Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Salut cedeix i admet que els barcelonins poden anar al Garraf i el Penedès
  • CA

L’entrada de Barcelona i la seva àrea metropolitana a la fase 2 del desconfinament ha portat una nova confusió respecte a la mobilitat a l’interior de la regió sanitària. Un embolic que ha durat tot el matí i que no s’ha aclarit fins passades les cinc de la tarda, en què la conselleria de Salut ha fet un pas enrere i ha donat finalment la mateixa versió que la d’Interior, després de la reunió del Procicat en què s’ha oficialitzat que el Garraf i el Penedès quedaven vinculades a la resta de la gran regió metropolitana pel que feia a la mobilitat.

El vodevil del matí i part de la tarda ha implicat el departament d’Interior, a través del Servei Català de Trànsit i de Protecció Civil, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i l’Ajuntament de Cunit, mentre el Departament de Salut guardava silenci.

La discussió era sobre si, com es desprenia del BOE, el Garraf i l’Alt Penedès tornaven a funcionar com a part de la mateixa regió sanitària que Barcelona –fins ara aquestes dues comarques sempre anaven un pas per endavant–, i per tant els barcelonins podien tornar a viatjar a poblacions com Sitges, Vilanfranca del Penedès i la mateixa Vilanova i la Geltrú.

Salut va assegurar divendres que la segregació del Garraf i l’Alt Penedès en el procés de desescalada es mantenia, però avui Interior i l’Ajuntament de Vilanova han començat el dia –en l’estrena de a fase 2 a Barcelona– dient el contrari.

“Des d’aquest dilluns, Alt Penedès i Garraf queden integrats en mateixa regió sanitària i en mateixa fase que Barcelona. Per tant, es permet la mobilitat entre aquests territoris”, ha dit el Servei Català de Trànsit en una piulada en resposta a un usuari. En la seva última comunicació oficial a través dels seus portaveus de premsa, feta divendres passat, Salut havia dit mantenia que les dues comarques continuaven segregades de la regió sanitària de Barcelona –fins i tot amb la unificació dels tres àmbits de l’àrea metropolitana– perquè se les va separar al principi de la desescalada perquè la disminució de la pandèmia del coronavirus era molt millor en aquesta àrea que a la capital catalana. La conselleria d’Alba Vergés va considerar divendres que calia mantenir la separació, cosa que impediria els barcelonins anar a aquesta zona. El Servei Català de Trànsit, que depèn de la conselleria d’Interior, ho veia diferent aquest matí.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú també ha fet una piulada similar aquest matí i ha assegurat que “un cop fetes les consultes amb diversos departaments de la Generalitat”, el consistori pot comunicar “oficialment” la integració de tota l’àrea metropolitana i, per tant, es torna a permetre la mobilitat total entre poblacions.

L’Ajuntament de Cunit, equidistant

Enmig de tot aquest Garbuix, cap dos quarts de tres del migdia l’Ajuntament de Cunit, que malgrat que pertany al Baix Penedès és dins de la regió sanitària de Barcelona, en l’àmbit de la metropolitana sud, s’ha despenjant amb una altra piulada en què deia que no estava clar si estava permesa la mobilitat entre Barcelona i la rodalia i el Penedès i el Garraf. “L’Ajuntament de Cunit s’ha posat en contacte amb el departament de Salut i encara no hi ha confirmació oficial sobre la mobilitat permesa“, deien.

Salut trenca el silenci a les 17.30 hores

Mentrestant, i malgrat les preguntes de nombrosos periodistes als portaveus de la conselleria, Salut no es pronunciava sobre si està d’acord amb aquest punt de vista defensat per Trànsit. No ha sigut fins dos quarts de sis de la tarda que els portaveus de la conselleria han rebut la indicació segons la qual el departament d’Alba Vergés s’alineava finalment amb la versió d’Interior i admetia que la mobilitat era possible a través de la macroregió sanitària de Barcelona, formada per tres àmbits o subregions –Barcelona ciutat, metropolitana nord i metropolitana sud– i sense la segregació excepcional del Garraf i l’Alt Penedès, ara que ja tota aquesta gran zona és en fase 2.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa