Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Menstruar a Barcelona costa 100 euros l’any

100 euros l’any, aproximadament. El que costa una subscripció a Spotify (119,88 euros) o a Filmin (84 euros). Aquesta és la factura que assumeixen les persones joves que menstruen a Barcelona, segons un informe de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius (CJAS). No obstant això, una de cada quatre enquestades assegura que hi destina més de 10 euros al mes en productes per la regla. Només un 20% diu “gastar poc en emprar productes reutilitzables”, com copes menstruals o compreses reutilitzables.

D’aquest estudi es desprèn que la majoria de persones que menstruen combinen diferents productes, segons el moment i la necessitat. Els més populars són els d’un sol ús. De mitjana, el 90% coneix els tampons i les compreses d’un sol ús que, precisament, són els dos productes més usats, un 57% i un 64%, respectivament. Per contra, només un 32% coneix les compreses reutilitzables, un 21% les esponges i un 7% les teles. D’entre els productes reutilitzables, el més popular amb un 68% és la copa menstrual. No obstant això, dels 18 als 20 anys només la fan servir una de cada quatre persones que tenen la regla, mentre que el 52% de les persones majors de 25 anys la fan servir. Sobre aquest producte, dues de cada tres enquestades, assegura que canviaria de producte per la copa menstrual si fos gratuïta.

Quant a la facilitat per accedir als productes de menstruació, sobten les diferències. El 81% de les persones enquestades diu que es poden obtenir sense problemes les compreses d’un sol ús, un 80% afirma al mateix amb els tampons i un 75% amb els salva slip. El percentatge es redueix a la meitat, un 50%, en el cas de les copes menstruals, i passa a ser anecdòtic amb les calces, teles i esponges, amb un 10%, un 9% i un 2%, respectivament.

Unanimitat quant a la gratuïtat i la sostenibilitat. Un 95% es mostra a favor que els productes d’higiene personal durant la menstruació haurien de ser gratuïts i un 98% assegura que s’haurien de promoure aquells que siguin sostenibles, en línia amb el combat contra la crisi climàtica que es viu al món. Per elaborar l’estudi, aquesta organització ha fet 350 enquestes a persones que menstruen d’entre 15 i 30 anys. Les enquestes es van fer entre febrer i desembre de 2021 i la mateixa organització admet que la mostra és petita, però que “apunta línies de recerca i conclusions que poden ser rellevants a l’hora de planificar polítiques amb relació al tema”.

La despesa per la menstruació contribueix a la “feminització de la pobresa”

Aquesta organització assegura que gastar diners pel fet de menstruar contribueix al fet que les dones pateixin la pobresa de forma més extrema que els homes. “Forma part de tot aquest conjunt de discriminacions que s’arrelen per feminitzar la pobresa”, diuen. Des de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius reclamen que se segueixin els passos d’Escòcia, que oferirà tampons i compreses de forma gratuïta a les estudiants. A Catalunya es distribuiran copes menstruals de franc a les escoles, per aconseguir un doble objectiu: augmentar l’ús de productes reutilitzables per la regla i reduir la quantitat de residus generats especialment pels productes d’un sol ús.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Dan. a febrer 28, 2022 | 15:37
    Dan. febrer 28, 2022 | 15:37
    I afaitar-se i tallar-se els cabells, quant costa?.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa