Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Collboni respon al veto de Maragall al PSC: “Farà el que li digui Aragonès”
  • CA

El debat de Betevé va deixar bastantes incògnites sobre els possibles pactes postelectorals. Xavier Trias va tornar a insistir en un acord amb ERC o el PSC. Ada Colau, en un tripartit d’esquerres. I Jaume Collboni no es va mullar. Qui sí que ho va fer, i amb contundència, va ser Ernest Maragall, deixant clar que “no es pot pactar amb aquest PSC” perquè, segons el seu parer, ja no és catalanista.

Collboni va evitar contestar-lo durant el debat, però sí que ho ha fet aquest matí en una roda de premsa a l’ACN. “Farà el que li digui el president de la Generalitat, Pere Aragonès”, ha indicat preguntat per aquestes declaracions. “Tots ho sabem, ja ho hem vist altres vegades”, ha dit recordant el canvi d’opinió a última hora que els republicans van fer sobre els pressupostos de 2022 i que alhora també va permetre l’aprovació dels comptes de la Generalitat.

El candidat del PSC, Jaume Collboni | Jordi Borràs, ACN
El candidat del PSC, Jaume Collboni abans de la compareixença | Jordi Borràs, ACN

En matèria de pactes, tampoc aquest cop ha volgut aclarir si es veu acordant un govern amb Trias, fugint d’estudi amb declaracions com “ho decidiran els electors i les aritmètiques que es puguin fer”. A més, Collboni s’ha mostrat convençut davant dels periodistes que aspira a “governar amb les mans lliures”. Malgrat l’optimisme socialista, el candidat ha admès que “segurament” es necessitaran acords per assolir l’alcaldia. Així ho indiquen, com a mínim, els últims sondejos, amb PSC, BComú i TriasxBCN molt empatats i ERC a la recambra.

“Si no guanyo seré a l’oposició”

D’altra banda, el socialista ha insistit que no repartirà un acord com el que hi ha ara a l’Ajuntament si queda per darrere de Colau. “Tots aspirem a ser alcalde i, si no fos el cas, el que diuen les regles del joc democràtic és defensar els valors de ciutat”, ha dit abans d’apuntar indirectament cap a Trias: “Quan un té un mandat, no pot semblar que vens a provar sort i no te’ns surts, te’n tornes a casa”.

Collboni segueix amb aquesta idea malgrat les crítiques que li arriben de la resta de candidats, que l’han acusat de no tenir credibilitat quan nega el pacte amb Colau. Cal recordar que Collboni ha entrat al govern municipal en dues etapes diferents. Primer com a segon tinent d’alcalde entre maig de 2016 i novembre de 2017 –Colau va trencar el pacte després del 155–, i com a primer tinent durant pràcticament tot el darrer mandat. En tot cas, el candidat del PSC atribueix el canvi de pensament a les perspectives electorals actuals, molt millors que les de fa quatre anys.

Collboni, en un moment de la roda de premsa | JB (ACN)
Collboni, en un moment de la roda de premsa | JB (ACN)

Defensa del català

En el rerefons del veto d’ERC s’amaga el debat de si el PSC és més o menys catalanista que abans. Durant la compareixença, Collboni ha tancat files amb la llengua catalana, demanant que sigui un motiu “d’unió” entre els partits i la societat catalana. Amb tot, preguntat per si té alguna mesura al programa per fomentar l’ús social del català, el candidat ha recordat que aquest aspecte no és competència de l’Ajuntament. En tot cas, ha admès que és un “motiu de preocupació” i s’ha mostrat obert a col·laborar amb la resta d’administracions. El candidat, finalment, ha admès que falta molt camí per fer en el món audiovisual, on la majoria d’oci i informació a les plataformes el trobem en castellà o anglès.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a maig 17, 2023 | 14:56
    fat boy maig 17, 2023 | 14:56
    Igual que tu pero amb el Sanchez.
  2. Icona del comentari de: Pol a maig 17, 2023 | 20:35
    Pol maig 17, 2023 | 20:35
    Molt cínic el senyor Collboni, ell i les seus antecessors han fet el què li diuen els "barons" del PSOE de Madrid estant, si més no Maragall té el seu cap més a prop i pot intercanviar propostes amb més facilitat.
  3. Icona del comentari de: Ricard a maig 18, 2023 | 07:45
    Ricard maig 18, 2023 | 07:45
    Collboni “farà el que li mani el primer castellà que passi".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa