Barcelona és la capital de Catalunya però molts voldríem veure-la aviat com a Capital de l’Estat català. El dinamisme de Barcelona ha estat indiscutible al llarg de la història, amb períodes d’autèntic esplendor i creixement, però també períodes grisos com l’actual. 

La ciutat viu avui més pendent del seu encaix i debat constant, que del seu progrés econòmic, amb un escàs lideratge que ha donat peu a Madrid a competir per ocupar la primera posició de gran ciutat del sud d’Europa i convertir-se en líder indiscutible de l’Estat espanyol, ajudada per les “forces nacionals” espanyoles que vibren amb aquesta visió. Mentrestant, Colau està aïllada de tot poder superior, no vibra amb cap dels espais polítics majoritaris a Catalunya i és alcaldessa gràcies als vots de Manel Valls. Aquesta alcaldessa  no vol que Barcelona sigui capital de res i es preocupa de debats ideològics de supervivència enlloc de mostrar lideratge, i visió de futur. Barcelona ha de ser la Capital de Catalunya i liderar el seu progrés amb l’ajut de les forces independentistes que a més haurien de voler amb certa celeritat que aquesta capitalitat correspongués a la d’un Estat. Només la unitat de Junts i ERC pot permetre recuperar la capital, i queden dos anys per prendre decisions al respecte.

Quin paper de lideratge ha d’assumir Barcelona? Evidentment hi haurà opinions per a tot, però la meva és que ha de ser la capital del coneixement a Europa. El posicionament actual de Barcelona convida a que així sigui. Una ciutat amb algunes universitats al Top50 mundial (UB, UPC, UPF, URLl) , amb dos escoles de negocis de referencia dins de la llista del Top10 mundial, tercera en startups tecnològiques, líder mundial en congressistes i en especial amb fires de referència científica i tecnològica com el MWC i la ISE. 

Però el principal motiu pel qual ha de ser la capital del coneixement és que, en tant que capital de Catalunya, ha d’assumir el rol de lideratge en la transformació que ha de viure el país sencer. I aquesta no és altra que convertir-se en una societat del coneixement referent a Europa. En aquest cas, infraestructures com el sincrotró Alba, el supercomputador Marenostrum i la xarxa de centres tecnològics existents a Catalunya, reforcen des de fora la ciutat capital que aquesta transformació sigui possible. L’aposta necessària per una major inversió en R+D+i i per la captació de seus tecnològiques de multinacionals com ha estat passant en els darrers dos anys previs a la Covid-19 han de ser la clau en els propers anys per recuperar el lideratge que li pertoca en el camp del coneixement.

Però més enllà d’aquesta estratègia, una Barcelona capital d’Estat viurà una transformació inimaginable hores d’ara. Pensin només en la necessitat d’ambaixades de més d’un centenar de països, que dinamitzaran sense dubte la ciutat. Al Cercle Català de Negocis vam fer un estudi l’any 2015 on valoràvem en 400.000 m2 la necessitat de sòl per les ambaixades previsibles, amb milers de funcionaris d’altres estats, molt per sobre del personal consular actual. Però com a capital d’Estat, és obvi que caldran els ministeris i més personal funcionari que ara s’assumeix des de Madrid on fan vida i consumeixen. Pensin també en sectors típics a les capitals com el sistema bancari, ara present bàsicament a Madrid, grans consultores, enginyeries, etc. Tot això dibuixa una Barcelona molt més dinàmica i potent que no pas tenim avui, encara que sota el meu parer hauríem de descentralitzar part d’aquestes funcions a altres punts del territori i per tant l’impacte positiu no serà només per la ciutat si no per una gran part del país.

Finalment hi ha un altre sector que crec que caldrà potenciar en una futura Barcelona capital de Catalunya, la cultura. La major part de les capitals s’erigeixen com centres culturals del país, i Barcelona no pot ser menys. I en aquest sentit caldrà recuperar part del patrimoni català que està repartit arreu del món i que hauríem de concentrar de nou a casa nostra per posar en valor el que ha sigut històricament la ciutat. Trobo a faltar en aquest sentit, que la ciutat es converteixi en la capital medieval d’Europa.

Cap ciutat com la nostra té un patrimoni històric tant potent pel que fa referencia a l’època medieval (allargant ben bé fins al segle XVI) i que es poden resumir en construccions emblemàtiques i úniques com les drassanes (les més grans del món de l’època medieval), la Casa Llotja, l’església de Santa Maria del Mar o la Foneria de canons (recordem que Carles I va encarregar a Barcelona construir els canons de l’Armada invencible), junt amb les muralles, els carrers amb tots els oficis artesans o el patrimoni immaterial com la taula de canvi (primer banc públic d’Europa fundat el 1401) o el Consolat de Mar, font del dret marítim internacional durant 5 segles. 

Barcelona és coneguda avui pel modernisme, també per l’art romànic, però caldria que esdevingués un clar referent de l’era medieval i sobretot pel que fa a la seva expansió comercial mediterrània. Barcelona és una ciutat única i cal que recuperi el seu lideratge, però abans caldrà que els partits independentistes definitivament ens posem d’acord per anar plegats.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Espectador a abril 30, 2021 | 23:08
  Espectador abril 30, 2021 | 23:08
  Article molt interessant d'un bon estratega.
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 02, 2021 | 09:46
   Anònim maig 02, 2021 | 09:46
   O de un gran vividor!!!!!
 2. Icona del comentari de: Narcís a maig 01, 2021 | 00:08
  Narcís maig 01, 2021 | 00:08
  Gran article : d' agrair recordar tot allò que fou Barcelona, que fou la terra catalana , que fou la nació catalana i .. que és/ tornarà a ser ! PD : malgrat els botxins de dins i, en especial, de defora, que cerquen, sempre cercaren, siguem com allò que digué comandament militar colpista que cap nom propi no mereix !
  16
  Icona de dislike al comentari de: Narcís a maig 01, 2021 | 00:08 18
  Respon
 3. Icona del comentari de: INDEPENCIA PER ESSER RICS, no miserables i pobres d'esquerres per españa.una a maig 01, 2021 | 08:12
  INDEPENCIA PER ESSER RICS, no miserables i pobres d'esquerres per españa.una maig 01, 2021 | 08:12
  Ja es hora de fer publicitat de les enormes avantatges d'esser LLIURES. INDEPENDENCIA ES RIQUESA, ES ESSER RICS. Esser espanyols es esser pobres, miserables, i pagadors d'impostos per alimentar parasits, ganduls, espanyols. PROU, CAMPANYA PUBLICITARIA JA, amb pes important de cos es doblaran les pensions en 5 anys. Esser espanyol es esser pobre de solemnitat
 4. Icona del comentari de: Josep a maig 01, 2021 | 12:37
  Josep maig 01, 2021 | 12:37
  Esta molt be aquest article pero abans de res hem fe tenir un govern i un govern fort i aixo no ho veig, crec que estem fen el ridicol
  12
  Icona de dislike al comentari de: Josep a maig 01, 2021 | 12:37 14
  Respon
 5. Icona del comentari de: Isabel T. a maig 01, 2021 | 12:40
  Isabel T. maig 01, 2021 | 12:40
  Empenta i decisió, aquest és el camí que es necessita per aconseguir el estat Català Penso que ho aconseguirem
 6. Icona del comentari de: José Sanz a maig 01, 2021 | 12:44
  José Sanz maig 01, 2021 | 12:44
  Bon article, no obstant crec que el primer es tenir un govern a Catalunya, i un govern fort. Fa mes d'un any que Torra va donar la legslatura com acabada (i es va ocupar de possar pancartes, em sembla que el president ha de fer alguna cosa mes que possar pancartes) desde llavors no es far res. Jo diria que fem el ridicol.
  22
  Icona de dislike al comentari de: José Sanz a maig 01, 2021 | 12:44 16
  Respon
 7. Icona del comentari de: Angelblau a maig 01, 2021 | 16:35
  Angelblau maig 01, 2021 | 16:35
  Tenim que fer fora la Colau i els seus panxitos JA
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 02, 2021 | 09:44
   Anònim maig 02, 2021 | 09:44
   Ya te salió la vena fascistoide,con lo de panxitos,es que no lo podéis remediar.
   • Icona del comentari de: baldiret a maig 02, 2021 | 11:24
    baldiret maig 02, 2021 | 11:24
    Catalunya com a paí que es hi ha de tot, faltaria... Digues que si,cariñu!
 8. Icona del comentari de: Angelblau a maig 01, 2021 | 16:41
  Angelblau maig 01, 2021 | 16:41
  El problema es que els de ER segueixen llepan el cul als Pudents de la Colau i així no arribarem en lloc
 9. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 02, 2021 | 09:14
  Doctor Strangelove maig 02, 2021 | 09:14
  Hi ha un il·luminati que diu que ser independent és ser ric, en cavi ser espanyol és misèria, doncs home, un servidor és espanyol i té bastants calers! El que crec és que molta patuleia que pul·lula per aquest fangar no té on caure mort i es pensa que la independència els arreglarà la vida, doncs no,macos no, la vida se l'arregla un mateix treballant, colla de ganduls sense estudis! Doc.
  • Icona del comentari de: Arnau a maig 02, 2021 | 10:31
   Arnau maig 02, 2021 | 10:31
   No hi ha res del que diu el Sr. Canadell que no sigui absolutament cert. És de sentit comú que essent independents hi hauran ambaixades, organismes internacionals i funcionaris que ara no hi són. I que, si amb un estat en contra som líders en sectors punters, en recerca, en universitats, etc, imaginem amb l'estat a favor i disposant dels recursos de l'espoli fiscal (espoli que fins i tot Espanya reconeix, malgrat sigui reduint-lo). Que ets un espanyol que tens calés ? Pot ser, es clar, també hi ha catalans pobres i seguiran havent-hi: el que passa és que amb la independència hi hauran menys pobres a Catalunya i menys espanyols amb calés (que ara obtenen de la seva colònia catalana).
   • Icona del comentari de: Anònim a maig 03, 2021 | 15:28
    Anònim maig 03, 2021 | 15:28
    Según esa teoría,las cuatro provincias catalanas se podrían independizar pero individualmente,así en lugar de una embajada en Barcelona,habría una en cada provincia y así sucesivamente,de risa.
  • Icona del comentari de: baldiret a maig 02, 2021 | 11:22
   baldiret maig 02, 2021 | 11:22
   osti tu!!
 10. Icona del comentari de: gamma a maig 02, 2021 | 11:17
  gamma maig 02, 2021 | 11:17
  BCN ha perdut els mercats financers de l'art i matèries primeres, les fires congressos, la tecnologia, serem de segona fila i tercer mundístas.....
 11. Icona del comentari de: 'Pensin només en la necessitat d’ambaixades de més d’un centenar de països, que dinamitzaran sense dubte la ciutat.' a maig 02, 2021 | 13:17
  "Pensin només en la necessitat d’ambaixades de més d’un centenar de països, que dinamitzaran sense dubte la ciutat." maig 02, 2021 | 13:17
  Un concepto realmente visionario. Puestos a fantasear, pensemos en la necesidad de doscientas embajadas. O de trescientas. La emoción me embarga.
 12. Icona del comentari de: Sofia a maig 02, 2021 | 15:14
  Sofia maig 02, 2021 | 15:14
  Una persona amb pocs coneixements, dèficit d'atenció descontrolada, que cobrava pasta per ser activista que dedicava 3 segons per fer-se la foto amb la samarreta verda als desnonaments.... S'ha dedicat a donar els càrrecs de responsabilitat a mediocres i nul·litats del seu cercle. Morro, cants de sirena i pautes publicitàries populistes per tapar la incompetència estan deixant Barcelona en males condicions.
 13. Icona del comentari de: EPAÑA UN FERMER BORBONIC a maig 02, 2021 | 20:39
  EPAÑA UN FERMER BORBONIC maig 02, 2021 | 20:39
  ESPAÑA es senzillament un abocador de merda, un burdell borbonic, una vergonya secular, un feix de sotanes pederastes de la COPE- Fugir del femer espanyol es una NECESSITAT HIGIENICA
  • Icona del comentari de: Anònim a maig 03, 2021 | 15:21
   Anònim maig 03, 2021 | 15:21
   Aquí la única peste que llega,es la que desprendes tú.
 14. Icona del comentari de: ferran a maig 03, 2021 | 14:08
  ferran maig 03, 2021 | 14:08
  Sense el tumor espanyol la capital de Catalunya seria formidable..Poca cosa podem fer, mentre hi hagin quintacolumnistes com Colau i estómacs agraïts del règim, dedicant-se a abocar merda a través dels seus mitjans d’intoxicació..En canvi quan acabi las pandèmia, sí que podem evitar que Barcelona torni a convertir-se en un femer turístic que la portaria cap a la catàstrofe..No vull dir que no hi hagi turisme, el que vull dir és que la massificació i degradació que ha patit la Capital de Catalunya els últims anys, és incompatible amb el projecte del senyor Canadell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa