Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Cal una legislació més dura per assolir la igualtat efectiva de gènere?
  • CA

Avui, dia internacional de les Dones, continua una reivindicació per la igualtat de gènere que va començar fa més d’un segle, el 1911, aleshores reivindicant el dret a participar en el món laboral, és a dir, a tenir una independència econòmica respecte del marit, i ara amb una societat partriarcal que ha bastit sostres de vidre en gairebé tots els àmbits de la vida. Tot plegat, amb la xacra no resolta de la violència de gènere.

Catalunya disposa d’una llei d’igualtat efectiva de dones i homes, que estableix que “el dret fonamental de la igualtat de dones i homes constitueix un valor cabdal per a la democràcia i és una necessitat essencial en una societat democràtica moderna que vol eradicar el sistema patriarcal androcèntric i sexista”, i afegeix que la representació i la participació paritària de dones i homes en tots els àmbits de presa de decisions “és un requisit necessari per a assolir una societat realment democràtica”, raó per la qual estableix que “els poders públics de Catalunya han de prendre les mesures que calguin i adoptar les estratègies apropiades per a garantir-ho”.

Strawpoll Maker

Aquesta normativa defineix què entén per representació paritària: “la situació que garanteix una presència de dones i homes segons la qual cap sexe no supera el 60% del conjunt de persones a què es refereix ni és inferior al 40%, i que ha de tendir a assolir el 50% de persones de cada sexe”.

Per tot plegat us preguntem si penseu que només amb la legislació -que inclou, per exemple, la fixació de quotes per a dones en organismes- es pot aconseguir aquesta igualtat, o si per contra penseu que estem molt lluny d’assolir-la si no es produeix un canvi social radical en paral·lel. Sigui com sigui, encara queda molt camí per recórrer i aquest 8M cal continuar reivindicant una societat realment paritària i justa.

Més notícies
Elisa Llurba, directora de Ginecologia i Obstetrícia del Sant Pau / Jordi Borràs
Elisa Llurba: “Cap dona ha de parir a casa per por a violència obstètrica”
Entrevista: Elisa Llurba: “Cap dona ha de parir a casa per por a violència obstètrica”
Comparteix
ENTREVISTA | La directora de ginecologia de Sant Pau analitza el biaix masclista en l’atenció actual als parts a Catalunya
Parir és una merda (i no ha de ser-ho)
Notícia: Parir és una merda (i no ha de ser-ho)
Comparteix
"Em sumo a tantes veus feministes que han posat sobre la taula els deures pendents de l’obstetrícia"
Una dona té en una mà una copa menstrual i en l'altre un tampó / Europa Press
Menstruar a Barcelona costa 100 euros l’any
Notícia: Menstruar a Barcelona costa 100 euros l’any
Comparteix
Una de cada quatre persones d'entre 15 i 30 anys assegura que gasta més de 10 euros al mes en productes per la regla, diu un informe de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius (CJAS)
Manifestació contra la violència masclista a Gràcia / ACN
Més denúncies per violència de gènere a Barcelona que abans de la Covid
Notícia: Més denúncies per violència de gènere a Barcelona que abans de la Covid
Comparteix
Les desinacions d'advocats del torn d'ofici per a víctimes d'agressions a mans d'homes augmenten un 38% i superen les xifres prèvies a la pandèmia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa