Un detingut i dos identificats en una protesta contra un acte de Vox a Barcelona

La policia ha dispersat els concentrats i n'ha retingut dos per escorcollar-los, però només se n'ha endut un arrestat | S'han tombat contenidors i un s'ha cremat

Una protesta d’antifeixistes contra un acte de Vox a Barcelona s’ha acabat aquest divendres a la tarda amb almenys un detingut i dos identificats, càrregues dels Mossos d’Esquadra i un contenidor cremat.  

La mobilització ha començat poc abans de les set de la tarda, l’hora en què hi havia un convocada una trobada de seguidors de Vox de la sèrie Cañas por España. El convidat era Jorge Buxadé, membre del comitè executiu del partit ultra. L’acte s’ha fet en una rostisseria del carrer València, a tocar d’Enric Granados, a la qual els assistents han anat arribant discretament mentre a fora s’hi acumulaven els antifeixistes. La tensió ha anat pujant i els Mossos d’Esquadra han protegit la porta del local i els convidats que hi arribaven amb un cordó amb escuts.

El cordó dels Mossos d'Esquadra davant del restaurant on es feia l'acte de Vox, al qual anaven arribant convidats mentre la policia contenia els manifestants antifeixistes / M.M.P.

El cordó dels Mossos davant del restaurant on es feia l’acte de Vox, al qual anaven arribant convidats mentre la policia contenia els manifestants / M.M.P.

Hi ha hagut llançament d’alguns objectes –llaunes de beguda i alguna pedra– i s’han tombat contenidors. I hi ha hagut una càrrega policial per dispersar els manifestants: tot i que la policia ha tret les porres els manifestants s’han escapolit i no hi ha arribat a haver-hi cops. Després, alguns manifestants han tombat alguns contenidors i n’han cremat un.

Els Mossos han atrapat i retingut contra el terra dos antifeixistes. Un d’ells se l’han endut arrestat després amb un cotxe patrulla però l’altre, que també serà denunciat i imputat, l’han deixat anar després d’escorcollar-lo i identificar-lo. Fonts dels Mossos d’Esquadra han indicat després que també s’ha identificat una altra persona, a la qual s’aplicarà el mateix procediment de denúncia davant del jutjat. Els càrrecs seran, probablement, de desordres públics.

Un contenidor en flames en la protesta antifeixista contra un acte de Vox al carrer València de Barcelona / M.M.P.

Un contenidor en flames en la protesta antifeixista contra un acte de Vox al carrer València de Barcelona / M.M.P.

En principi, el punt de trobada que s’havia fet públic a les xarxes era a la cantonada del carrer València amb Enric Granados a les 7 de la tarda. Després s’ha fet evident que els assistents ja tenien l’adreça del local on havien d’anar i indicacions per accedir-hi en degoteig i sense exhibir símbols que els identifiquessin per evitar les confrontacions que hi ha hagut altres vegades.

Malgrat tot, els manifestants s’han agrupat i han començat a cridar consignes com “Contra el feixisme, ni un pas enrere” i “Barcelona serà la tomba del feixisme”.

Molt a prop, furgons d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra vigilaven l’escena i han fet barrera per protegir l’accés al local, on tenien la porta tancada i només s’hi accedia si els organitzadors ho autoritzaven. Els periodistes aplegats a la zona no han sigut convidats, tot i que ho han demanat.

Una hora i escaig després d’haver començat l’acte, un cop passats els aldarulls, el detingut cap a la comissaria i el contenidor apagat, dues fileres de furgons dels Mossos continuaven al tram del carrer València entre Aribau i Enric Granados –tallat al trànsit, igual que un tram d’Aribau– protegint el local on eren els seguidors de Vox. Poc després de les vuit l’acte s’ha acabat i han anat sortint amb agents dels Mossos fent-los un passadís, per si encara hi havia manifestants a la zona. El partit ha difòs a posteriori a través de les xarxes diverses fotografies de l’acte a porta tancada, emfatitzant la pressió antifeixista.

Mentrestant, a escassos deu metres, les terrasses d’Enric Granados estaven plenes de gent prenent begudes i fent petar la xerrada amb tota la naturalitat, aprofitant la temperatura del vespre, més benigna del normal en un mes de febrer.

Més informació

Nou comentari