Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La justícia imposa tornar-li la Medalla d’Or a Martín Villa

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) imposa tornar-li la Medalla d’Or de la ciutat a l’exministre d’Interior i exgovernador de Barcelona Rodolfo Martín Villa, processat pels crims del franquisme. La decisió de treure-li aquest mèrit la va adoptar el ple de l’Ajuntament de Barcelona el 31 de març de 2017, amb els vots favorables de tots els partits, a excepció del vot en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans. No obstant això, la justícia li ha donat la raó a l’afectat, després que presentés un recurs davant la justícia i aquesta entengués que “la retirada és possible quan es produeixin fets coetanis no coneguts en el moment de l’atorgament, o per actes o manifestacions contràries a motius que van justificar la concessió”, tal com estableix l’article 6.1 del Reglament municipal de 2012, “però en cap cas sobre la base de realitzar un nou judici de valor o de concessió o per raons d’oportunitats”, un fet que no es contempla a la llei.

“El reglament de 2012 expressament havia mantingut tots els honors i distincions concedits anteriorment, sense que existeixi habilitació normativa per revocar la distinció concedida, per la qual cosa en els termes en què ha exercit la seva potestat la Corporació local no es troba habilitació legal i excedeix de la previsió de la seva pròpia regulació”, explica la justícia. Dit d’una altra forma, com la trajectòria d’aquesta persona ja és coneguda i s’ha mantingut invariable des del 30 de març de 1976, quan se li va donar la Medalla d’Or, no es pot revocar l’atorgament del mèrit.

La sentència ha comptat amb el suport de tots els magistrats, malgrat que dos han presentat vots particulars, María Fernanda Navarro de Zuloaga i Eduardo Paricio Rallo. De totes maneres, aquestes discrepàncies en cap cas han alterat la decisió de retornar-li el mèrit municipal a Martín Villa que, de fet, Navarro de Zuloaga i Paricio Rallo comparteixen.

Martín Villa ja va presentar al·legacions al mateix Ajuntament per evitar la retirada d’honors, que van ser desestimades. Quan va adreçar-se a la justícia ho va fer primer per la via administrativa i un jutjat va donar la raó a l’Ajuntament. No obstant ara el TSJC, de rang superior, contradiu la primera decisió judicial i imposa a Barcelona el retorn de la Medalla d’Or a l’exministre.

L’Ajuntament, si ho considera, pot recórrer la decisió judicial, perquè no es ferma. Per això, cal presentar un recurs de cassació davant la mateixa sala, la de contenciós administratiu, en un període màxim de temps de 30 dies, a comptar a partir del següent a la notificació de la resolució.

Martín Villa era ministre d’Interior quan la policia va matar cinc obrers durant una càrrega policial en una assemblea de treballadors a Vitòria el 1976. És el detonant per què la jutgessa argentina María Servini ha processat l’exalt càrrec dels governs espanyols. Ara fa cinc anys, l’Ajustament va retirar la medalla de la ciutat a Martín Villa adduint que era responsable directe de la repressió a ciutadans i membres de moviments democràtics.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Tano a gener 27, 2022 | 11:35
  Tano gener 27, 2022 | 11:35
  D'això en dieu Justícia?. "Apaga y vámonos"
 2. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a gener 27, 2022 | 12:12
  Guaita-que-fan-ara gener 27, 2022 | 12:12
  Hi ha gent destinada a ficar la pota periòdicament i sembla que a l'Ajuntament de Barcelona hi ha un niu. Idea que tenen, idea que la caguen
 3. Icona del comentari de: Lleida a gener 27, 2022 | 12:20
  Lleida gener 27, 2022 | 12:20
  clar és dels seus.
 4. Icona del comentari de: Santi a gener 27, 2022 | 13:33
  Santi gener 27, 2022 | 13:33
  Fdlgp, assassí i franquista de merda !!!
 5. Icona del comentari de: Ramon a gener 27, 2022 | 14:37
  Ramon gener 27, 2022 | 14:37
  Ultimament la justicia espanyola podria crear la Camara Nacional de que fem el que ens dona la gana quan el que fan els politics no els agrada. Llastima dels que ja van desapareixer.
 6. Icona del comentari de: Ricard a gener 27, 2022 | 17:18
  Ricard gener 27, 2022 | 17:18
  Només faltaven els jutges posant o treient medalles... Quan es dedicaràn també a netejar wàters o a recollir les deposicions dels cavalls per Sant Antoni Abat?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa