Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Càrregues i barricades a la protesta dels CDR, que no aconsegueix entrar a Urquinaona
  • CA

La convocatòria d’una protesta dels CDR amb l’explícit lema “Urquinaona, ho tornarem a fer” ha encès totes les alarmes entre els cossos policials i en efecte ha tornat a portar escenes d’enfrontaments amb els antidisturbis i barricades de contenidors. Un fort dispositiu amb desenes de furgonetes d’antiavalots s’ha col·locat a les immediacions de la plaça Urquinaona, que va ser escenari de les principals batalles campals, per impedir l’accés dels manifestants. El blindatge s’ha posat en marxa una hora abans de la convocatòria, que era a les 19h a la plaça Universitat amb Pelai. Els CDR han anunciat a última hora un canvi d’ubicació, poc després que el Tsunami Democràtic també mogués els concerts des de plaça Catalunya fins a plaça Universitat.

A dos quarts de vuit els concentrats han començat a caminar per la ronda Universitat en direcció a Urquinaona. La capçalera de la manifestació deia únicament “Ho tornarem a fer”. El lema recull el càntic que s’ha utilizat des de l’1-O i últimament també s’usa com a referència a la batalla campal d’Urquinaona. Manifestants consultats pel TOT Barcelona ja preveien trobar carrers tallats i així ha estat. El recorregut s’ha decidit sobre la marxa, jugant al gat i la rata amb els cordons policials per obrir algun camí d’accés a la plaça.

Manifestació dels CDR durant la jornada de reflexió / Jordi Borràs

Després d’un inici amb poca gent, la manifestació dels CDR ha reunit uns quants centenars de participants quan s’ha posat en marxa per la ronda Universitat. A la plaça Catalunya ha hagut de canviar de rumb dues vegades pels bloquejos policials i finalment ha optat per pujar a la Gran Via i anar avançant carrers en direcció Tetuan fins a trobar-ne un que no estigués tallat. Han trobat lliure el carrer Girona, però més avall els esperava un altre cordó. En tot moment han fet ressonar càntics reivindicant l’1-O i censurant el paper de la policia. 

Una dona s'encara amb el cordó policial davant la manifestació dels CDR / D.C.

Una dona s’encara amb el cordó policial davant la manifestació dels CDR / D.C.

Davant d’El Corte Ingrés la BRIMO ha hagut d’improvisar ràpidament un cordó i tancar les portes del centre comercial. Els clients que volien sortir-ne havien d’esperar dins o dirigir-se a altres portes. Una dona ha escridassat el cordó policial, en castellà, en suport als manifestants. A la Gran Via s’han vist escenes insòlites, com un grup d’antiavalots corrent pel lateral i intentant refer el cordó policial de carrer en carrer mentre rebien una forta escridassada i llançaments d’ous podrits. La Guàrdia Urbana, de retruc, anava de bòlit fent desviaments de trànsit pel centre.

Primers enfrontaments i barricades

Els primers enfrontaments s’ha produït al voltant de la ronda Sant Pere. Un grup d’antiavalots de Policia Nacional que s’han trobat els manifestants que baixaven per Girona cap a Urquinaona. Un jove amb casc ha agredit un antiavalot i la Policia Nacional ha colpejat alguns manifestants. Un contenidor de brosssa orgànica s’ha mogut fins al centre d’aquesta cruïla i augurava les primeres barricades de la nit.

Quasi al mateix moment es formava la primera barricada de contenidors. Tot i que l’ajuntament no ha reposat els que s’havien cremat o trencat durant les protestes de fa dues setmanes per evitar més mobilitari malmès, els manifestants n’han trobat encara algunes unitats i les han col·locat al centre de la calçada.

Barricada de contenidors durant la manifestació dels CDR / D.C.

Barricada de contenidors durant la manifestació dels CDR / D.C.

Poc després a la ronda Sant Pere amb Ali Bei es produïa un altre enfrontament i la primera càrrega policial. D’una banda, uns pocs manifestants han creat una barricada i han llançat objectes al cordó. La policia ha respost amb una càrrega ràpida, en què han repartit alguns cops de porra però no ha anat a més per la dispersió immediata dels concentrats. Els Mossos han advertit, a través de Twitter, d’un “llançament de pedres i objectes contundents per part d’un grup d’individus encaputxats contra la línia policial” i han demanat a la ciutadania que no s’apropés a la zona.

Un noi contra una furgoneta i la cerca infructuosa dins d’un bar

També s’han viscut moments de tensió durant les maniobres per dispersar els manifestants. Un noi sol ha volgut aturar una furgoneta policial, que tot i aminorar la marxa no s’ha aturat del tot. El noi tampoc desistia i posava les mans sobre el capó frontal. 

Les últimes escaramusses han tingut lloc al passeig Sant Joan, on s’han vist corredisses a l’altura de la plaça Tetuan. Un Policia Nacional ha entrat a un bar a buscar algú. A dins, però, s’ha trobat únicament un fotoperiodista refugiant-se i una parella que passejava pel carrer.

Antidisturbis en un bar del passeig Sant Joan durant la protesta dels CDR / Jordi Borràs

Antidisturbis en un bar del passeig Sant Joan durant la protesta dels CDR / Jordi Borràs

Blindatge preventiu

El blindatge d’Urquinaona ha estat categòric des d’una hora abans de la convocatòria dels CDR. L’entrada al metro que hi ha al centre de la plaça Urquinaona havia quedat tancada i els usuaris havin de caminar fins a la sortida del carrer Bruc per accedir-hi. Un gran dispositiu policial envoltava la plaça: diverses dotacions dels antiavalots de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra feien guàrdia tant al centre de la plaça com a la majoria de cantonades.

A la Via Laietana es succeïen les furgonetes policials, des de l’enllaç amb Jonqueres fins més avall de la prefectura de la Policia Nacional, envoltada de tanques i agents. La policia ha dissenyat el mateix dispositiu que fa quinze dies per encerclar i taponar Urquinaona. El Grup d’Obtenció i Assegurança de la Prova, el GOAP, de la Brimo ha filmat els manifestants per a posteriors identificacions. També s’ha establert un vistós checkpoint al Portal de l’Àngel: els vianants que hi passegen de compres havien de passar per les dues portes que els agents han creat amb les furgonetes i els escuts. 

Més notícies
Concerts, estelades i ambient distès a la jornada de reflexió del Tsunami a Barcelona
Notícia: Concerts, estelades i ambient distès a la jornada de reflexió del Tsunami a Barcelona
Comparteix
La convocatòria omple des de primera hora i el cartell anunciat inclou una vintena d'actuacions musicals
Canvi de lloc sorpresa dels concerts del Tsunami Democràtic i de la protesta dels CDR
Notícia: Canvi de lloc sorpresa dels concerts del Tsunami Democràtic i de la protesta dels CDR
Comparteix
En comptes de plaça Catalunya, com va anunciar fa dies, ha avisat aquest matí per Telegram que la cita serà a plaça Universitat

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Berta a novembre 09, 2019 | 19:09
    Berta novembre 09, 2019 | 19:09
    La veritat es que els portem de cul ja ja ....anda que es bombin
  2. Icona del comentari de: On hi ha policia hi ha aldarulls a novembre 09, 2019 | 21:37
    On hi ha policia hi ha aldarulls novembre 09, 2019 | 21:37
    Han de justificar tota la escenificació que han fet enviant la policia des d'Espanya (i naturalment la despesa que això comporta). Si no hi havia tota aquesta policia predisposada a impedir la manifestació, tot hauria anat com una seda. Volen els aldarulls, la violència, fan de tot per provocar-la, sobretot avui.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa