Territori i l’AMB ofereixen als taxistes una hora de precontractació per als VTC

Calvet defensa la "robustesa jurídica" de l'acord i recorda que la Generalitat no legisla per marques concretes com Uber i Cabify

Preacord entre els taxistes, la conselleria de Territori i l’AMB, que haurà de passar per l’assemblea de taxistes per convertir-se en una realitat. Després de gairebé quatre hores de reunions molt intenses, la Generalitat i els taxistes han arribat a un principi d’acord per acabar amb la vaga i regular el sector de les VTC.  

S’ha ofert al sector del taxi que per fer servir un cotxe VTC calgui precontractar-lo amb almenys una hora d’antelació. El Departament de Territori mantindrà els 15 minuts inicials al redactat del decret, però el text habilitaria l’AMB per ampliar el temps fins a una hora, cosa a la qual l’organisme metropolutà s’hauria compromès.

Segons ha explicat el portaveu d’Elite Taxi, Tito Álvarez, l’AMB els ha assegurat que no hi ha justificació jurídica per donar més marge i avisa que no hi ha precedents a Europa de casos similars. La decisió final es pendrà dimecres al matí, quan els taxistes faran una votació “amb el cap fred” per decidir si accepten la proposta del Govern.

Calvet defensa l’acord

El conseller de Territori, Damià Calvet, ha defensat la “robustesa jurídica i proporcionalitat econòmica de les mesures”. Ha reiterat que la normativa no va en contra de cap empresa i que “les llicències VTC seguiran operatives” –n’hi ha 2.134 actives i encara en poden donar unes 1.900 més–. “Potser hi havia empreses que no volien ser regulades”, ha dit en referència a Uber i Cabify, que ja han anunciat que marxen de Barcelona perquè “el taxi ha guanyat” la batalla i ha aconseguit imposar les seves exigències.

Ha defensat la “robustesa jurídica i proporcionalitat econòmica de les mesures”. Ha explicat que els 15 minuts a què farà referència el decret “no impossibilita l’activitat de les VTC, però les diferencia clarament dels taxis“. El text també prohibirà la geolocalització de les aplicacions perquè “elimina la immediatesa”, tot i que un cop contractat el servei sí que es podrà fer un seguiment de la localització del vehicle. Una altra novetat és que els cotxes VTC no podran circular sense un servei contractat.

Calvet ha recordat que l’AMB havia reclamat seguretat jurídica per possibilitar que els ajuntaments i els ens supramunicipals competents puguin ampliar aquests 15 minuts, una mesura que en el cas de Barcelona seria fins a una hora. El conseller ha anunciat que el decret es portarà a aprovació el dimarts de la pròxima setmana i l’endemà entrarà en vigor, malgrat que la mesura s’haurà de ratificar al Parlament en el termini d’un mes.

Més informació

Comentaris

  XX 22/01/2019 8:46 pm
  Això no és un acord per "regular" el VTC sinó per eliminar la competència. Visca el monopoli!
  FRAN BCN 22/01/2019 8:47 pm
  Han guanyat els taxistes.radicals i garrulos, felicitats........
  Amb mafia psc tancament ja 23/01/2019 4:34 pm
  Amb parasits i lladres fora ja. menys impostos menys lladres politics colaus i collbonis

Nou comentari