blanc, sense poder determinar el seu contingut”. Així mateix, un sergent canvia la descripció de la incendiària. Segons explica en la seva minuta, recollida pels seus instructors, la dona vestia texans, “botes de color marró, una peça de roba al coll de color lila i un gorro al cap”. Una declaració que topa amb els colors que uns i altres policies detallen.

En la part de l’atestat d’anàlisi de les imatges, els Mossos ja determinen que és Sara Caterina Casiccia qui va llençar el líquid inflamable atesos els peus de foto del material estudiat. En cap cas hi ha un informe pericial precís, només un indici d’olor, la roba i que hauria fet cas al crit de “Chihuaha” per llençar el líquid inflamable. Res més que sigui determinant per identificar la detinguda, ara alliberada, com qui va intentar encendre la furgoneta de la Guàrdia Urbana.

De fet, la cantarella dels anarquistes es viu en l’atestat des del minut zero del dia de la manifestació. Així, indiquen que estaven a l’aguait d’un grup de quinze persones que en les darreres convocatòries havien detectat que “actuaven de manera organitzada”. És més, els investigadors informen que “ocultaven molt la seva identitat i que tenien una important participació en l’origen de les accions violentes i sobretot en aquelles més greus”. “En una de les primeres, dia 17 de febrer”, emfasitzen els policies, “s’havia comprovat que hi havia persones de parla italiana entre els individus d’un d’aquests grups més violents”.

Diversos advocats implicats en la defensa dels acusats han denunciat les mancances d’aquestes atestats, especialment tenint en compte que es va dictar presó preventiva per a tots els sospitosos i que estan a prop de complir un mes a presó. Les incongruències de les minutes policials, però, van rebre el primer cop dur el passat dilluns, quan l’advocat de la principal acusada va demostrar amb una prova pericial antropomètrica que la policia catalana s’havia equivocat de persona, com es podia comprovar amb la comparativa d’imatges, i es va acabar alliberant Caterina.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa