Colau manté el ple del 21-D malgrat les peticions de canvi de data de PDeCAT, ERC i CUP

Malgrat les peticions dels partits independentistes, l’alcaldessa ha decidit no ajornar el plenari

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha decidit mantenir el ple de l’ajuntament previst pel divendres 21-D, el mateix dia que el govern espanyol celebrarà el seu consell de ministres a la Llotja de Mar. Després de la reunió de la Junta de Portaveus d’aquest matí, i malgrat les peticions d’avançar-lo o suspendre’l que havien fet els grups municipals del PDeCAT, ERC i CUP, finalment Colau ha optat per no canviar la data.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha justificat la decisió perquè a priori no hi hauria d’haver problema per celebrar-lo, però ha matisat que es farà “un seguiment dels fets” i prendran la decisió que toqui. “Cal desdramatitzar la situació”, ha afegit. El govern municipal espera que el ple es pugui fer sense problema, tot i que reconeix que “ningú sap què pot passar”.

[r:1]

El primer partit en reaccionar ha estat ERC, que va demanar avançar el plenari en previsió de les mobilitzacions que estan previstes a tota Barcelona per protestar per la presència del govern espanyol a la ciutat. El regidor portaveu, Jordi Coronas, ha explicat en roda de premsa que si el 21-D hi ha “una gran mobilització a la ciutat” serà difícil “mantenir la normalitat institucional”. Els republicans han assegurat que, en qualsevol cas, es reserven el dret d’abandonar el ple en funció de com evolucionin les protestes de divendres.

Per la seva banda, el portaveu del PDeCAT, Jaume Ciurana, ha tornat a demanar al govern d’Ada Colau que faci alguna proposta per garantir que el ple es podrà fer amb normalitat. El grup municipal fa dues setmanes que insisteix en la “dificultat” de compaginar el ple i el consell de ministres del 21-D.

La CUP, que era el tercer partit que no volia que el ple coincidís amb el consell de ministres, també ha criticat la decisió de Colau. Maria Rovira ha reivindicat en roda de premsa que “no ha de ser un dia normal perquè la situació no és normal” i ha avançat que el seu grup no presentarà proposicions, precs ni preguntes durant el plenari.

PSC, PP i C’s defensen la normalitat democràtica

La regidora del PSC, Carmen Andrés, ha defensat que no s’alteri la normalitat democràtica i ha reclamat a Colau que es mantingui neutral, “sense cedir a peticions que responen a valoracions ni a interessos dels independentistes. Andrés també s’ha dirigit a PDeCAT, ERC i la CUP per demanar-los que no generin un clima de tensió a la ciutat.

La líder de C’s a l’ajuntament, Carina Mejías, ha assenyalat el president de la Generalitat, Quim Torra, com el responsable de qualsevol aldarull que hi hagi a Barcelona el 21-D i l’ha acusat d’enviar “els comandos separatistes a pressionar, als disturbis i a la violència”. La regidora ha recordat que el govern municipal té la responsabilitat de garantir la convivència i evitar que es paralitzi la ciutat.

En la mateixa línia s’ha expressat el regidor del PP, Javier Mulleras. “Els manifestants que volen bloquejar la ciutat no poden segrestar la llibertat i la mobilitat dels barcelonins”, ha dit. Els populars consideren que anul·lar el ple seria fer el joc als violents i a aquells que volen coaccionar i trencar la normalitat de la ciutat.

Més informació

Nou comentari