Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona desterra a la Zona Franca les cuines fantasma
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona prohibirà a partir d’ara l’activitat de les cuines i els supermercats fantasma dins de l’àmbit urbà. Així ho han decidit els grups municipals en el Ple celebrat aquest divendres el matí, on la proposta de l’executiu encapçalat per Ada Colau ha rebut el suport tant dels seus socis de govern del PSC com d’ERC. La resta de formacions de l’oposició hi han votat en contra en considerar que es tracta d’una normativa massa restrictiva que en comptes de regular l’activitat la prohibeix de facto.

Amb l’aprovació d’aquesta nova normativa, aquestes cuines fantasma -conegudes com a dark kitchennomés estaran permesos en zones industrials concretes de la capital catalana com el polígon de la Zona Franca. Pel que fa als supermercats, se’ls oferirà la possibilitat d’obrir al públic o convertir-se en magatzems de venda de productes a l’engròs, però en cap cas tindran permís per dur a terme el servei a domicili.

El veïnat, en contra de les macrocuines

L’existència de les cuines fantasma han suposat maldecaps per a alguns veïns de la ciutat. En alguns casos, a més, els projectes que volien fer-les realitat s’han trobat amb una forta oposició veïnal. Dos exemples són les dues que es volien obrir als barris de les Corts (districte de les Corts), on es va aixecar una gran xemeneia; i la Verneda i la Pau (districte de Sant Martí); on preveia construït un total de 20 cuines.

Les mobilització veïnal de la darrera va començar durant el primer trimestre del 2021, quan es va saber que les obres que pretenien fer realitat la macrocuina s’havien posat en marxa. Poc temps després, va néixer la plataforma conformada per veïns de la ciutat afectats: Veïns Afectats per Cuines Fantasma. Aquestes lluites veïnals van acabar quan el març del 2022 l’Ajuntament va anunciar que tiraria endavant el pla d’usos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa