Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona demanarà investigar comandaments polítics i policials per l’1-O
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona, que exerceix d’acusació popular en la causa que investiga les càrregues de l’1-O als col·legis de la ciutat, ha anunciat aquest dimarts que demanaran que se citi com a investigats comandaments polítics i policials que van participar en el dispositiu per impedir l’1-O. Així ho ha anunciat el regidor de Transparència i Drets Civils de Barcelona, Marc Serra, després que finalitzés la declaració com a testimoni de l’ex-secretari d’Estat de Seguretat José Antonio Nieto al Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona, que investiga l’actuació policial a diferents col·legis de la ciutat.

Serra ha assegurat que esperen que la propera vegada que un comandament policial o polític de l’1-O sigui citat al jutjat “sigui en qualitat d’investigat” i que ho faci personalment i no per videoconferència com ha fet Nieto aquest dimarts, per la qual cosa l’Ajuntament demanarà noves imputacions. El regidor ha recordat que en la causa hi ha en total 41 agents de la Policia Nacional investigats per la seva actuació a diferents escoles de Barcelona i que, entre ells, hi ha quatre dels vuit inspectors cap que van exercir com a principals comandaments sobre el terreny l’1 d’octubre del 2017.

[r:1]

Serra ha destacat que, amb la declaració de Nieto, comença una nova fase en la instrucció en la qual, a més de fixar-se en l’execució del dispositiu, es posarà l’accent en el seu disseny: “La brutalitat i la contundència desproporcionada en l’ús de la força no eren actuacions puntuals sinó que formaven part del disseny de l’operatiu”. Ha assegurat que, després de les eleccions municipals i la constitució del nou consistori, l’Ajuntament continuarà en la causa com a acusació popular i defensarà els drets humans i els drets civils dels veïns de la ciutat: “Continuarem treballant amb la mateixa convicció”.

Objectiu: invalidar el referèndum

L’advocada de l’Ajuntament, Laia Serra, ha ressaltat de la declaració de l’antic número dos d’Interior que, al seu parer, ha confirmat que l’actuació policial no estava dirigida a evitar el referèndum ni a complir una ordre judicial sinó que estava enfocada “a invalidar aquell referèndum“. Per a ella, es tracta d’una actuació policial exemplar perquè la societat catalana comprengués que s’havia de complir la legalitat i que hi havia unes forces de l’ordre, la representació de l’Estat, que imposava el seu criteri”, ha explicat als periodistes.

Per al codirector del Centre de defensa de drets humans Irídia, que representa diverses persones que van resultar ferides l’1-O, Andrés García, amb la declaració s’ha constatat que Nieto va ser tot l’1 d’octubre a la Delegació del Govern de Catalunya juntament amb el coordinador del dispositiu, Diego Pérez de los Cobos, per la qual cosa “hi havia un coneixement directe de la situació” i en contacte amb els comandaments policials. Segons ha explicat en declaracions als mitjans, de la declaració de l’exsecretari es desprèn que es volia deixar molt clar a la ciutadania de Catalunya “que feien una cosa il·legal”, i ha lamentat que Nieto no hagi obert expedients disciplinaris.

Més notícies
L’exnúmero 2 de Zoido, sobre l’1-O: “Les porres estan per utilitzar-les, no per ensenyar-les”
Notícia: L’exnúmero 2 de Zoido, sobre l’1-O: “Les porres estan per utilitzar-les, no per ensenyar-les”
Comparteix
Justifica la violència policial i diu que l'actuació va ser exemplar
L’Audiència de Barcelona reobre la causa per les càrregues policials a quatre escoles de l’1-O
Notícia: L’Audiència de Barcelona reobre la causa per les càrregues policials a quatre escoles de l’1-O
Comparteix
Als punts de votació hi van haver 39 persones ferides
Jutjaran 4 acusats d’amenaçar la noia que va dir que la policia li havia trencat els dits l’1-O
Notícia: Jutjaran 4 acusats d’amenaçar la noia que va dir que la policia li havia trencat els dits l’1-O
Comparteix
La van incloure al grup de Whatsapp 'Arriba España, filla de puta', on va rebre insults i coaccions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa