Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau esquiva el ‘no’ al tanatori de Casernes amb una jugada jurídica

El govern d’Ada Colau i Jaume Collboni ha aconseguit esquivar la negativa a la construcció d’un tanatori a les Casernes de Sant Andreu amb un recurs d’última hora: retirar el punt de l’ordre del dia argumentant una advertència jurídica i facilitant que el projecte tiri endavant, de facto, per silenci administratiu. La situació és enrevessada, com ho ha estat tot el procés vinculat al tanatori que Mémora vol desenvolupar en aquests terrenys reivindicats pel veïnat, però diverses fonts consultades pel TOT Barcelona expliquen el fons de la qüestió. Sigui com sigui, la conclusió principal és que avui el projecte de tanatori està més a prop que mai tot i haver esquivat el pas pel ple de l’Ajuntament, on hauria sortit rebutjat.

La previsió era que els grups polítics votessin avui l’aprovació definitiva de modificació del Pla General Metropolità a les Casernes de Sant Andreu perquè Serveis Funeraris de Barcelona (amb un 85% d’accions en mans de l’empresa Mémora) tirés endavant el seu projecte d’un tanatori. Aquesta iniciativa, però, havia comptat amb una oposició veïnal contundent durant anys. Tampoc s’havia vist amb bons ulls per parts d’alguns partits polítics. De fet, Esquerra Republicana hi votaria en contra aquest matí. Això, unit al fet que altres partits puguessin no mostrar-se a favor del pla, posava en risc que s’aprovés el projecte en el ple municipal d’aquest dimecres.

Davant d’aquest escenari, l’executiu municipal ha jugat una carta poc freqüent. En el moment de la votació, ha anunciat que retirava el punt de l’ordre del dia, evitant que els grups es posicionessin. La justificació l’ha aportat l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, apuntat que el punt estava “obligat” a tramitar-se però que “la seva no aprovació per plenari” podria “derivar en responsbailitats a l’Ajuntament la seva no aprovació per plenari”. “Per tant, per una qüestió estrictament jurídica de preservar l’Ajuntament, des de secretaria se’ns ha fet arribar aquest informe i per tant el punt queda retirat”, ha etzibat la batllessa.

Fonts del govern de Barcelona en Comú i el PSC asseguren que el pla no comptava amb els suports polítics necessaris i que l’escenificació formal d’aquest posicionament podia haver implicat afrontar indemnitzacions. El fet de rebutjar un pla privat que comptava amb tots els informes favorables s’ha de justificar “per vicis o defectes no esmenables”, apunta l’informe jurídic. Tanmateix, l’executiu municipal considera que el no a l’aprovació del projecte per part d’alguns partits seria “arbitrari” i per tant deixaria l’Ajuntament desprotegit.

En aquest atzucac, amb la pressió d’un projecte de Mémora que té tot en regla i l’oposició política al projecte, el govern Colau ha trobat la manera de saltar-se el control dels partits: retirar el punt i deixar-ho en silenci administratiu, fet que permetria la seva validació. És un supòsit inclòs dins la llei d’urbanisme de Catalunya, remarquen fonts municipals.

Queixes per descrèdit

Ara bé, a ulls de l’oposició, l’aposta del govern municipal implica un descrèdit de l’administració davant la ciutadania, especialment quan es justifica amb possibles sancions futures. “Les amenaces normalment venen de reputats bufets d’advocats i de lobbies. Avui han vingut de la pròpia casa. El més probable és que l’aprovacio es faci per silenci administratiu. Avui la política perd i la ciutat també”, ha valorat el portaveu d’ERC, Jordi Coronas.

De fet, des de la formació republicana remarquen que aquesta és l’última mostra d’un procés enfosquit des de l’inici. “La veritat és que s’ha enganyat els veïns durant anys. Que s’ha acceptat una subhasta del Consorci de la Zona Franca i que el govern municipal no ha fet el pla d’equipaments funeraris que vam demanar fa mesos”, ha insistit Coronas. Mentrestant, també s’han quedat amb un pam de nas els veïns de la zona que s’havien mobilitzat aquest matí a la plaça Sant Jaume per evitar “el robatori del terreny públic a Casernes”. També l’Associació de Veïnal Sant Andreu Sud ha denunciat a xarxes que avui un consistori “trampós i mafiós” ha dinamitat “la democràcia i les institucions que l’han de defensar”.

Els concentrats a peu de carrer, que també han comptat amb el suport de Junts per Catalunya, reclamaven que els espais públics es corresponguessin amb equipaments públics i no amb aquesta operació. El que passava de portes endins de l’Ajuntament, però, feia un pas en la direcció contrària, en aquesta ocasió. Es tractava d’un avenç crucial per facilitar la llum verda definitiva al tanatori d’iniciativa privada. Així i tot, fonts municipals insisteixen que el govern tenia les mans lligades en aquest terreny i que s’ha vist forçat a escollir aquest recurs: “És l’oposició qui vol que s’aprovi per silenci administratiu, no el govern”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Manuel Monterde Sánchez a setembre 29, 2021 | 18:02
  Manuel Monterde Sánchez setembre 29, 2021 | 18:02
  “Silenci administratiu”, “Informe Jurídic”… Em sona molt… més de 2 anys ha trigat l’Ajuntament presirit per la Sra. Colau a lliurar-me l’Informe Jurídic pel qual es va desentendre de les meves denúncies arran del dirigisme patit des de l’Hospital Sociosanitari Mutuam Güell de Barcelona cap al tanatori que Mémora té aL carrer de Sancho de Ávila el dia de la mort de la meva mare. https://youtu.be/4AysaAhJO6g
 2. Icona del comentari de: Joan a setembre 29, 2021 | 18:04
  Joan setembre 29, 2021 | 18:04
  I una alcaldesa ha d´anar amb la mascareta promocionant LGTB ?
 3. Icona del comentari de: Ja a setembre 29, 2021 | 19:21
  Ja setembre 29, 2021 | 19:21
  Colau s ha convertit amb la representant de la nova caspositat. La neocaspositat. O la caspositat new age.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa