Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tres grans conclusions que deixen les enquestes preelectorals a Barcelona
  • CA

“Les enquestes marquen tendències”, argumentava Ada Colau aquests dies quan se li preguntava pels sondejos que han anat sortint amb comptagotes. Unes tendències cada cop més clares i que posen sobre la taula un escenari preelectoral molt ajustat a Barcelona, amb la prevenció, és clar, que les enquestes sempre tenen un grau de cuina. L’última enquesta que ha sortit a la llum, aquest cop al Periódico, dona la victòria a Xavier Trias i ratifica altres idees que començaven a ser evidents ja en altres sondejos. Aquestes són les tres grans conclusions que deixen els sondeigs que ja han vist la llum a les portes de la campanya electoral.

1. L’efecte Trias, una realitat

Junts encarava un any clau per al seu futur com a partit. Lluny del Palau de la Generalitat, Barcelona se li obre com una oportunitat per reconstruir el seu projecte polític. Els sondejos amb Elsa Artadi al capdavant, però, no milloraven els actuals resultats, 5 regidors. Amb la seva renúncia i la posterior aparició a escena de Xavier Trias, els junters han aconseguit generar un terrabastall que ha donat resultat.

Les últimes tres enquestes, publicades per La Vanguardia, El Nacional i El Periódico, donen la victòria en solitari al candidat junter. Alhora, corroboren el desgast de l’actual alcaldessa, Ada Colau, i el descens d’Ernest Maragall, que passaria de guanyar les eleccions a quarta força, segons tots tres sondejos.

L’arribada de Trias, a més, podria ser el detonant de l’últim gran moviment estratègic d’un polític barceloní. Jaume Collboni ha deixat el govern municipal a la recerca d’un canvi de tendència electoral que el situï primer a les enquestes. En aquest sentit, l’enquesta del Periódico diu que un 7,5% dels votants socialistes escollirien Trias a les pròximes eleccions.

Collboni va amenaçar amb trencar el govern si Bonet no era primera tinenta / ACN
Collboni ha deixat el seu acte de regidor per “centrar-se en la campanya” / ACN

Que l’aparició de Trias ha sacsejat el panorama polític a la capital és una evidència. Ara bé, encara queden quatre mesos per les eleccions i el pronòstic tan ajustat que fan totes les enquestes no permet assegurar que Junts aconsegueixi la victòria a Barcelona.

2. Un pacte a tres bandes?

Totes les enquestes pronostiquen que caldrà un pacte a tres bandes per aconseguir arribar a l’alcaldia de Barcelona. Segons els resultats publicats fins ara, els dos actuals socis de govern -Comuns i PSC- no arribarien als 21 regidors necessaris per investir un alcalde o alcaldessa. Tampoc les enquestes albiren un futur pacte independentista com el que va investir Pere Aragonès a la Generalitat.

En canvi, sí que sumaria un possible tripartit d’esquerres o un pacte entre independentistes liderat per Trias i secundat per Collboni. També permetria sumar els vots necessaris -segons l’enquesta del GESOP feta pel Periódico- un pacte entre Trias i Collboni, una opció no menys rocambolesca però que segueix el patró del pacte que tenen Junts i PSC a la Diputació de Barcelona.

3. La dreta espanyolista, amb un gran desavantatge

El que sí que comparteixen la immensa majoria d’enquestes és que molts dels partits que representen l’espectre de la dreta espanyolista quedarien fora del futur plenari. En aquest sentit, només el PP aguanta la pressió i mantindria els 2 regidors que té actualment. Alguns sondejos, fins i tot, els atorguen un tercer extra. En canvi, ni Ciutadans ni Valents arribarien al 5% necessari que es necessita per obtenir representació.

Daniel Sirera atén els mitjans des del Parlament Europeu | Natzaret Romero
Daniel Sirera, antic president del PPC, és l’aposta dels populars per l’Ajuntament| Natzaret Romero

D’altra banda, les enquestes es debaten entre l’entrada o no de Vox. La majoria dels sondejos diuen que el partit d’extrema dreta no arribarà tampoc al 5% dels vots i quedaria fora. Ara bé, algunes enquestes també han pronosticat que podrien assolir entre 0 i 2 regidors. En una situació similar està la CUP. Els cupaires -ideològicament a les antípodes d’aquests quatre partits- són els altres que comencen la cursa electoral amb desavantatge. Els pronòstics més optimistes li atorguen fins a 2 regidors. D’altes, en canvi, consideren que no superarà el tall de vots necessaris per tenir representació al Ple.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a febrer 06, 2023 | 01:44
    Tripartit no, gràcies febrer 06, 2023 | 01:44
    No us hi encaparreu, tindrem tripartit a l'ajuntament de BCN i a tot arreu on podran, Generalitat inclosa. És l'acord d'ERC amb el PSOE per gestionar la rendició de Catalunya
    • Icona del comentari de: Independentista a febrer 06, 2023 | 09:29
      Independentista febrer 06, 2023 | 09:29
      Completament d'acord.
  2. Icona del comentari de: Barceloni fastiguejat. a febrer 06, 2023 | 09:31
    Barceloni fastiguejat. febrer 06, 2023 | 09:31
    Crec que, davant aquest nefast panorama, em taparé el nas i anire a votar. Pel menys dolent de tots (o el que a mi m'ho sembli)
  3. Icona del comentari de: Miguel Madico a febrer 06, 2023 | 12:22
    Miguel Madico febrer 06, 2023 | 12:22
    Os olvideu nombra com sempre al nou partit municipalista de Gestió Barcelona Ets Tu .Amb Daniel Vosseler com Alcaldable, o es que arriba la cosa a tal punt que teniu port de que us faci sombra i no incloural a les enquestas es anti-democratic.Senyors fasinsu mira sisplau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa