Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Soroll, pols i sensació de setge: així viu el comerç d’un xamfrà de la Superilla en obres

A la sabateria Life Concept, situada al número 42 de la rambla de Catalunya, escombren i treuen la pols de les caixes de sabates. Cada dia, matí i tarda. Tot just a un metre de la porta d’entrada al comerç, dos operaris fa molts dies que treballen aixecant una polseguera considerable. Les obres que van començar l’agost per donar vida a la Superilla de l’Eixample, simultàniament als carrers del Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell, tenen ara un especial impacte al xamfrà Llobregat-mar de rambla de Catalunya amb Consell de Cent.

A l’interior de la botiga, és impossible tenir una conversa si no és cridant. L’excavadora i la broca ho impedeixen. “Convivim cada dia amb el soroll infernal, la botiga és un cau de pols i, naturalment, hi entra molta menys gent. I per acabar-ho d’adobar, des del maig de 2022 que ens han tret els contenidors que teníem davant per llençar les escombraries i hem d’anar a l’altra cantonada”, lamenta en conversa amb el TOT Barcelona la María Luz. La seva companya, la Carme, afegeix que troba “innecessàries les obres”: “No és una intervenció prioritària, només ha generat més caos i ha col·lapsat de cotxes els carrers adjacents”. A més, denuncia que tal com quedarà aquest xamfrà, “serà una barra lliure de brutícia, un pipicà per a gossos i més espai perquè la gent hi tiri brossa, llaunes i restes de menjar. Les fotos idíl·liques de gent passejant en un entorn verd no seran reals”, avisa.

“Vivim en un estat de setge”

A pocs metres de la sabateria, la Carmen Lucas Galindo no amaga la seva “indignació i vergonya amb aquest Ajuntament”. Regenta la botiga de roba Windsor des de fa 52 anys. “Mai abans havia vist un desastre com aquest, les obres ens han perjudicat horrors, si no fos per algunes clientes de tota la vida que encara fan l’esforç de venir jo no hauria seguit”, lamenta. Considera “aberrant” que l’Ajuntament tingui empantanegat el carrer tants mesos i que no hagi ajudat els comerços: “Seguim pagant els mateixos impostos tot i les pèrdues que ens provoca la seva Superilla ni es molesten a preguntar com ens va. I a sobre la senyora Colau vol treure els cotxes del carrer però ella no deixa el seu cotxe oficial?”, diu la Carmen. A més, quan li preguntem si almenys valdrà la pena la transformació en un espai verd, ho té clar: “No valdrà la pena en absolut. Per què tanta vorera? Si després vindran les clientes en taxi o cotxe i no podran baixar? Vivim en un estat de setge i ens han abandonat”, rebla.

La Carmen Lucas és propietària de la botiga de roba Windsor, a la cantonada de Consell de Cent i rambla de Catalunya G.A

Certament, arribar a aquestes dues botigues no és fàcil. Res d’aparcar cotxes a la porta perquè les senyores baixin -la Carmen té clientes que venen en taxi i fins i tot amb un xòfer-, i primer cal esbrinar quin és el camí a seguir per arribar a la vorera, sortejant tanques, grues i també patinets que passen a tota velocitat per on suposadament hi ha de passar el vianant. En pocs minuts, per aquest xamfrà hi passen diversos patinets, un dels quals gairebé atropella una senyora que duu el carro de la compra, una noia fa voltes buscant la sortida i els camions que carreguen i descarreguen mercaderies busquen un forat per aturar-se, alhora que baixen cotxes de rambla de Catalunya i en giren, abruptament, des de Consell de Cent.

Batibull de cotxes circulant i aparcats per descarregar, mentre un home creua imprudentment el carrer per una zona no habilitada per a vianants G.A

Menys clients de fora de Barcelona

A tocar de la botiga de roba per a dona Windsor hi ha Helly Hansen, una marca de roba tècnica esportiva d’alta qualitat. Aquí els venedors són joves i es miren es obres amb una mica més de distància, confiant que el resultat final de la Superilla de l’Eixample donarà un saldo positiu al negoci. Per accedir a la botiga, dos operaris que treballen col·locant de nou el terra que havien aixecat per fer les obres, col·loquen una passarel·la de plàstic. “Compte que rellisca”, avisen. En entrar a la botiga, no hi ha cap client i tres dependents. “Portem cinc mesos molt difícils, per entrar els clients han de fer una gimcana vinguin d’on vinguin, i hem estat un mes sencer amb les obres just a la porta”, explica al TOT el Rubèn, un dels treballadors de la botiga.

Els han caigut les vendes a botiga, sobretot perquè han perdut clients de fora de la ciutat que venien en cotxe i ara no ho fan per les restriccions de trànsit que hi ha. “És complicat, prefereixen en tot cas comprar per Internet, però és clar, si vens a botiga sempre compres o mires alguna cosa més, a la web vas a buscar una cosa puntual. Per tant, ens han baixat les vendes tot i que online hem crescut una mica”, diu el Rubèn.

Els obrers posen una rampa d’accés a la botiga cada vegada que un client els ho demana G.A

També assenyalen que l’Ajuntament ha fet una “gestió lenta i gens propera als comerciants” de les obres. Posen com a exemple el fet que van tallar totalment l’accés a la botiga un dissabte, sense avís previ. “És el dia de més vendes, i és clar, no vam tenir possibilitat ni de dir-los que ho fessin un dilluns, per exemple”. Amb tot, els tres joves confien que la transformació en un gran passeig verd sense cotxes “aportarà vitalitat a la zona i la farà més atractiva per al comerços”.

Sigui com sigui, si el calendari d’execució de les obres es manté, la transformació dels carrers de Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell acabarà a finals d’abril d’aquest 2023 i aportarà a la ciutat 58.000 m2 d’espai públic i quatre noves places.

Cotxes aparcats per carregar i descarregar al xamfrà de rambla de Catalunya amb Consell de Cent G.A
Més notícies
Les obres de la superilla Eixample / Alba Losada

La superilla Eixample avança: ja s’han col·locat les antigues llambordes

Notícia: La superilla Eixample avança: ja s’han col·locat les antigues llambordes
Comparteix
Es troben al tram del carrer de Girona amb la Gran Via de les Corts Catalanes, al barri de la Dreta de l'Eixample
Un dels trams del carrer Rocafort en obres / A.R.

Noves afectacions a la mobilitat per les obres a la superilla de l’Eixample

Notícia: Noves afectacions a la mobilitat per les obres a la superilla de l’Eixample
Comparteix
L'actuació per implantar els quatre eixos verds obligarà a canviar el recorregut de diversos carrils bici i afectarà diferents punts del districte
Un dels carrers on ja han començat les obres / ACN

Així canviarà la circulació d’alguns carrers per la superilla de l’Eixample

Notícia: Així canviarà la circulació d’alguns carrers per la superilla de l’Eixample
Comparteix
Les mesures entraran en vigor el pròxim divendres 18 de novembre

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Angelblau a febrer 09, 2023 | 08:17
  Angelblau febrer 09, 2023 | 08:17
  FORA Colau
  • Icona del comentari de: Finselmonyo a febrer 09, 2023 | 10:55
   Finselmonyo febrer 09, 2023 | 10:55
   Un despropòsit que es ven amb uns arguments que semblen convincents. Absolutament d'acord amb el que diu la Carme: només cal mirar cóm està la zona pacificada de Comte Borrell o l'estat de les zones "verdes" de la Plaça Letamendi a tocar de Enric Granados i Consell de Cent. I no és per les obres. Està deixada de molt abans!
 2. Icona del comentari de: Finselmonyo a febrer 09, 2023 | 10:57
  Finselmonyo febrer 09, 2023 | 10:57
  Un despropòsit que es ven amb uns arguments que semblen convincents. Absolutament d'acord amb el que diu la Carme: només cal mirar cóm està la zona pacificada de Comte Borrell o l'estat de les zones "verdes" de la Plaça Letamendi a tocar de Enric Granados i Consell de Cent. I no és per les obres. Està deixada de molt abans!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa