Un any més, els llums de Nadal tant municipals com privats es pengen sobre l’asfalt. Pràcticament tots. És una constatació òbvia i absurda, però un cop hi penses ja no pots treure’t aquest pensament del cap. Passeges per la ciutat engalanada i veus els llums més lluny que mai, perquè t’adones que són sobre els cotxes en comptes de ser sobre teu a la vorera.  

Enguany no és diferent: l’enllumenat és per als conductors. Els pocs exemples que he vist de fileres de llums col·locades sobre vianants són impulsades per eixos comercials, com el Carrer de Sants o el Passeig de Gràcia, i en canvi els llums que l’Ajuntament instal·la a grans artèries tendeixen a concentrar-se molt més sobre l’asfalt. Ara que passejo amb un cotxet de nadó ho noto especialment. No dec ser l’única que troba massa allunyats els llums, com demostra l’èxit del bus turístic pandèmic que convida als barcelonins a admirar de prop els guarnits, gràcies a un segon pis descapotable. 

La inèrcia de posar-los sobre l’asfalt té arrels desarrollistes. Als anys 60 i 70 animar el consum volia dir convidar a barcelonins i catalans a anar (en cotxe i per autopistes urbanes) a comprar regals al centre de la capital. Bombillisme, en deien amb ironia els antifranquistes. Amb els anys es van democratitzar els llums fins arribar als eixos perifèrics, però mai han abandonat la ubicació a la calçada. No obstant, avui les butxaques alegres passen per davant dels aparadors a peu sobretot, pel que no té sentit posar tan lluny uns llums que pretenen incrementar la despesa nadalenca. És evident que ha quedat obsolet aquest model, però com que és part de l’status quo ens passa inadvertit. Ras i curt: l’enllumenat es posa així per la senzilla raó que fins ara sempre s’ha fet així. 

Reforç de la neteja durant les festes de Nadal a Barcelona JORDI PLAY

Recordo que el primer Nadal de ‘l’era Colau’ va generar una gran controvèrsia. Els comuns no volien participar del foment del consumisme capitalista i, en públic i sobretot en privat, prometien un Nadal diferent a Barcelona. Van prescindir de la pista de gel de plaça Catalunya –impulsada per Xavier Trias– i van posar-hi una fira d’economia social i solidària que continua celebrant-se. Havia de ser la punta de l’iceberg d’un gran canvi de paradigma. Les patronals pensaven que venia una revolució roja. Sis anys després, no hi ha ni iceberg ni Nadal anticapitalista a la vista, però és que ni tan sols s’ha reformulat el paradigma d’enllumenat. És més, l’Ajuntament ha incrementat la subvenció municipal als llums estàndard.

Hi ha utopies difícils però precisament la decoració nadalenca dóna per ser reinventada fàcilment, amb proves pilot a voreres concretes, guarnits que no usin electricitat sinó material reflectant, garlandes solidàries i tota mena d’ingenis cuquis i sostenibles. No serà per capacitat d’inventiva, a l’autoproclamada Ciutat del disseny. Però no, el govern que presumia de ser una Alcaldia del Canvi no ha canviat gaire cosa del Nadal barceloní i a més avui té cedides les regidories clau al PSC, el partit creador de la marca Barcelona. Les patronals respiren tranquil·les, el comptador elèctric continua rodant i la majoria de llums tenen dissenys normalets, que ni entusiasmen ni escandalitzen. A veure si serà que ‘un altre Nadal’ no era possible… o pitjor, allò d’El Gatopardo de “canviar-ho tot perquè no canviï res”. 

Comentaris

  fat boy Desembre 24, 2021 | 20:52
  Qui no te res a fer el gat pentina.
  Narcís Desembre 25, 2021 | 19:41
  Sí, és veritat ser una llàstima anar per voreres fosques al costat de calçada amb bonica luminotecmia nadalenca .. àdhuc força trist pel peató / caminant ! PD : però si fos sobre nostres caps .. quants brètols no farien de les seves i .. no justament catalans !
  Fart de superioritats moralitzants Desembre 26, 2021 | 14:13
  L'enllumenat de vorera a vorera per sobre de la calçada permet de ser vist des de molts angles i a distància. Tan fàcil com això. Aquesta els posaria de l'amplada d'una vorera i reflectants, quina cosa més ecotrista. Potser que Colaus i tu us deixeu de tocar allò que a la majoria ja els està bé, perquè aquesta obsessió per destrossar tradicions per sentir-se més progre, activista, inconformista i aquesta cultureta de la cancel·lació ja n'hi ha ben bé prou. Guarniu casa vostra com us plagui, però deixeu de promocionar-vos amb la imposició de la vostra estultícia en l'espai públic, sense tenir mai en compte l'opinió majoritària de la ciutadania.

Nou comentari