Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Acord in extremis per salvar el cartipàs de Colau i Collboni
  • CA

El govern municipal, ERC i el PP han arribat a un acord in extremis per salvar el ple del cartipàs i permetre que l’Ajuntament es posi en marxa gairebé dos mesos després de les eleccions. Finalment, les presidències dels districtes seran totes per l’oposició i el govern proposa liderar la dues de les quatre comissions i cedir les altres dues. No tots els partits de l’oposició rebran alguna presidència, pel que es trenca l’unitat exhibida fins ara contra el bipartit Colau-Collboni. 

Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, ERC es quedarà amb les presidències de les comissions d’Urbanisme i Economia, que exerciran els regidors Jordi Castellana i Maria Buhigas. El govern BComú-PSC liderarà les altres dues: Presidència-Seguretat (Albert Batlle) i Cultura-Drets Socials (Laura Pérez). Pel que fa al repartiment dels 124 assessors, no tots els grups de l’oposició estan conformes amb la distribució decidida. Fonts de l’oposició han explicat que 38 seran per a l’oposició i 86 per al govern, amb un mínim de sis per als grups més petits. Una altra de les reivindicacions de l’oposició que es complirà és la representació a la major empresa municipal, B:SM, que serà proporcional al nombre de regidors de cada partit.

La nova mesa del ple de l’Ajuntament / MMP

Finalment el cartipàs ha prosperat amb majoria absoluta gràcies als vots de BComú, PSC, PP i ERC. JxCat ha votat en contra i Ciutadans s’ha abstingut. Només ha rebut llum verda unànime la tria dels regidors que representaran Barcelona al ple de l’AMB, del Consorci de la Zona Franca i als consells d’administració de les empreses municipals. Les dedicacions parcials i exclusives, així com els consellers de districte, també han rebut els 41 vots del ple. 

Els distrites, per l’oposició

El repartiment dels districtes no està del tot tancat, perquè n’hi ha dos en disputa, però finalment l’oposició presidirà els plens dels 10 territoris. Manuel Valls i Junts per Catalunya es disputen Sarrià-Sant Gervasi, tot i que el vot d’ERC al districte decantarà la balança cap als independentistes. El de les Corts, en canvi, se’l disputen Ciutadans i ERC, que podria quedar-se’l si JxCat li torna el favor al plenari territorial.

Els que estan més clars són Horta-Guinardó, Ciutat Vella, Eixample, Nou Barris i Sant Andreu per als republicans i Gràcia i Sants-Montjuïc per a JxCat. Sant Martí serà segurament per a Ciutadans. Cal recordar que cada presidència de districte porta aparellada la incorporació d’un assessor extra. També està pendent d’abordar la categoria laboral dels càrrecs de confiança, que determina el perfil dels fitxatges que es podrà permetre cada grup al seu backstage.

L’absència solidària de Laura Pérez i la mesa femenina

Els comuns han fet honor a la seva paraula i Laura Pérez no participa al ple d’aquest matí per compensar l’absència de Quim Forn, a qui el Suprem va denegar ahir el permís per assistir al ple. Sense Forn, el govern municipal més el grup de Manuel Valls i l’oposició haurien pogut empatar a 20 regidors, fet que hauria donat a Ada Colau tot el poder de decisió perquè en cas d’empat l’alcaldessa té vot de qualitat.  La flamant tinenta de Drets socials, doncs, s’ha perdut la foto de família del nou govern bipartit al Saló de Cent.

Nou govern municipal BComú-PSC, en la foto del cartipàs sense Laura Pérez / MMP

Nou govern municipal BComú-PSC, en la foto del cartipàs sense Laura Pérez / MMP

D’altra banda, la mesa del ple serà femenina: Ada Colau el presidirà com ha fet aquest mandat i la flanquejaran les tinentes Laia Bonet (PSC) i Janet Sanz (BComú). Un cop aprovat el cartipàs i abans de les vacances, Colau ha avançat que iniciarà una “ronda d’entrevistes amb totes les forces, començant pel senyor Maragall”, de qui ha recordat que lidera “la força més votada” però matisant que “amb el mateix nombre de regidors” que els comuns.

Maragall recull el guant de Colau

L’alcaldessa ha obert la sessió oferint mà estesa a l’oposició malgrat el clima explícitament hostil durant les negociacions del cartipàs, que s’han desencallat in extremis i sense unanimitat. Ada Colau ha defensat que presenta “un govern fort, estable i dialogant” amb voluntat d’entendre’s “amb tots els grups municipals”, tot i que ha admès que amb alguns grups –especialment ERC, a qui els dos socis de govern han assenyalat com a aliat “preferent”– probablement hi haurà més entesa que amb altres.

Maragall i el grup d'ERC al ple de l'Ajuntament / MMP

Maragall i el grup d’ERC al ple de l’Ajuntament / MMP

El ple del cartipàs té dos torns de debat i dona la paraula als grups de major a menor representació. Ernest Maragall, per tant, ha obert la ronda i ha recollit el guant del diàleg en referir-se a les converses de darrera hora: “Hem vist manca de generositat institucional i dosis de tacticisme, però som responsables”. “Es podria haver fet per unanimitat”, ha lamentat. També ha denunciat el veto del Suprem a Forn: “És inacceptable i una vergonya per aquest ajuntament i aquesta ciutat haver de començar el mandat amb una alteració explícita del resultat electoral, no és admissible”. Després de referir-se a les seves pròpies sensacions en tornar a la sala de plens, on va ser regidor fa 20 anys, s’ha posat a disposició per a les votacions clau: “Aquí estem, alcaldessa, al servei de Barcelona”.

L’enuig de JxCat i un llaç groc al seient de Forn

Els cinc regidors de JxCat han visibilitzat l’enuig de la formació per les poques concessions de BComú i PSC i l’absència de Quim Forn, que han visibilitzat amb un llaç groc. “El govern ha tingut una actitud obertament hostil amb JxCat en la negociació del cartipàs”, ha lamentat Elsa Artadi. La portaveu del grup municipal s’ha emocionat en recordar al seu cap de files i ha advertit que la “repressió de l’Estat” no s’ha aturat: “Avui el seu successor, Miquel Buch, està declarant davant del TSJC també per l’1 d’Octubre i hem sabut que el cervell dels atemptats de les Rambles era confident del CNI fins el mateix dia”. Ha criticat també “la primera declaració diferida d’emergència climàtica” i ha demanat celeritat en la governació.

Llaç groc al seient buit de Quim Forn / JxCat

Collboni: “Pactar és de valents”

El líder socialista, Jaume Collboni, ha lluit la seva nova condició de primer tinent d’alcalde. Ha entrat a la sala de plens a duo amb l’alcaldessa, per saludar amb encaixades de mans als nous regidors del plenari. “No ocupo el meu lloc a la mesa com a tinent perquè hem decidit visibilitzar el poder femení d’aquest govern”, ha subratllat en la seva intervenció. L’ha adreçada quasi íntegrament a l’oposició, cap a la que s’ha desfet en elogis pel “talent acumulat” a la sala amb la incorporació de múltiples excàrrecs: un primer ministre francès, diversos exconsellers catalans, un exministre espanyol, extinents d’alcaldia barcelonins… 

“Pactar és de valents!”, ha proclamat. “El més còmode és no pactar, perquè és el que et manté pur i no t’has de comprometre, però això no és el que ens demana la gent ni el moment polític que vivim”, ha defensat. Ha apel·lat a les polítiques econòmiques –”Que hi hagi lloc de treball, ben pagats i estables, és la millor política social”– i a l’Estat de Dret. En aquest sentit, ha donat a entendre que el PSC no vol llaços grocs al balcó municipal però que els entoma en decidir-se per majoria a la Junta de Portaveus: “El meu grup mai avalarà cap actuació que vulneri la necessària neutralitat institucional, aquesta ha de ser la casa de tots, però hi ha mecanismes per decidir les coses i com que som demòcrates els hem de respectar”.

Cs, PP i Valls critiquen Colau però donen suport al cartipàs

Mariluz Guilarte (Cs), Manuel Valls i Josep Bou (PP) han expressat les seves crítiques a Ada Colau, però han donat suport al cartipàs per acció o omissió. Guilarte ha estat la més dura i ha considerat que el nou bipartit “comença amb mal peu” celebrant el ple del cartipàs el dia que s’esgota el termini. “Segones parts mai van ser bones”, ha dit sobre la revàlida de l’alcaldia. Veu el segon pacte amb els socialistes com “una reedició del fallit que ja van intentar el mandat anterior”. “El sorprenent és que hagin trigat un mes per treure del calaix l’acord que ja tenien fet, quan altres ajuntaments ja estan treballant i han fet plens ordinaris i tot”.

Josep Bou ha assegurat que “fa 4 anys Colau era més forta i se la veia més cansada” i governava el PP “i se li podia donar la culpa de tot”. “No li agrada la seguretat ni l’empresa ni els empresaris: ha fet un ‘pasapalabra’ i li ha passat tot a Jaume Collboni”, ha dit sobre el repartiment de regidories. 

Manuel Valls s’ha estrenat a la sala de plens barcelonina amb un discurs sobri en les formes però dur en el fons, sobretot envers l’independentisme: “Si Forn no està aquí és perquè estem en un Estat de dret, a Espanya no hi ha presos polítics, no podem viure i treballar fora de la llei”. Ha recordat que va prioritzat “evitar que l’alcalde estigués compromès amb el processisme” però ha demanat a Colau que aparqui “ambigüitats, frivolitats i pancartes” i es dediqui a “governar”. Ha assegurat que ell i Eva Parera estan “disposats a ajudar” i ha promès el seu suport per a “les polítiques que la ciutat necessita”. “Confiança, vigilància, responsabilitat: així ho farem”, ha conclòs.

Més notícies
La incertesa pel ple del cartipàs es mantindrà fins l’últim minut
Notícia: La incertesa pel ple del cartipàs es mantindrà fins l’últim minut
Comparteix
La segona reunió acaba sense pacte: l'oposició retreu al govern bipartit que no faci cap concessió | L'absència de Forn, clau davant d'un possible empat
El Suprem denega a Forn el permís per assistir el ple del cartipàs
Notícia: El Suprem denega a Forn el permís per assistir el ple del cartipàs
Comparteix
El tribunal considera que no hi ha les condicions per a una autorització extraordinària

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa