Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Asens i Pisarello, els més absentistes de les reunions de govern
  • CA

Els partits de l’oposició van esbroncar aquest dilluns al govern d’Ada Colau per l’absència de Gerardo Pisarello i Jaume Asens a la comissió municipal del mes d’abril. Retreien als dos tinents d’alcaldia que mantinguin el càrrec durant la campanya electoral del 28-A, sent tots dos candidats a diputat al Congrés. No obstant, les actes de les sessions celebrades aquest mandat posen de manifest que les seves absències no han estat tan recurrents com diu l’oposició. I, sobretot, no han estat tan nombroses com les campanes a les reunions a porta tancada del govern.

L’organització interna del govern és complexa i s’articula a través de múltiples reunions formals i informals. Des d’un dinar setmanal dels tinents d’alcalde i sessions específiques de l’alcaldessa amb regidors concrets, fins al comitè executiu que asseu a tots els gerents municipals. Totes les trobades serveixen per coordinar als integrants del govern. Ara bé, només una és vinculant i dona validesa jurídica als acords pressupostaris i polítics: la comissió de govern. Es celebra teòricament cada dijous al matí, tot i que algunes setmanes no se’n celebra cap –la mitjana anual volta les 44 convocatòries–. Requereix un mínim quòrum per a celebrar-se i està subjecta a exigències de transparència més àmplies, que obliguen a publicar totes les actes i acords a la web municipal.

Aquest mandat se n’han celebrat 171 i fins a la investidura del nou govern electe al juny se’n celebraran una desena més. I a falta de l’última acta completa –es publiquen cada dilluns però encara no hi és–, Jaume Asens lidera el rànquing amb 93 absències. El segueix Gerardo Pisarello amb 84 sessions en les que consta com a excusat. En els dos casos l’any 2018 concentra la major part dels dies que no van assistir a la comissió, en concret 34 i 25 d’un total de 44 sessions. Encara sorprèn més la ràtio proporcional de 2019, en haver-se absentat 12 i 10 vegades d’un total de 13 comissions amb acta publicada. 

[r:1]

Els segueixen a la llista, a molta distància, la regidora Mercedes Vidal (54) –que va estar de baixa per maternitat–, la tinenta Janet Sanz (46) i la tinenta Laia Ortiz (40). L’alcaldessa, que sol presidir la sessió, és la que menys cops ha faltat: 23 en tot el mandat. En canvi, les comissions temàtiques són més difícils de quantificar, perquè sovint els regidors de tots els partits fan torns i es reparteixen l’assistència. Segons les actes, Asens només hauria faltat a 8 comissions temàtiques i Pisarello, a 12 de les 180 celebrades.

Val a dir, però, que durant els 17 mesos i mig que BComú va governar amb el PSC les actes també reflecteixen absències del soci menor. A falta d’una acta de 2017, en les 66 comissions de govern que van compartir entre maig de 2016 i novembre de 2017, el cap de llista Jaume Collboni va excusar la seva presència en 15 ocasions i el regidor Daniel Mòdol fins a 19 vegades. Les regidores Montse Ballarín i Carmen Andrés van ser les més complidores, amb només 4 i 5 sessions excusades respectivament.

“No és rellevant qui falta”

Portaveus municipals censuren les crítiques per absentisme i recorden tant a les comissions temàtiques com a les de govern l’important és assegurar el quòrum necessari. “No és rellevant qui falta, el govern té la potestat d’organitzar-se internament com cregui per garantir la representació de regidors necessària”, sosté el consistori. “En tot el mandat, com en el mandat anterior, no s’ha hagut de suspendre ni una sola comissió per manca de quòrum“, afegeix.

Sobre la gran diferència entre Asens i Pisarello i la resta de regidors, l’equip de l’alcaldessa defensa que els tinents devien tenir “altres activitats” que els impedien ser a la comissió, com per exemple substituir a Ada Colau en actes protocolaris o presidir el comitè executiu de gerents. El reglament impedeix que càrrecs subordinats o comissionats puguin substituir als electes absents.

[r:3]

Les absències a les 4 comissions temàtiques –economia, urbanisme, presidència i drets socials–, que centren les crítiques de l’oposició, tampoc tenen importància per a l’executiu municipal. “No ha d’anar-hi un regidor en concret, sinó que el govern igual que l’oposició simplement ha de garantir sempre que el grup municipal estigui representat a la sala”, indiquen fonts municipals. Fins i tot quan un altre partit demana una compareixença, l’equip de govern pot escollir si dóna les explicacions el regidor de referència d’aquell àmbit o bé altres càrrecs de menor rang, com gerents, alts funcionaris o comissionats.

L’oposició recrimina als comuns, sessió rere sessió, l’absència dels tinents d’alcaldia amb els que volen confrontar-se políticament. I lamenten que, en algunes ocasions com aquest dilluns parlant del cementiri, acaba entomant l’esbroncada de l’oposició un treballador municipal. Per contra, l’equip de Colau es queixa que a les bancades de l’oposició també hi ha absències recurrents i posa d’exemple als presidents de grup municipal, que no solen assistir-hi si no és per llegir una moció “d’especial lluïment”.

Més notícies
L’oposició carrega contra l’absència de Pisarello i Asens “per fer campanya”
Notícia: L’oposició carrega contra l’absència de Pisarello i Asens “per fer campanya”
Comparteix
PDECat, ERC, PSC, PP i Cs forcen un recés a la comissió maratoniana d'abril, que fusiona les quatre sessions ordinàries del mes, per manca de regidors de govern
Jaume Collboni: “Amb Colau teníem discrepàncies però la roba bruta es rentava a casa”
Notícia: Jaume Collboni: “Amb Colau teníem discrepàncies però la roba bruta es rentava a casa”
Comparteix
L'alcaldable del PSC defensa el catalanisme socialista, vol que Colau porti la Generalitat als tribunals i esquiva concretar una solució pel MACBA i el CAP del Raval Nord
Asens i Pisarello, en la mateixa candidatura dels comuns per al Congrés
Notícia: Asens i Pisarello, en la mateixa candidatura dels comuns per al Congrés
Comparteix
El partit escollirà el relleu de Xavier Domènech en les primàries del 12 al 14 de març
Pisarello es prepara per ser candidat al Congrés en lloc d’anar a les europees
Notícia: Pisarello es prepara per ser candidat al Congrés en lloc d’anar a les europees
Comparteix
El primer tinent d'alcalde i l'entorn polític de Colau es replantegen l'estratègia arran de l'avançament de les eleccions espanyoles

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa