Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament batallarà la retirada de la Medalla d’Or a Martín Villa
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona planta cara contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de retornar-li la Medalla d’Or de la ciutat a l’exministre d’Interior i exgovernador Rodolfo Martín Villa, processat per crims durant el franquisme. “Armarem un nou expedient” per no atorgar de nou el mèrit, ha assegurat Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació, que ha qualificat d’“aberrant” i “inaudita” la decisió judicial.

Amb tot, fonts de l’Ajuntament eviten concretar si faran un recurs a la sentència de la justícia o si elaboraran un nou expedient de revocació de la medalla, que es regeix d’acord amb el reglament d’honors i distincions de l’Ajuntament de Barcelona. Si el govern municipal es decanta per la darrera opció, els grups municipals del consistori hauran d’aprovar-se de nou la retirada de la Medalla d’Or a Martín Villa al ple municipal. “Els serveis jurídics s’ho ha de mirar”, indiquen les mateixes fonts.

Serra assegura que la llei de memòria històrica empara la decisió presa pel consistori el 2017 i que va comptar amb el suport de Barcelona en Comú (BComú) i PSC, com a govern, i d’ERC, PDeCAT i CUP. Ciutadans s’hi va abstenir i el PP va votar en contra. La norma en qüestió estipula que “les administracions públiques, en l’exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura. Entre aquestes mesures podrà incloure’s la retirada de subvencions o ajudes públiques”. En el cas de la Medalla d’Or, no comporta cap retribució econòmica, més enllà de la distinció oficial.

“Esperem que aquesta vegada sí que trobem una justícia sensible cap aquest clam democràtic que existeix a la societat i que per desgràcia encara no ha penetrat suficientment a la justícia”, ha dit Serra, en una atenció als mitjans de comunicació. A través de les xarxes ha assegurat que cap tribunal els farà desistir “del compromís amb la memòria democràtica”. “Anirem fins al final per retirar la Medalla d’Or de la ciutat a Martín Villa”, ha afegit.

El regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament, Jordi Rabassa, ha assegurat que “Barcelona no pot honorar franquistes” i ha recordat que el mèrit en qüestió es va atorgar en un plenari municipal preconstitucional, ja que se li va donar la medalla el 30 de març de 1976. A través de Twitter, Rabassa ha afirmat que Martín Villa “va ser el cap polític de la repressió a Barcelona durant la dècada dels 70 i no mereix cap honor“.

El regidor ha jutjat “aberrant” que s’obligui ara a reinstaurar la condecoració honorífica a l’exministre. De totes maneres, no ha aclarit si recorreran la sentència o l’acataran, més enllà d’insistir que la seva missió “és perseverar fins a retirar-li la medalla enfront de la impunitat franquista”. Per altra banda, Rabassa ha declarat a betevé que Martín Villa mai no ha retornat la medalla d’or a l’Ajuntament, tot i haver-li sigut retirada.

Martín Villa era ministre d’Interior quan la policia va matar cinc obrers durant una càrrega policial en una assemblea de treballadors a Vitòria el 1976. És el detonant per què la jutgessa argentina María Servini ha processat l’exalt càrrec dels governs espanyols. Ara fa cinc anys, l’Ajustament va retirar la medalla de la ciutat a Martín Villa adduint que era responsable directe de la repressió a ciutadans i membres de moviments democràtics.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa