Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La vaga de maquinistes amenaça amb una setmana caòtica a Barcelona
  • CA

La vaga de maquinistes de Renfe es reprèn aquest dilluns després d’un cap de setmana de treva. El sindicat Semaf ha convocat quatre jornades més de vaga per aquesta mateixa setmana per protestar contra l’incompliment de la companyia nombrosos acords pactats en els últims anys, a més per l’oposició dels maquinistes a un possible traspàs de les competències a Catalunya perquè temen que el canvi els impedeixi seguir gaudint de mobilitat geogràfica per tot l’estat com fins ara.

Aquest dilluns, a diferència dels dos primers dies, que van ser de tot el dia, la vaga dels maquinistes consistirà en aturades parcials del servei en tres franges: entre les 5.00 i les 9.00, entre les 14.00 i les 16.00 i entre les 18.00 i les 22.00. Les dues primeres jornades de protestes van acabar col·lapsant Rodalies per la falta de relleus per als maquinistes que feien serveis mínims, una situació que va enfrontar Renfe amb Semaf.

Un nombrós grup de gent intenta entrar a un tren a l’estació de Sants / ACN

Acusació de boicot

Mentre l’operador ferroviari va acusar els maquinistes de boicotejar els serveis mínims, el sindicat va defensar que el caos a Rodalies va ser responsabilitat de Renfe, que no va entregar dins el termini les notificacions de serveis mínims a tots els conductors. Per evitar que es repeteixi, Renfe ha anunciat aquest cap de setmana que entregat els documents per burofax o a través de correu electrònic certificat.

Els dos primers dies de vaga Renfe va haver de suspendre més d’un miler de trens de Rodalies, la majoria a Catalunya i el País Valencià, per falta de maquinistes. En teoria, els serveis mínims fixats pel departament d’Empresa de la Generalitat eren del 85%, però Renfe amb prou feina va poder operar la meitat dels trens a Catalunya. Això va provocar que l’operador hagués de suspendre la circulació de trens a l’estació de Sants durant més d’una hora o que tanqués l’accés a l’estació de Plaça Catalunya per evitar aglomeracions a les andanes.

El caos i l’estrès generats per la vaga van crispar els ànims de molts passatgers, que indignats van reclamar solucions a l’operador ferroviari. La presència de càmeres a l’estació de Sants va provocar una discussió entre un càmera de televisió i una passatgera que va ser agredida per un vigilant de seguretat en una actuació desproporcionada que ha acabat amb l’agent expulsat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ton c. a octubre 04, 2021 | 09:48
    ton c. octubre 04, 2021 | 09:48
    aquets maquinistes, son el a por ellos de la societat civil.quan diun que els condecoren?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa