Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament impugna les llistes de votants amb discapacitat que ha autoritzat la Junta Electoral

L’Ajuntament de Barcelona i diversos col·lectius de persones amb discapacitat han decidit impugnar la instrucció de la Junta Electoral Central (JEC) al Tribunal Suprem si no hi ha una rectificació immediata. La JEC ha autoritzat els membres de la mesa electoral i els apoderats i interventors del 28-A a fer llistats de persones amb discapacitat que creguin que podrien no estar exercint el seu dret a vot de forma conscient, lliure i voluntària. El consistori també enviarà un escrit de denúncia al comitè de Nacions Unides corresponent. Entre les entitats que s’han sumat a l’Ajuntament hi ha CERMI, Plena Inclusión, DINCAT i Down España.

[r:1]

La papereta no serà invalidada, però tant l’Ajuntament com les entitats consideren que aquesta instrucció atribueix una “arbitrarietat inacceptable” a l’hora de jutjar el dret a vot de les persones amb discapacitat. Segons el consistori, “és un despropòsit i una discriminació flagrant” quan en realitat la nova regulació a través de la modificació de la LOREG havia de ser positiva i suposar un avenç històric en els seus drets. Amb aquest canvi legal, al municipi de Barcelona han recuperat el seu dret a vot unes 900 persones. 

El ple de Barcelona del passat novembre va aprovar una declaració institucional avalada per tots els grups que mostra el compromís de l’Ajuntament en aquesta línia. El 3 de desembre es va crear un grup de treball impulsat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat per instaurar els mecanismes i mitjans de suport necessaris per garantir el dret a vot.

Els treballs realitzats fins ara amb la Secretaria General de l’Ajuntament inclouen la garantia d’accés a totes els col·legis electorals de la ciutat, amb la instal·lació de rampes accessibles a dos dels 989 centres. També s’està treballant en la possibilitat de disposar de paperetes en Braille de totes les candidatures perquè les persones amb discapacitat visual també puguin triar lliurement, com ja s’ha fet en passades eleccions autonòmiques i estatals. 

Igualment l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha enviat una carta a la Junta Electoral Central demanant poder realitzar una prova pilot a la ciutat per poder implantar el vot en Braille a les eleccions municipals.

En paral·lel, i per tal de garantir el vot de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les persones amb problemes de salut mental, s’han incorporat d’ofici al cens electoral totes les persones que tenien restringit el dret de vot per sentència judicial. La Junta Electoral Central havia d’acabar de determinar com s’havia de fer la formació dels representants de les meses electorals, l’elaboració de documents en lectura fàcil i la reflexió sobre la figura de l’assistent i acompanyant per tal de garantir el vot lliure, conscient i voluntari.

Més notícies
L'Ajuntament de Barcelona, sense el llaç groc. | Adrià Lizanda

L’Ajuntament de Barcelona acata l’ordre de la Junta Electoral i retira el llaç groc

Notícia: L’Ajuntament de Barcelona acata l’ordre de la Junta Electoral i retira el llaç groc
Comparteix
Fonts municipals argumenten que "vol contribuir a generar un clima de debat electoral seré i constructiu" i recorda que ja va treure una pancarta pel 21-D
Notícia: L’Ajuntament de Barcelona acata l’ordre de la Junta Electoral i retira el llaç groc - Mobile
Llaç groc, penó de Santa Eulàlia i pancarta de suport a Open Arms a la façana de l'Ajuntament de Barcelona / MMP

L’ordre de la Junta Electoral sobre el llaç groc s’endú de retruc la pancarta de suport a Open Arms

Notícia: L’ordre de la Junta Electoral sobre el llaç groc s’endú de retruc la pancarta de suport a Open Arms
Comparteix
L'Ajuntament l'ha retirat juntament amb el símbol en suport als presos tot i que la resolució no ho exigia
Notícia: L’ordre de la Junta Electoral sobre el llaç groc s’endú de retruc la pancarta de suport a Open Arms - Mobile

Els CDR es concentren a Sant Jaume: “Colau, posa el llaç!”

Notícia: Els CDR es concentren a Sant Jaume: “Colau, posa el llaç!”
Comparteix
Un centenar de persones es manifesta per reclamar que l'Ajuntament torni a penjar el llaç
Notícia: Els CDR es concentren a Sant Jaume: “Colau, posa el llaç!” - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa