Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El contracte d’urgència per la pandèmia va facilitar que Glovo repartís àpats municipals
  • CA

L’alcaldessa Ada Colau ha donat avui les darreres explicacions sobre el cas dels riders de Glovo que repartien àpats de l’Ajuntament, tal com va destapar aquest diari. La clau perquè l’Ajuntament mantingui que desconeixia el fet de la subcontractació rau en què l’encàrrec a Fundesplai es va fer per la via d’urgència, per la necessitat sobrevinguda arran de l’esclat de la pandèmia. És a dir, que com no es van seguir els procediments d’un contracte habitual, per l’emergència de la situació, tampoc no existien les clàusules que eviten la subcontractació per sorpresa. “En la contractació d’emergència, l’empresa o entitat contractada si decideix subcontractar no ha de rebre autorització expressa, mentre que amb la contractació ordinària sí que ho hauria de fer”, ha explicat Colau al ple municipal com a resposta a un prec del regidor republicà Max Zañartu. A més, ha refermat que si els haguessin comunicat de bon inici la voluntat de fer servir Glovo, l’Ajuntament els ho hagués negat.

Així, segons l’explicació de l’alcaldessa, amb la via de la contractació extraordinària s’ha de tenir en compte que es perd la capacitat de fiscalitzar l’actuació de l’empresa que ha rebut l’encàrrec sense concurs. Tanmateix, encara valorant el cas concret del repartiment del servei d’Àpats en companyia al districte de Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, la líder de Barcelona en Comú ha reivindicat que es rectifiqués la situació immediatament quan aquest diari va comunicar-los el cas. “L’àrea social, de seguida que va conèixer aquest fet, va contactar l’entitat i es va subsanar de manera molt ràpida”, ha sentenciat. En el mateix sentit, ha agraït la predisposició de Fundesplai a canviar d’empresa de repartiment quan els ho van demanar.

Sobre la situació general en matèria de contractació, Colau ha apuntat que actualment hi ha “un marc normatiu que ve de la Unió Europea” i que “les transposicions, després, les fan l’estat espanyol i la Generalitat de Catalunya, que són els administracions competents”. Així, ha destacat que, malgrat el “poc marge” que té l’Ajuntament en aquest àmbit, s’hagin impulsat darrerament clàusules per combatre la precarietat o per promoure la igualtat gènere i la sostenibilitat de les empreses contractades.

Finalment, doncs, ha acceptat el prec del regidor d’ERC que reclamava que es depleguessin “els instruments necessaris per evitar” que es produeixin situacions com que Glovo faci de repartidor municipal. Els dos polítics han acordat que hi seguiran treballant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa