Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tres parcs singulars on airejar-se sense sortir del Barcelonès
  • CA

Els barcelonins estrenen confinament comarcal amb poc marge de moviments. El Barcelonès és la comarca amb menys municipis de Catalunya, només 5: Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs. Les 5 ciutats confirmen un territori molt urbà i dens, amb més asfalt que espais naturals. Tot i així, la nova limitació és una bona oportunitat per conèixer oasis verds que en realitat són a tocar de casa però segueixen sent desconeguts per a molts veïns.

Per als amants de la muntanya, dins de la comarca les úniques opcions són Collserola i la Serralada de la Marina. La seva popularitat fa que sovint s’hi registrin aglomeracions de passejants i ciclistes. Però hi ha més natura, fora de la muntanya! Parcs, jardins i turons constitueixen una alternativa versàtil per relaxar-se una estona, conèixer racons singulars i fer activitats a l’aire lliure. N’hem escollit 3 d’interessants per explorar aquest cap de setmana. El pronòstic meteorològic vaticina un dissabte i diumenge frescos –entre 11 i 16º– però sense pluges.

El jardí històric de Can Solei-Ca l’Arnús

El Parc de Can Solei i Ca l’Arnús de Badalona s’ha de conèixer. La seva riquesa natural i el disseny propi del romanticisme li donen un gran encant, amb camins sinuosos, escultures, glorietes, grutes, zones amb cascades, jocs d’aigua i un gran llac navegable. Ocupa fins a 11 hectàrees i s’hi pot arribar fàcilment en metro, baixant a la parada Badalona Pompeu Fabra. Enmig d’arbres de grans dimensions, alguns d’ells centenaris, s’alcen el castell del llac, la torre de l’aigua i la torre del rellotge. Deu el seu esplendor al banquer Evarist Arnús (1820-1890): qui fos un dels artífex de l’Exposició Universal de Barcelona el 1888 –la de la Ciutadella–, va fer-se una casa d’estiueig a la població veïna sense estalviar luxes.

Hi tenia un jardí privat, horts per abastir-se de producte fresc i treballadors que mantenien l’espai. El seu palauet era d’estil neoclàssic, tipus vil·la. Al costat hi fer situar una interessant estació meteorològica que originalment havia estat al passeig de Gràcia. Davant la casa de convidats hi va fer col·locar una piscina, gespa i arbres ornamentals. Emili Arnús, fill d’Evarist, va fer construir uns anys més tard el castell de planta quadrada que hi ha al mig del llac, amb pedra especial importada de Bèlgica. Suposadament la finca va hostatjar la reina regent Maria Cristina i al rei Alfons XIII durant dos dies, durant l’Exposició.

Castell del llac, al Parc de Can Solei i Ca l'Arnús / AMB - Mª José Reyes
Castell del llac, al Parc de Can Solei i Ca l’Arnús / AMB – Mª José Reyes

Durant la Guerra Civil tot el recinte va ser confiscat i obert al públic, però després de la derrota republicana va tornar a mans de la família Arnús. Als anys 70 una petita part del terreny va ser expropiada per fer-ne un parc i el 1994 va ser remodelada. Fins al 2003 no s’ha obert la totalitat del parc, després de diverses actuacions de millora.

Els ibers del Puig Castellar

Santa Coloma de Gramenet té un poblat ibèric destacat a la Serralada de Marina. Situat en un turó de 303 metres sobre el mar, mostra com vivien i es defensaven els primers pobladors sedentaris de la zona. Els calien bones vistes de l’entorn per detectar perills, cosa que avui ens permet gaudir d’unes panoràmiques que van des del Vallès fins a la costa, amb tot el pla de Barcelona al davant, la desembocadura del Besòs i l’skyline del front marítim.

Poblat ibèric al Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet / Museu Torre Balldovina
Poblat ibèric al Puig Castellar de Santa Coloma de Gramenet / Museu Torre Balldovina

Els ibers que van ocupar aquest poblat eren laietans i van viure-hi aproximadament des del segle VI aC fins a l’inici del segle II aC. És un bon pla per a una escapada didàctica en família, amb la que els petits de casa poden aprendre història de forma experiencial.

Parc de Can Buxeres

La zona verda de Can Buxeres a l’Hospitalet de Llobregat sorprendrà qui no l’hagi visitat mai. Està situada entre l’avinguda de Josep Tarradellas, la carretera d’Esplugues i el camí de la Fonteta. Té quasi 70.000 metres quadrats i es va crear als anys 70, després de ser utilitzada durant anys com a palauet d’estiueig de la família Buxeres. L’edifici havia estat una gran casa pairal envoltada de camps. Avui l’espai és municipal, s’usa sovint per a la celebració de casaments i està catalogat com a patrimoni.

L’antic jardí és el parc actual: té zona de jocs infantils, àrea per a gossos, elements gimnàstics, diverses escultures i horts socials. Conté aproximadament mil arbres, corresponents a 48 espècies diferents. Els més abundants són els plàtans d’ombra (22%), seguits del xiprer (10%), l’arbre de la vida (9%) i el pi pinyoner (8%). L’element que de seguida crida l’atenció al visitant és el templet modernista circular, amb sis columnes i mosaic de ceràmica vidriada.

Palauet de Can Buxeres a l'Hospitalet de Llobregat / AMB - Mª José Reyes
Palauet de Can Buxeres a l’Hospitalet de Llobregat / AMB – Mª José Reyes
Més notícies
Panoràmica de la ciutat de Barcelona / Jordi Play
Set plans ‘outdoor’ aptes pel cap de setmana de confinament a Barcelona
Notícia: Set plans ‘outdoor’ aptes pel cap de setmana de confinament a Barcelona
Comparteix
Activitats per gaudir del dissabte i diumenge sense sortir de la ciutat ni infringir la normativa sanitària
Un grup de persones practicant ioga en plena natura / ACN
Les 3 excepcions del nou confinament comarcal de Barcelona
Notícia: Les 3 excepcions del nou confinament comarcal de Barcelona
Comparteix
Qualsevol desplaçament fora de la comarca ha de complir un requisit: limitar-se al grup bombolla i no interaccionar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa